Primjena filera u pomlađivanju lica

doc.dr.sc. Ivo Džepina, kirurg | plastični kirurg
Primjena filera u pomlađivanju lica

Primjena filera u pomlađivanju lica bilježi sve veći rast u svojoj primjeni. Danas postoji veliki broj različitih filera: od masnog tkiva pa do različitih umjetnih materijala koji ostaju u tkivu različito dugo. Od svih ovih metoda najčešće se koristi hijaluronska kiselina. Hijaluronska kiselina je sastavni dio našeg organizma pa nema mogućnosti za pojavu alergijskih reakcija, a široka lepeza različitih gustoća i oblika hijaluronske kiseline omogućava fleksibilnost u primjeni na svim dijelovima lica i vrata.

Hijaluronska kiselina se može koristiti na cijelom licu no najčešće zone u kojima se koristi su duboke bore koje idu od nosa prema kutovima usana (nazolabijalne bore) koje daju licu umoran i težak izgled i mogu se odlično korigirati hijaluronskom kiselinom. Bore u kutovima usana (marionetske bore) su površnije od nazolabijalnih no također se vrlo uspješno mogu izravnati. Okomite bore na usnama su najčešće plitke bore za koje se koristi hijaluronska kiselina niske gustoće. Još jedna od čestih problematičnih zona na licu su podočnjaci. Duboki izraženi rub donjih kapaka može se odlično izravnati hijaluronskom kiselinom i tako znatno ublažiti pospani i umoran izgled lica. Značajno se mogu poboljšati i udubljeni ožiljci na licu nastali kao posljedica akni ili vodenih kozica. Za mladenački i svjež izgled lica nebično je važna dobra popunjenost jagodica što se može postići primjenom hijaluronske kiseline visoke gustoće u dubokom potkožnom sloju lica. Ne smije se zaboraviti niti korekcija volumena usnica koja se jednako uspješno može raditi i kod mladih i kod starijih osoba. Hijaluronskom kiselinom se može postići prirodni uravnoteženi rezultat povećanja usnica bez onih ružnih pretjerivanja koja su se moga vidjeti primjenom nekih drugih punila.

Hijaluronska kiselina osim što pomaže u korekciji bora i nadoknadi izgubljenog volumena tkiva lica ima značajan učinak na poboljšanje hidracije kože (molekula hijalurona može na sebe vezati količinu vode tisuću puta veću od svog volumena), umnažanju keratinocita (stanica vanjskog soja kože) i umnažanju kolagena koji koži daje elastičnost. Ove osobine hijalauronske kiseline dodatno poboljšavaju učinak pomlađivanja lica, a zbog umnoženog kolagena dio efekta pomlađivanja ostaje i nakon potpune resorpcije hijaluronske kiseline. 

Važno je naglasiti da punila nisu čarobno rješenje za sve probleme u pommlađivanju lica. Punila su izvrsno sredstvo za korekciju volumena i nekih vrsta bora i ožiljaka, no kod uznapredovalih promjena na licu jedino pravo rješenje je kirurško kao što je „face lifting“. Stoga ako razmišljate o pomlađivanju lica potražite mišljenje kod liječnika koji vam može pružiti cjelovito rješenje i predložiti sve raspoložive mogućnosti u korekciji lica, a ne samo jedan dio.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija