Kako odabrati obuću za djecu

prim.dr.sc. Milivoj Jovančević, pedijatar
Kako odabrati obuću za djecu

OBAVJEST!


Ordinacija dr Jovančevića prestaje s radom 31.12.2021. godine. Nakon toga savjetovanje je dostupno na LittleDot platformi ovdje!     
Prigodom odabira obuće za djecu treba imati na umu nekoliko činjenica. Prije svega obuća treba biti udobna, mekane tabanice kako ne bi sputavala pokrete stopala. Nadalje, dječje stopalo se značajno više znoji te je važno da obuća „diše“, da ne potiče znojenje, i da se može kvalitetno održavati higijena – naročito unutrašnjeg dijela. U praksi se pokazalo da je strojno pranje obuće najkvalitetniji i najsigurniji način održavanja higijene. Kako su djeca motorički iznimno aktivna, obuća mora biti postojana i otporna na deformacije i mehanička oštećenja.

Možda je najvažnija odlika da su cipele i šlape izrađene od prirodnih materijala sa zajamčenom neškodljivošću i odsustvom škodljivih kemijskih spojeva koji se često koriste u procesu obrade materijala, bojenja i proizvodnje obuće. Jednako tako je važno i da nemaju elemente koji bi mogli predstavljati mehaničku opasnost (klizavost, otpadanje pojedinih ukrasnih dijelova). Jamstvo u obliku posjedovanja europskog certifikata kvalitete kojim se obuća kategorizira kao medicinski proizvod predstavlja iznimno važan element u zaštiti zdravlja djece i njihovog neometanoga rasta i razvoja.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija