Korekcija nosa

doc.dr.sc. Ivo Džepina, kirurg | plastični kirurg
Korekcija nosa

   O ZAHVATU

Korekcija nosa /RHINOPLASTICA/ spada među naše najčešće korekcije iz područja facijalne estetske kirurgije i zasigurno među kirurški najzahtijevnije i najdinamičnije operativne zahvate. Iskustvo kirurga te osjećaj za estetiku cijelog lica pri ovoj operaciji izrazito dolazi do izražaja, a postignuti rezultat može cijelom licu dati skladniji i ljepši izgled. Estetska operacija nosa često se može kombinirati i sa tzv. funkcionalnom korekcijom nosne pregrade – SEPTOPLASTICOM, te se u jednoj operaciji može riješiti kako estetski tako i funkcionalni aspekt nosa. Koristeći pristup kirurškim rezom unutar nosnica izbjegava se bilo koji vanjski ožiljak a sam je oporavak brži i u pravilu – bezbolan.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Prije bilo kojeg zahvata, pa tako i kod korekcije nosa, potrebno je nakon pregleda kirurga, obaviti sve potrebne laboratorijske pretrage, uključujući EKG te ponekad RTG snimku kostiju lica (u pravilu samo kod onih pacijenata gdje je došlo do veće traume nosa). Uz laboratorijske nalaze, poželjno je obaviti i pregled kod liječnika interniste/ili anesteziologa koji će vam dati svoj nalaz kojim se odobrava pristup operacijskom zahvatu. Na sam dan operacije treba na POLIKLINIKU doći na tašte (ništa ne jesti niti piti), donijeti svu svoju dokumentaciju, a naše će Vam osoblje prije vašeg operacijskog termina dati i sve ostale potrebne upute kako bi vam čim više olakšali cijeli postupak.

ANESTEZIJA

Korekcija nosa u pravilu se obavlja u općoj anesteziji, omogučujući na taj način potpuni komfor pacijentu i bezbolnost cijelog postupka. Anesteziju provodi i nadzire iskusan specijalist anesteziolog, koristeći pritom najmoderniju anesteziološku opremu i monitoring kao i danas najkvalitetnije anestetike osiguravajući potpunu sigurnost pacijenta.

OPERACIJA

Operacijskom postupku korekcije nosa pristupa se nakon što je pacijent potpuno zaspao te se, koristeći mikro – rezove unutar nosnica, ulazi u anatomsku strukturu nosa, izbjegavajući na taj način bilo kakve ožiljke na koži nosa. Koristeći cijeli niz specijalno dizajniranih instrumenata nos se polako formira prema željenom novom obliku, vodeći pri tom računa o kompletnoj strukturi lica, kako bi konačan rezultat bio što skladniji i prirodniji izgled cijelog lica i nosa. Po završenom zahvatu, rezovi unutar nosnica se pažljivo spoje koristeći resoptivne šavi koje ne treba vaditi, te se postave manji tamponi kako bi se osigurala pravilna adaptacija sluznice nosa i spriječilo eventualno krvarenje kroz rezove. Izvana se postavi AQUAPLAST – specijalni materijal koji fiksira novi položaj nosnih kostiju kao i cijelu novodizajniranu strukturu nosa. Postavljanjem Aquaplasta, operacijski je proces završen te se pacijent može probuditi.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Po završetku operacije nosa te nakon buđenja iz anestezije pacijent ostaje na POLIKLINICI u pravilu 2 – 3 sata pod paskom osoblja kako bi se potpuno razbudio i stabilizirao te tek nakon toga može biti otpušten, uz pratnju, kući ili u svoj smještaj. Svaki pacijent dobiva broj našeg ''dežurnog'' telefona na koji može nazvati osoblje poliklinike u bilo kojem trenu. Nakon dva dana od operacijskog zahvata uklone sa tamponi iz nosnica te se već tada može disati na nos, a 5 ili 6 dan od same operacije uklanja se i vanjska fiksacija –AQUAPLAST – te se pacijent može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Poželjno je izbjegavanje većih fizičkih napora prvih dva tjedna od operacije kao i ne nošenje naočala 4 tjedna od operacije. Preporučuje se limfna drenaža kako bi se eventualni postoperacijski edemi čim prije resorbirali. O svim ostalim detaljima postoperacijskog oporavka na vrijeme će vas informirati naše osoblje koje vam stoji na raspolaganju.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija