Vaginalni iscjedak - promjene u obujmu, izgledu i/ili boji

mr.sci. Darko Husar, ginekolog
Vaginalni iscjedak - promjene u obujmu, izgledu i/ili boji

Namanje 25% žena koje dolaze na pregled ginekologu navodi da je iscjedak postao obilniji, promijenio izgled ili da zaudara. To je dakle svakako jedan od  najčešćih ginekoloških problema u svakodnevnoj praksi.

Iscjedak koji se nalazi u rodnici je mješavina skreta iz rodnice, grlića i trupa maternice, te jajovoda. Njegovo postojanje normalna je pojava u svakoj životnoj dobi žene,ali količina i izgled  mu se mijenjaju  ovisno o hormonskom statusu, te fizičkim i psihičkim okolnostima. Normalni sadržaj rodnice je najčešće bjelkaste boje, mrvičast. Količina iscjetka mijenja se tijekom menstruacijskog ciklusa. Najmanje ga ima nakon menstruacije. Tijekom prve polovice ciklusa rastu količina i prozirnost iscjetka. Neposredno oko vremena ovulacije iscjedak je obilan, staklast, proziran i rastezljiv. To veći broj žena  osjeća kao pojačanu vlažnost i prema tome se može jasno orijentirati o skoroj ovulaciji. Nakon ovulacije količina iscjetka se smanjuje, on postaje oskudniji, gušći i mrvičast.

Ukoliko iscjedak iz rodnice pogledamo mikroskopski, vidimo odljuštene stanice sa zidova rodnice i sa grlića maternice, a rjeđe i stanice iz šupljine maternice. Osim njih, u iscjetku su prisutni i leukociti ,te tzv. Doederleinovi bacili. Prema količini leukocita, odnosno Doederleinovih bacila zaključujemo o upali, odnosno nekoj bolesti u rodnici. Što je broj leucita veći, broj Doederleinovih bacila je manji i obrnuto. Tako  se prema količini leukocita u iscjetku odredjuju stupnjevi čistoće. Ukoliko je broj leukocita minimalan  tada je to stupanj čistoće 1, kojega uglavnom nalazimo u žena koje nisu seksualno aktivne. Stupanj čistoće 2 znači leukocite prisutne u znatnijem broju, i to je uobičajeni nalaz u svake seksualno aktivne žene. Kod stupnja čistoće 3 u vidnom polju je masa leukocita i taj nalaz znači težu upalnu promjenu u rodnici. Kod stupnja čistoće 1 pretežu Doedrleinovi bacili. Kako stupanj čistoće raste njihova količina se smanjuje tako da ih kod stupnja čistoće 3, odnosno kod teže upale u rodnici praktično nema. Doederleinovi bacili u rodnici su važni u njezinim obrambenim mehanizmima. Oni se hrane odljuštenim stanicama koje su prisutne u iscjetku, a čijim se raspadanjem stvara mliječna kiselina. Mliječna kiselina je prirodni dezinficijens  koji povećava kiselost iscjetka i tako onemogućuje rast patogenih  uzročnika koji izvana dolaze u rodnicu. Ona održava normalnu kiselost rodnice ( pH 4,1-4,9). Na tome počiva sposobnost samoobrane i samočišćenja  rodnice. Ako taj mehanizam zataji nastaju kvalitativne i kvantitativne promjene vaginalnog iscjetka. Pojačani cervikalni sekret ( npr. kod velike “ranice”), deficit hormona, davanje antibiotika, šećerna bolesti i neke druge bolesti  mogu dovesti do promjene kiselosti rodnice. Uzrok promjeni  kiselosti može biti u bilo kojem od organa koji sudjeluju u stvaranju iscjetka. Ipak se najčešće radi o upalama u rodnici i grliću maternice gdje je zbog upalnih promjena došlo do zatajivanja obrambenog mehanizma. Isto se može dogoditi i kod inače zdravih žena koje prečesto tuširaju i ispiraju rodnicu, a napose nakon upotrebe (uobičajeno) lužnatih sapuna i dezodoransa. To omogućuje razvoj bakterija i drugih mikroorganizama koji se u rodnicu unose spolnim aktom ili drugim manipulacijama u rodnici. Iscjedak se mijenja po izgledu, količini i mirisu. Isjedak tako može biti obilan, ili rjeđe oskudan, vodenast, sluzav, gnojan, pjenušav, grudast  ili sukrvav, često uz zaudarajući miris.

Najćešći  specifični uzročnici upala  u rodici su: Trichomonas vaginalis,  Candida  albicans   (popularno rečeno gljivice), te Gardnerella  vaginalis. Sljede rjeđi uzročnici: Klamidija trahomatis, streptokoki, stafilokoki, gonokoki te herpes virus i dr. Daleko najčešći način prenošenja svih uzročnika je spolni put. Budući da se približava ljetni period valja napomenuti da do infekcije može doći i kupanjem u nečistim bazenima sa toplom vodom. No uzročnici mogu biti i neinfektivne prirode: ispiranje rodnice različitim sapunima i dezodoransima, različiti kemijski kontraceptivi i dr. Opisane su također iritacije kod  nošenja sintetičkog ili tijesnog rublja , osobito hlača.

Simptomi upale u rodnici su: osjećaj žarenja i svrbeža, ponekad češće mokrenje i osjećaj peckanja kod mokrenja. Iscjedak je obično pojačan,  konzistencija mu varira od vodenastog do sasvim gustog.  Miris je često neprijatan. Boja mu varira od bijele ili žućkaste do zelenkaste ili sukrvave. Prema izgledu iscjetka vrlo je teško točno otkriti uzročnika odnosno  odrediti  točno liječenje. Potrebno je učiniti mikroskopski pregled, što u ogromnom broju slučajeva otkriva uzročnika te tako omogućuje pravilno liječenje. Dodatne pretrage su vrlo rijetko potrebne. Liječenje se najčešće provodi lokalno, dakle vaginalnim tabletama . No, ponekad je potrebna i peroralna terapija. Liječenje je katkada potrebno provesti  u oba partnera, često puta  potrebno je promijeniti i higijenske navike. Problem je naime, često suviše čistoće. Uz pravilnu i točnu dijagnozu liječenje je obično kratkotrajno, sa brzim poboljšanjem, bez posljedica. Stoga preporuka : kod poteškoća sa iscjetkom posjetiti ginekologa koji će pregledom, te analizom iscjetka pod mikroskopom (bez mikroskopskog pregleda najčešće nema točne dijagnoze)  odredti uzročnika i pravo liječenje. 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija