Korekcija opuštene kože i adipoziteta abdomena

doc.dr.sc. Ivo Džepina, kirurg | plastični kirurg
Korekcija opuštene kože i adipoziteta abdomena

 O ZAHVATU

Višak kože i masnog tkiva u području trbuha često se javljaju nakon trudnoće ili mogu biti posljedica značajnijeg gubitka tjelesne težine. Abdominoplastika je operacija kojom se odstranjuje višak kože i masnog tkiva tbuha, te se ponekad rekonstuiraju oslabljeni ili razdvojeni mišići trbušne stijenke.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Prije operativnog zahvata potrebno je učiniti određene pretrage krvi, EKG, i ponekad Rentgen pluća. Koji točno pretrage je potrebno učiniti doznat ćete nakon razgovora s liječnikom.

ANESTEZIJA

Ovaj zahvat se izvodi u općoj anesteziji.

OPERACIJA

Kod osoba kod kojih je višak tkiva manjeg opsega i smješten u donjem dijelu trbuha ispod pupka ponekad je korekciju moguće učiniti manjim operativnim zahvatom takozvanom „miniabdominoplastikom“. Kod ove operacije učini s kraći horizontalni rez u donjem dijelu trbuha te se na taj način može odstraniti višak kože i masnoh tkiva. U većem broju slučajeva radi se kompletna abdominoplastika kada je potreban dugi lučno postavljeni rez u donjem dijelu trbuha. Koža i masno tkivo se odigne i višak tkiva se ostrani. Kod ove operacije je potrebno postavljanje pupka u novi položaj. Ukoliko postoji oslabljena muskulatura ona se ušije u središnjoj liniji. Ova operaija se često kombinira s liposukcijom kako bi se poboljšala kontura trbušne stijenke.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Dan nakon operacije odstrane se plastične cjevčice koje su služile za drenažu. Poseban steznik je potrebno nositi 4-6 tjedana nakon operacije. Brzina oporavka ovisit će o opsegu operacije.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija