Ginekomastija - povećane muške grudi

doc.dr.sc. Ivo Džepina, kirurg | plastični kirurg
Ginekomastija - povećane muške grudi

Stručni naziv za povećane grudi kod muškaraca je GINEKOMASTIJA. Ginekomastija je izvedenica grčkih riječi što znači grudi poput ženskih.

Najveći problem predstavlja adolescentana ginekomastija koja se javlja u pubertetu. Ova vrste ginekomastije je u ogromnoj većini slučejava rezultat poremećene ravnoteže između muških i ženskih spolnih hormona. Adolescentska ginekomastija proći će spontano u 90% slučajeva bez iakavog liječenja. Ako u unutar tri godine nakon što se razvitka ginekomastije kod adolescenata ne dođe do spontanog oporavka velika je vjerojatnost da će ta promjena ostati trajno, što znači da će kod takvih pacijenata biti potrebno liječenje.

Prije kiruške korekcije, u početnoj fazi razvoja gienkomastije, može se pokušati korištenje određenih lijekova. Najčešće se primjenjuju dvije vrste lijekova: antiestrogeni (Klomifen) i antagonisti estrogenskih receptora (Tamoksifen). Oba lijeka djeluju tako da smanje utjecaj hormona Estrogena na žljezdano tkivo dojke. Na žalost samo u manjem broju slučajeva uspjevaju djelovati tako da smanje veličinu dojke, a nakon prestanka uzimanja lijeka česti su recidivi, što znači da će se ponovo razviti ginekomastija. Kod starijih muškaraca ginekomastija je uglavnom posljedica viška masnog tkiva i opuštenosti kože.

Najbolje trajno riješenje ginekomastije je kirurško liječenje. Kod osoba kod kojih je ginekomastija pretežito posljedica viška masnog tkiva najbolje je učiniti liposukciju, te se kroz dva mala reza dužine 2- 3 mm može odlično korigirati višak tkiva. Ukoliko se pretežno radi o višku žljezdanog tkiva tada se kroz mali plukružni rez ispod bradavice direktno odstrani taj višak žlijezde. Ove dvije metode se mogu kombinirati. Nakon operacije potrebno je nositi steznik u trajanju od 4-6 tjedana.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija