Tjelesna trauma

prim.dr.sc. Milivoj Jovančević, pedijatar
Tjelesna trauma

OBAVJEST!


Ordinacija dr Jovančevića prestaje s radom 31.12.2021. godine. Nakon toga savjetovanje je dostupno na LittleDot platformi ovdje!     
Često će se nakon traume kao prva osoba koja će pripomoći djetetu naći netko tko je laik, dakle osoba bez medicinskog znanja. Sama edukacija iz osnova prve pomoći uz sabranost će često biti dovoljna za prve trenutke do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći.  Ipak, trend porasta smrtnih ishoda nakon nesreća u dječjoj dobi je u porastu.

Neke od glavnih vrsta nesreća u dječjoj dobi su krvarenja, udarci u glavu i prijelomi, opekotine, strana tijela koja se progutaju ili inhaliraju te otrovanja.

 

1. Ozljede i udarci u dijelove tijela te prijelomi

S obzirom na vrstu ovih ozljeda možemo ih podijeliti na:

-          Krvarenja odnosno ozljede kože (oguljotine, i veće rane (nagnječenja, ubodne rane, posjekotine, amputacije)

-          Ozljede i udarci u glavu

-          Ozljede mišića (istegnuća, rupture i slično)

-          Ozljede zglobova i tetiva (nagnječenja, istegnuća i iščašenja)

-          Prijelomi

 

Krvarenja

Kod raznih vrsta padova, osobito na dječjom igralištima dolazi do manjih ili većih krvarenja koja zahtijevaju prvu pomoć. Ovakvu situaciju može dodatno komplicirati besvjesno stanje te prijelom uda što mijenja redoslijed zbrinjavanja, a pogotovo je važno jasno procijeniti ozljede kada se radi o više ozlijeđene djece kako bi se učinila adekvatna trijaža i dala prednost stanjima koja su ugrožavaju život djeteta.

Ako se radi o lakšem padu najčešće dolazi do manje ili veće oguljotine ili razderotine koja ne krvari puno no može biti veće površine. Iako dijete kod ovakve rane neće biti ugroženo od iskrvarenja, može doći do infekcije koju treba adekvatno spriječiti. Dakle oguljotinu, odnosno jasno kapilarno krvarenje treba očistiti i to na način da se nakon što smo mi oprali ruke i po mogućnosti stavili sterilne rukavice rana dobro ispere i očisti od pijeska ili drugih stranih tijela a potom pošprica nekim od antiseptičkih sredstava. Rana se može isprati 3% otopinom vodikovog peroksida (hidrogena) ili Octenisept tekućinom. Ukoliko se radi samo o površnoj oguljotini može se koristiti i 10% Betadin (smeđa jodna otopina). Površinu rane se preporuča potom pokriti sterilnom gazom koju ćemo učvrstiti zavojem kako bi se spriječilo daljnje kapilarno krvarenje. Uvijek je važno paziti na znakove upale (crvenilo ili gnoj) te provjeriti da li je dijete adekvatno cijepljeno protiv tetanusa osobito ako je u rani bio prljavi strani predmet.

Ukoliko iz rane kontinuirano teče tamna krv moguće je da se radi o venskom krvarenju dok se kod pojave svjetlije krvi koja ponekad ističe u mlazovima može raditi o arterijskom krvarenju. U obje situacije će biti potrebno primijeniti, nakon čišćenja rane, kompresivnu metodu zaustavljanja krvarenja. Kompresiju možemo učiniti pritiskom na samo područje rane ukoliko je manjeg opsega, odnosno pritiskom na veliku arteriju koja dovodi krv u ozlijeđeno područje.   Za napomenuti je da se kod pokušaja zaustavljanja krvarenja na ovaj način ipak preporuča iskustvo. 

Ukoliko se uspješno smanji ili zaustavi krvarenje ranu je opet potrebno zaštiti sterilnom gazom i potom zavojem kojim se može preko sterilne gaze zaviti i predmet kojim će se dodatno vršiti kompresija (predmet ne smije biti velik i težak). Na ovaj se način dodatno vrši pritisak na ozlijeđenu krvnu žilu ali ne do mjere prekidanja cirkulacije na dijelu tijela koji se nalazi ispod ozljede.  Ukoliko sumnjamo da je došlo do prijeloma kosti ne vršimo dodatne kompresije, a osobito kod jasno vidljivih otvorenih prijeloma jer može doći do još većeg pomicanja koštanih dijelova koji svojim oštrim rubovima mogu ozlijediti ostale mekotkivne ili vaskularne strukture.

Kod velikih rana poput vrlo jakih nagnječenja, amputacija ili istovremenih krvarenja iz brojnih rana biti će potrebno odmah pristupiti podvezivanju iznad rane kako ne bi došlo do iskrvarenja koje je u dječjoj dobi vrlo izgledno u slučaju ovakvih rana. Dakle preporuča se vrpcom, ili nekim drugim predmetom (remenom) jako stegnuti na mjesto iznad velike rane i time zaustaviti krvarenje. Potom je potrebno ranu očistiti i prekriti gazom i zavojem te ozlijeđeni ud imobilizirati u povišenom položaju. Povišeni položaj će biti izuzetno važan i kod ostalih rana jer će smanjiti dotok krvi prema ozlijeđenom mjestu. U situacijama kod kojih je došlo do amputacije koja je jasna i čista važno je sačuvati i odrezani dio tijela jer u današnje vrijeme mikrokirurgije postoji mogućnost ponovnog spajanja i korištenja ozlijeđenog uda. Naravno sve najranije moguće mjere sprečavanja infekcije i iskrvarenja uvelike pripomažu šansama za oporavkom. Odstranjeni ud je potrebno ukoliko je moguće  zaštititi gazom, staviti u plastičnu vrećicu i potom pohraniti na hladno, ali ne do zamrzavanja jer će preniska temperatura uništiti tkivo. Preporuke su da kod jasne situacije moguće replantacije izbjegnemo podvezivanje kako bi se sačuvalo tkivo za replantaciju, no kod profuznih se krvarenja mora prvenstveno sačuvati život djeteta i spriječiti iskrvarenje. Izuzetno je važno zapamtiti ili zabilježiti vrijeme nesreće i svih postupaka kako bi se adekvatno procijenile šanse za oporavkom i mogućom operacijom.

 

Krvarenje iz nosa

Kao jedan od oblika krvarenja s kojim se susrećemo često na dječjim igralištima ili sportskim terenima, krvarenje iz nosa iako se čini bezazleno potrebno je pokušati zaustaviti. Preporuča se za početak smiriti dijete i okolinu jer često krvarenje iz nosa izgleda više dramatično nego li uistinu je. Potom se dijete uspravno posjedne s glavom prema naprijed (suprotno uvriježenom zabacivanju glave unatrag)  jer ovim postupkom ne dolazi do gutanja krvi. S dva se prsta učini kompresija obje nosnice kroz minimalno 10-15 minuta. Pomaže i postaviti hladni oblog na potiljak kako bi smanjili dotok krvi. Važno je da dijete što manje plače i da ne pokušava ispuhati nos jer će time pojačati krvarenje i oštećenje sluznice i krvnih žila.  

 

Udarci u glavu

Ova skupina ozljeda je vrlo česta osobito u najranijoj dobi kako zbog neočekivanih padova s presvlačilica tako i zbog padova tijekom učenja hodanja. Prvo je potrebno umiriti i dijete i okolinu te procijeniti veličinu i ozbiljnost ozljede. Ukoliko je dijete izgubilo svijest ili počne povraćati, odnosno ukoliko ima ranu koja zahtijeva liječničko zbrinjavanje potrebno je neodgodivo javiti se liječniku. S obzirom da krvarenje u glavi može biti vrlo polagano i postepeno, važno je znati da se promjene svijesti ili drugi neurološki ispadi mogu javiti i nekoliko dana nakon udarca u glavu te je i tada važno obratiti se liječniku.

 

Ozljede mišića i tetiva

Prijelomi

Suvremeni život dovodi do porasta broja djece s lomovima koji su sve teži. Tome pridonose velike brzine u prometu, te sve manje vremena koje roditelji mogu posvetiti nadzoru nad djecom. Kod svakog nagnječenja mišića ili mekih tkiva te kod uganuća trebalo bi razmišljati i o mogućem prijelomu.

Na gotovo siguran prijelom treba pomisliti ako postoji:

1) patološka  gibljivost, uz jaku bolnost i deformaciju uzdužne osovine ekstremiteta.

2) ako čujemo koštane krepitacije

Nesigurni znakovi loma:

1) oteklina

2) bolnost na pritisak

3) bol pri pokretanju toga dijela tijela

4) promjene boje kože, posljedica krvarenja.

5) grč mišića, kao izraz samozaštite organizma te smanjenje funkcije ili njen potpuni prekid.

 

Svaku sumnju na prijelom treba uputiti liječniku, dječjem kirurgu koji je radiološki utvrditi dijagnozu. Ukoliko se radi o jasnom vanjskom prijelomu potrebno je ukoliko je moguće zaustaviti krvarenje, pokriti ranu sterilnom gazom, imobilizirati ud i pozvati Hitnu medicinsku pomoć. Ukoliko predmijevate da ćete sami voziti dijete i postavljate imobilizaciju važno je učiniti to adekvatno kako bi se onemogućilo pomicanje ulomaka kosti u bilo kojem pravcu. Ova preporuka služi prevenciji ozljede ostalih struktura oko prijeloma. Prijelomi se mogu ovisno o stupnju liječiti na konzervativni način bez operacije, te operacijski.

 

2. Opekotine

Opekotine su velika skupina ozljeda u dječjoj dobi, nerijetko prouzrokovana nepažnjom ili nemarom upravo roditelja. Za razliku od rana, opekline je mnogo lakše spriječiti te se mora obratiti velika pažnja svim potencijalnim izvorima opekline kod djeteta, čak i banalnih poput šalice kave ostavljene na dohvat djeteta. Inicijalno je potrebno opečeni dio tijela osloboditi odjeće ili obuće (narukvica, lančića i sličnog) te opečeni dio tijela početi što prije hladiti u tekućoj vodi kroz period od 10-30 minuta. Nime uslijed visoke temperature dolazi do oštećenja tkiva. Posljedično se iz njega oslobađaju vrlo agresivni kemijski spojevi koji oštećuju okolno, opeklinom nezahvaćeno tkivo. Hlađenje izaziva zatvaranje krvnih žila čime se priječi značajnije širenje ovih spojeva u okolno tkivo. Konačni učinak je manji opseg i intenzitet (težina) oštećenja tkiva. Nakon hlađenja se preporuča opečeni dio tijela pokriti sterilnom gazom i djetetu dati lijek protiv bolova te se javiti nadležnom liječniku. Unatoč raznim preporukama izbjegavati stavljanje ulja ili masti čime ćemo otežati hlađenje opečenog dijela tijela.

 

3. Strano tijelo

Prvenstveno je važno dom u kojem boravi dijete opremiti na način da nema sitnih dijelova koje bi dijete moglo progutati odnosno da nema elemenata koji su lako lomljivi ukoliko ih dijete stavi u usta. Nadalje veliki broj aspiracija stranog tijela dešava se kada dijete trči s hranom u ustima i potom se zagrcne. Ukoliko znate sa sigurnošću ili postoji sumnja da je vaše dijete progutalo/aspiriralo strano tijelo potrebno je neodgodivo javiti se liječniku na pregled. Savjetujemo ponijeti preostali dio stranog tijela ukoliko je moguće radi što bolje dijagnostičke obrade i predviđanja daljnjeg tijeka obrade i liječenja. Ako je dijete poplavilo i/ili izgubilo svijest potrebno je odmah prijeći na mjere osnovnog održavanja života (navedene kasnije) i pozvati Hitnu medicinsku pomoć na 112 odnosno 194. Ako niste sigurno da li je dijete aspiriralo strani predmet a bilo je u situaciji u kojoj je moglo doći do sličnog događaja nakon čega počne neobjašnjivo kašljati, i/ili plaviti radi se o opravdanoj sumnji da je do aspiracije i došlo. Ukoliko je dijete progutalo strani predmet isti se može izvaditi ukoliko se na vrijeme javite liječniku, odnosno dok je strani predmet još u želucu.

Na žalost radi nepažljive igre u dječjoj se dobi javljaju ozljede uzrokovane stranim tijelima najčešće u području glave – dakle u nosu, oku i uhu. Ako se radi o jasno vidljivom stranom tijelu u nosu koje dijete ne može ili ne zna ispuhati iz nosne šupljine a vi ga ne možete sa sigurnošću izvaditi (recimo posebno ako je premet gladak i sklizav) potrebno je odmah javiti se liječniku. Bolje je i ne pokušavati izvaditi strani predmet iz nosne šupljine jer ga našim pokušajima možemo nehotice gurnuti dublje,odnosno sve do dušnika i uzrokovati gušenje.

Ista pravila vrijede i za strane predmete u uhu jer je za vađenje istih potreban odgovarajući instrument kojim nećemo oštetiti strukture bubnjića i zvukovod.

Ako vidimo strano pomično tijelo koje se nalazi na površini bjeloočnice preporučamo podržavati plakanje jer postoji šansa da se suzama izbaci. Ukoliko dijete ne plače, a strano je tijelo i dalje pomično može se čistim rukama razmaknuti vjeđe i sterilnom gazicom odnosno navlaženom čistom maramicom pokupiti strano tijelo. Ako strano tijelo nije pomično i doima se zabodeno u strukturu oka, odnosno u vjeđu, preporuča se oko prekriti čistom gazom i potražiti pomoć liječnika.

Ako je strano tijelo zabodeno u bilo koji dio djetetove kože i nalazi se dovoljno plitko da bi ga mogli sa sigurnošću izvaditi preporuča se ranu očistiti toplom vodom ili nekim od antiseptičkih sredstava (ranije navedenih). Potom je potrebno antiseptičkim sredstvom očistiti pincetu (ukoliko ćemo vaditi pincetom) i pažljivo bez da prelomimo strano tijelo izvući ga iz rane. Na čistu ranu zalijepiti gazicu ili flaster ovisno o veličini rane.

 

4. Ugrizi i ubodi

Ugrizi i ubodi mogu varirati od sitnih poput komarca do opsežnih poput stršljena ili ugriza psa. Međutim čak i kod na izgled bezazlenih nesreća ovog tipa poput ugriza komarca može doći do anafilaktičke reakcije i djetetov život može biti ugrožen nenadanom oteklinom dišnih putova, odnosno angioedemom.

Dakle ako se radi o jasnom ubodu insekta poput pčele i u situaciji smo izvući žalac (očišćenom pincetom), ranu je potom potrebno isprati i očistiti te staviti hladne obloge kako bi smanjili oteklinu, svrbež i bolove. Preporuča se djetetu dati antihistaminik kojim ćemo dodatno spriječiti oticanje i pogoršanje alergijske reakcije. Ukoliko je do uboda došlo na mjesto sluznice (poput usne ili u ustima) potrebno je koliko je moguće rashlađivati mjesto uboda ledom i hitno javiti se liječniku. Iste mjere rashlađivanja i primjene antihistaminika se preporučaju kod opekline uzrokovane meduzom.

Ugriz psa je često vrlo traumatičan za dijete pa će biti potrebno smiriti dijete i ukoliko se ne radi o profuznom krvarenju dozvoliti manju količinu krvi da istekne radi prirodnog ispiranja rane. Potom je potrebno ranu oprati i očistiti antiseptičkim sredstvom te pokriti sterilnom gazom, postaviti zavoj i uputiti se liječniku.

U našim se krajevima nalaze dvije vrste zmija otrovnica poskok i riđovka, i na žalost obje imaju vrlo dramatično pogoršanje nakon ugriza osobito u djeteta. Kod ugriza zmije je izuzetno važna prevencija samog događaja a nakon samog ugriza brza i učinkovita intervencija. Kako bi smanjili kolanje otrova kroz organizam preporuča se što je više moguće smiriti dijete i poleći ga kako bi se što manje micalo. Izaprati mjesto ugriza i imobilizirati ga te se javiti liječniku što je prije moguće. Važno je izbjeći nepravilne predrasude i ne podvezivati mjesto iznad ugriza,ne lediti ili isisavati otrov iz rane! Osobito se ne smije razrezivati mjesto ugriza jer svime navedenim pospješujemo kolanje  i ulazak otrova u cirkulaciju. 

 

5. Otrovanje

U slučajevima kada dijete proguta ili popije tekućinu koja je kemijsko sredstvo odnosno bilo koju nejestivu tvar također je potrebno neodgodivo potražiti liječničku pomoć. Kao mjera prevencije nikada nemojte nejestive ili tvari koje nisu za dječju uporabu držati na dohvat djece, odnosno u posudama u kojima bi inače držali jestive tvari ili tekućine.  Nerijetko djeca sama popiju ili im se zabunom da opasna kemikalija koja je spremljena odnosno utočena u spremnik koji je prethodno u sebi imao neku jestivu ili pitku tvar. Isto vrijedi i za primjenu lijekova ili simptomatske terapije (u bočicu za kapi za nos ili fiziološku otopinu se ulije alkohol) čime možemo ozbiljno ugroziti život djeteta.

S obzirom da već samim prolazom kemikalije kroz probavni sustav može doći do velikih oštećenja sluznice, ne preporuča se izazivati povraćanje jer time možemo prouzročiti ponovni prolazak opasne kemikalije istim putem i dodatna oštećenja. Nadalje ukoliko se radi o kemikaliji koja ima svojstvo pjenjenja ovim bi postupkom doveli do pogoršanja i dodatno ugrozili dijete.  

 

6. Strujni udar

Na žalost bez adekvatne zaštite dječjeg doma strujni udar je još jedna od opasnosti koja može ugroziti život djeteta. Ukoliko je došlo do strujnog udara potrebno je ne izlažući i sebe strujnom udaru dijete oprezno odvojiti od izvora struje te provjeriti osnovne vitalne funkcije – svijest, disanje, rad srca. Ukoliko dijete ne diše ili mu je prestao rad srca odmah pristupiti osnovnim mjerama oživljavanja i pozvati Hitnu medicinsku pomoć. Uz strujni udar će nerijetko biti i većih opeklina koje će biti potrebno zbrinuti do dolaska Hitne medicinske pomoći. Ako je dijete bez svijesti a ima spontano disanje i rad srca, postaviti ga u bočni položaj do dolaska Hitne medicinske pomoći.

I nakon manjih strujnih udara potrebno je odvesti dijete liječniku. Naime ako strujni krug prođe kroz srce može izazvati oštećenje srčanog mišića koje nije vidljivo neposredno nakon strujnog udara. Posebno je delikatno ako dođe do oštećenja onog dijela srčanog mišića koji je zadužen za stvaranje i prijenos električnih impulsa koji pokreću „radni“ dio srčanog mišića.

 

Zaključak

 

Problematici tjelesne traume djeteta nužno je proučavati u širem kontekstu mogućih uzroka, prevencije, pojavnosti i posljedica. Poznavanje epidemioloških podataka pruža uvid u uzroke i posljedice ozljeda te stupnjevanje javnozdravstvenog značaja pojedine vrste ozljeda i mogućnosti prevencije. Temeljno obilježje tjelesne traume je bol, koja s jedne strane ima zaštitnu funkciju, no s druge strane, posebno ako je vrlo intenzivna, dovodi do sekundarnih neželjenih posljedica.  Poznavanje temeljnih tipova tjelesne traume, njihovog učinka na zdravlje, načina prevencije i pružanja prve pomoći upotpunjava temeljni spektar znanja za kolegij Tjelesna trauma djeteta.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija