Korekcija odstojećih uški

doc.dr.sc. Ivo Džepina, kirurg | plastični kirurg
Korekcija odstojećih uški

O ZAHVATU

Korekcija odstojećih uški spada među česte operativne zahvate koji se mogu obaviti već u djetinjstvu tj. od 7 godine života, obzirom da se rast uške kompletira do tog životnog doba.U našoj ustanovi djecu do 12 godine života operiramo u općoj anesteziji, kako bi djeca izbjegla bilo kakvu neugodnost, a pacijente starije od 12 godina u pravilu u lokalnoj anesteziji. Pravilnim izvođenjem zahvata i rekonstrukcijom ušne hrskavice postiže se trajno rješenje i zauvijek rješava problem ''klempavosti''.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Ako se zahvat planira obaviti u općoj anesteziji, nužno je obaviti kompletnu laboratorijsku obradu, kao i EKG uz pregled interniste/ili anesteziologa, a ako se zahvat planira izvesti u lokalnoj anesteziji, onda je dovoljno napraviti analizu krvne slike i eventualno koagulogram. Ovisno o vrsti anestezije, ovisit će i priprema pacijenta prije samog zahvata što će vam naše osoblje detaljno objasniti.

ANESTEZIJA

Kod zahvata otoplastice anestezija je u pravilu lokalna, i daje se iza uške , u tzv. područje incizije. Kod djece mlađe od 12 godina preporučuje se opća anestezija kako bi djeca izbjegla bilo kakvu neugodnost ili strah. Obzriom na kratko trajanje samog zahvata tako je i proces anetezije pri ovoj operaciji kratak.

OPERACIJA

Postoji više operacijskih tehnika za rješavanje otopostaze tj. problema odstojećih uški. Pri prvom pregledu kirurg će vam sugerirati najbolji pristup, a uvijek se zahvat obavlja kroz rez koji se smješta u naboru iza uške i u pravilu je nevidljiv. Kako bi se osigurala trajnost rezultata potrebno je ponekad rekosntruirati i ušnu hrskavicu. Operativni proces traje oko 1h, potpuno je bezbolan, te ako je zahvat obavljen u lokalnoj anesteziji, pacijent može već 20 – ak minuta nakon obavljenog zahvata ići kući, ili u svoj smještaj.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Po obavljenom zahvatu obavlja se tzv. bandaža uški tj. stavlja se specijalni kompresivni zavoj oko ušiju koji se nosi idućih 24 – 48h. Nakon skidanja zavoja, preporučuje se nositi elastičnu traku oko uški, pogotovo tokom noći i to kroz period od dva tjedna od operacije. Nakon uklanjanja svih šavova koji su smješteni u nabor iza uške te kompletiranog zaratsnja, više nema potrebe nositi niti elastičnu traku.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija