Korekcije očnih kapaka i podočnjaka

doc.dr.sc. Ivo Džepina, kirurg | plastični kirurg
Korekcije očnih kapaka i podočnjaka

 

O ZAHVATU

Korekcije gornji i donjih kapaka danas se obavljaju pomoću radiovalnog noža ili lasera, te su potpuno beskrvne. Mogu se obaviti u lokalnoj ili općoj anesteziji, a minimalan ožiljak na gornjim kapcima skriven je u prirodnoj bori, dok se pri korekciji podočnjaka koristi tzv. TRANSKONJUKTIVALNI pristup te nema nikakvog reza na koži niti posljedičnog ožiljka. Ovim se zahvatom trajno eliminiraju podočnjaci, upravo kao i suvišna koža gornjih kapaka.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Svakako je potrebno obaviti laboratorijske pretrage, koje će ovisiti o vrsti anestezije tj. da li će se zahvat raditi u lokalnoj ili općoj anesteziji.

Na sam dan operacije na polikliniku je potrebno doći na tašte/ ništa ne jesti niti piti bar 8 sati prije zahvata – u slučaju da je za zahvat predviđena opća anestezija. Detaljne upute dobit će te pri samom pregledu od našeg osoblja.

ANESTEZIJA

Korekcija gornjih kapaka u pravilu se obavlja u lokalnoj anesteziji, dok se korekcija podočnjaka transkonjuktivalnim pristupum – bez reza na koži – obavlja u općoj anesteziji.

OPERACIJA

Korekcija gornjih kapaka i podočnjaka – tzv. BLEPHAROPLASTICA zahvat je koji zahtijeva precizno mjerenje i planiranje prije samog izvođenja zahvata, tespada među tzv. ''filigranske'' operacije obzirom da se radi o vrlo nježnom i osjetljivom tkivu. Kod gornjih kapaka uklanja se suvišak kože , dio muskulture i masni jastučići koji su smješteni submuskularno. Kod donjih kapaka uklanjaju se suvišni masni jastučići koji tvore podočnjake, i to pomoću radiovlanog noža ili lasera, a rjeđe se pristupa i uklanjanju suvišne kože.

TRANSKONJUKTIVALNA METODA uklanjanja podočnjaka koju na našoj POLIKLINICI koristimo već duži niz godina podrazumijeva laserski ili radiovalni rez u području konjuktive donjih kapaka – bez ikakva reza na koži niti vidljivog znaka operacije. Ovom se metodom mogu ukloniti masni jastučići koji uzrokuju podočnjake, i to često već i u mlađoj životnoj dobi. Ovom se tehnikom izbjegava nastanak raznih komplikacija kao što je npr. EKTROPION, tj. izvrnuti donji kapak, a i postoperacijski je oporavak puno brži.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Nakon zahvata poželjno je stavljati hladne obloge kroz prvih 24 sata kako bi se minimalizirali podljevi, te izbjegavati sve fizičke napore kroz idućih par dana. Mikro šavi na gornjim kapcima uklanjaju se nakon 6 do 7 dana, a dok na donjim kapcima u pravilu nema nikakvih šavi niti vanjskog reza. Oporavak u pravilu traje 5 – 7 dana nakon kojeg se perioda možete vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Za sve ostale upute u postoperacijskom tijeku detaljno će vas informirati naše osoblje.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija