Gušenje

prim.dr.sc. Milivoj Jovančević, pedijatar
Gušenje

Gušenje nastaje kao posljedica začepljenja dišnog puta, često u tijeku igre ili hranjenja. Dijete tijekom gušenja pokušava udahnuti zrak ali nema uspjeha i brzo postaje plavkasto osobito po sluznicama. Ukoliko se djetetu u ovoj situaciji ne pruži adekvatna i neodgodiva pomoć ono gubi svijest i može ubrzo umrijeti. Izuzetno su opasni predmeti ili hrana koji imaju sposobnost bubrenja (grah) ili su ljepljivi uz vlažnu sluznicu dišnih putova (Smoki, kokice).

Inicijalno je potrebno provjeriti vidi li se strano tijelo u ustima i odstraniti ga prstima. Ne smije se pokušavati tragati za stranim tijelom naslijepo jer postoji mogućnost da ga se pogurne dublje i u potpunosti zatvori dišni put!

U samom početku gušenja dijete može još biti u stanju kašljati, disati i pri svijesti je. Tada se preporuča podržavanje kašlja uz kratke oštre udarce između lopatica. Starije dijete treba posjesti uspravno i poticati na kašalj te smiriti dijete kako bi adekvatno udahnulo i izbjeglo plač te još više otežalo disanje.

Ukoliko se radi o dojenčetu ono se položi potrbuške na našu podlakticu tako da glava leži na dlanu i usmjerena je prema dolje. Drugim dlanom se udara po pet puta između lopatica. Ukoliko se predmet izbaci treba pogledati u usnu šupljinu i pokušati ga sigurno odstraniti. Ako se ne vidi, ili nije sam ispao, okrenuti dojenče na leđa, glavom naniže, i prstima izvršiti 5 snažnih pritisaka u području donjeg dijela prsne kosti. Provjeriti vidi li se strano tijelo u ustima. Ako da, pokušati ga odstraniti. Naizmjenično ponavljati ove postupke dok se strano tijelo ne odstrani ili dok dijete ne ostane bez svijesti.

U slučaju da ostane bez svijesti i ne diše, započeti s oživljavanjem. Ukoliko je dijete bez svijesti i teško diše – guši se, treba ga okrenuti na leđa. Provjeriti usnu šupljinu, vidi li se strano tijelo i u tom slučaju ga odstraniti. Ako se ne vidi, treba dlanom izvršiti 5 snažnih pritisaka u području između prsne kosti i pupka, prema gore (prema unutrašnjosti prsnog koša). Provjeriti usnu šupljinu i ukoliko se strano tijelo vidi – odstraniti ga. Postupak ponavljati do odstranjenja stranog tijela ili do prestanka disanja.

Ukoliko je osoba koja se guši počela otežanije disati i više ne može kašljati ili pričati potrebno je pristupiti Heimlichovom hvatu. Pritiskom na gornji dio trbuha (ispod vrha prsne kosti) povećava se tlak u trbušnoj šupljini, s tim da istodobni porast tlaka u plućima izbacuje strano tijelo iz grkljana ili dušnika. Kod primjene ove metode osobito u dječjoj dobi mora se biti iznimno oprezn radi mogućih komplikacija. Naime, presnažan pritisak na trbuh može ozlijediti želudac, jetru ili slezenu. U slučaju da dijete ostane bez svijesti i ne diše, započeti s oživljavanjem. Nakon svakog ciklusa masaže srca treba provjeriti da li je strano tijelo dospjelo u usnu šupljinu, i tada ga odstraniti prstima.

Kako bi pravilno izveli Heimlichov hvat kod osobe (djeteta) koja stoji ili sjedi te je pri svijesti potrebno je stati osobi iza leđa i obuhvatiti ju rukama. Jednu šaku treba stisnuti i prisloniti odmah ispod dna prsne kosti, a drugom šakom treba obuhvatiti prvu i potisnuti ju prema unutra i gore.

Ukoliko je osoba već izgubila svijest potrebno ju je okrenuti da leži na leđima te naše dlanove položiti na gornji dio trbuha ispod dna prsne kosti te brzo i snažno pritisnuti stijenku trbha prema dolje i naprijed.

Gušenje stranim tijelom samo je jedna od situacija u kojima je direktno ugrožen život djeteta. Ostale životno ugrožavajuće situacije u kojima nije isključen i prestanak rada srca uključuju gubitak svijesti, utapanje i otrovanja. Zbog toga je važno znati kako pomoći djetetu koje je prestalo disati i kojem ne radi srce. Osnosvni postupak je identičan za odraslu osobu i za dijete te je neophodno otvoriti dišni put i utvriti da li osoba diše i da li joj srce kuca. 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija