Liposukcija

doc.dr.sc. Ivo Džepina, kirurg | plastični kirurg
Liposukcija

Liposukcija je postupak koji omogućuje trajno odstranjenje masnih stanica potkožnog tkiva. U potkožno tkivo određene regije tijela koju želimo tretirati uvede se cjevčica (kanila) koja ima posebno postavljenje otvore različitog oblika na svom vrhu, te se kroz kanilu pomoću vakuum pumpe jednostavno usišu masne stanice. Cjevčice mogu biti različitih promjera i oblika, te su na taj način prilagođene za liposukciju različitih regija na tijelu. Liposukcijom se može oblikovati praktično bilo koji dio tijela no najčešće se radi u području: trbuha, kukova, stražnjice, natkoljenica, koljena i vrata. Pacijenti često postavljaju pitanje dali su rezultati liposukcije trajni odnosno dali će se na mjestu gdje je učinjena ponovo pojaviti depoziti masnog tkiva. U našem tijelu postoje samo dvije vrste stanice koje se ne mogu obnavljati, a to su: živčane stanice i masne stanice. Prema tome jednom odstranjene masne stanice ne mogu se ponovo pojaviti. No pošto se liposukcijom ne mogu i ne smiju odstraniti sve masne stanice u jednom određenom području, druge masne stanice iz okoline mogu se povećati i popuniti izgubljeni volumen. Nakon liposukcije dijetom i tjelesnom aktivnošću treba održavati određenu tjelesnu težinu.

Liposukcija nikako nije metoda za mršavljenje ili rješavanje suvišnih kilograma. Najbolji kandidati za liposukciju, oni koji mogu očekivati najbolje rezultate, su osobe koje imaju normalnu tjelesnu težinu, s elastičnom kožom, koji imaju nakupine masnog tkiva na određenim dijelovima tijela koji su rezistentni na dijetu. Kod starijih pacijenata koji imaju slabiju elastičnost kože rezultati ovog postupka neće biti tako dobri jer se koža nakon liposukcije ne može u dovoljnoj mjeri stisnuti, pa može ostati višak kože.

Nakon liposukcije je potrebno nositi steznik koji je prilagođen dijelu tijela na kojem je rađena liposukcija u trajanju od 6 tjedana. Nakon tih 6 tjedana, pogotovo na potkoljenicama, korisno je ići na limfnu drenažu koja može ubrzati oporavak. Liposukcija se uglavnom vrši u općoj anesteziji, no za neka manja lokalizirana područja može se koristiti i lokalna anestezija.

Liposukcija je najčešća operacija u estetskoj kirurgiji, te je prošle godine samo u SAD učinjeno više od 400 000 ovakvih operacija. Liposukciju je u medicinu uveo talijeanski Ginekolog Giorgio Fischer 1974. godine i od tada je te metoda doživjela brojne promjene i modifikacije u cilju poboljšanja rezultata i smanjenja broja komplikacija.

Kod klasične liposukcije kroz mali otvor na koži duljine nekoliko milimetara uvede se cjevčica te se pomoću negativnog tlaka u određenom području odstrane masne stanice. Posljedica ovog postupka su dugotrajni podljevi krvi ispod kože, značajniji gubitak krvi i otok. Sredinom 80-ih godina počela se primjenjivati hidroliposukcija. Za razliku od klasične liposukcije kod ove tehnike se prije operacije, u područje u kojem se namjerava učiniti liposukcija, unese fiziološka otopina s dodatkom određenih lijekova. Približno jednaka količina vode se dodaje koliko se masnog tkiva treba odstraniti. Dodavanjem fiziološke otopine i lijekova smanjuje se krvarenje, otok i količina krvnog podljeva, te je tako oporavak pacijenta brži. Osim klasične i hidroliposukcije postoji takozvana tumescentna liposukcija. Kod ove metode količina dodane fiziološke otopine je 2-3 puta veća od količine masnih stanica koje treba odstraniti. Nedostatak ove metode je veća mogućnost toksičnog djelovanja lijekova na organizam zbog veće količine dodane tekućine.

Osim metoda liposukcije koje se razlikuju prema količini dodane tekućine, postoje i različiti aparati koji se koriste za liposukciju. Ultrazvučna liposukcija se koristi zvučnim valovima visoke frekvencije koji razbijaju membranu masnih stanica i pretvaraju ih u tekućinu. Ultrazvučni valovi olakšavaju i ubrzavaju postupak liposukcije pogotovo u zonama tijela u kojima postoji čvrsto masno tkivo.

VASER liposukcija je najbolja metoda ultrazvučne liposukcije koja omogućuje vrlo precizno odstranjenje masnih stanica s minimalnim oštećenjem okolnog tkiva.

Vibracijska liposukcija je metoda kod koje cjevčica kojom se vrši liposukcija vibrira velikom brzinom te se olakšava odstranjenje masnih stanica. Velika prednost ove metode je brzina rada i kao i kod ultrazvučne liposukcije olakšana evakuacija masnog tkiva iz područja kao što su leđa i vanjeka strana natkoljenice.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija