Streptokokna angina i šarlah

prim.dr.sc. Milivoj Jovančević, pedijatar
Streptokokna angina i šarlah

OBAVJEST!


Ordinacija dr Jovančevića prestaje s radom 31.12.2021. godine. Nakon toga savjetovanje je dostupno na LittleDot platformi ovdje!     
Gnojna angina ili upala mandula (krajnika) je uzrokovana bakterijom koja se zove beta hemolitički streptokok skupine A. Prenosi se kapljičnim putem, najčešće neopranim rukama ili zajedničkim predmetima kojima se djeca služe i igraju. Inkubacija traje 1-3 dana, i nakon tog perioda se javljaju prvi simptomi. Bolest je obilježena grloboljom, vrućicom, mučninom i lošim općem osjećanjem. Ponekad se javljaju i bolovi u trbuhu. U ždrijelu se mogu vidjeti povećani krajnici koji nakon par dana bolesti budu prekriveni bijelim gnojnim naslagama. Cijelo je ždrijelo zagasito crveno, a na nepcu se katkada vide točkasta krvarenja. I jezik bude crven a njegovi pupoljci budu povećani pa nalikuje na malinu (malinasti jezik). Limfni čvorovi na vratu budu povećani i bolni.

Beta hemolitički streptokok izlučuje nekoliko otrova (toksina) zbog koji se javlja malaksalost i mučnina. Neki od ovih otrova izazivaju crvenilo kože i karaktterističan osip sitnozrnati, najviše izražen na mjestima gdje je koža izložena jačem pritisku (u području pazuha, unutarnjeg dijela nadlaktice, u području gaćica i naročito na stražnjici). Katkada se javlja blaga bolnost i otok pojedinih zglobova a u kasnijoj fazi i ljuštenje kože dlanova i tabana. Obrazi su crveni a područje oko usta je blijedo. Tada je riječ o šarlahu, o streptokoknoj upali ždrijela koja je popraćena kožnim manifestacijama. U odraslih se ova pojava kožnih znakova bolesti ne zapaža.

Streptokokna infekcija se liječi antibioticima i ne ostavlja trajnu imunost – dakle može se oboljeti više puta. Najčešće oboljeli postaje nezarazan unutar prva dva dana liječenja.

U narodu još uvijek postoji veliki strah od streptokoknih angina jer se nerijetko javljala teška posljedica – reumatska groznica. Naime, iz određenog razloga streptokok uzrokuje pogrešku u radu imunog sustava čija je temeljna zadaća prepoznati vlastito i sačuvati ga, te prepoznati strano i eliminirati ga. Zbog pogreške uzrokovane streptokoknom infekcijom imuni sustav počinje prepoznavati vlastite dijelove tijela kao strano tijelo i počinje ih napadati (zglobove, srčani mišić i zaliske, kožu, bubrege i živčani sustav). Stoga se nekada davno nakon svake infekcije morala učiniti analiza krvi i urina te elektrokardiogram (EKG).No već nekoliko desetljeća se ova komplikacija ne događa (tek ekstremno rijetko), stoga se navedene pretrage ne rade. Pretpostavlja se da ove teške komplikacije nema zbog toga što se bakterija promijenila i ne izaziva više pogrešku u imunom odgovoru. Dodatno, čini se da streptokokna infekcija treba buktati dulje vremena kako bi uzrokovala ovu pogrešku; a danas se terapija započinje u prvim danima bolesti.

Često se zaboravlja promjena četkice za zube, najbolje je to učiniti nakon 5 dana antibiotske terapije; u protivnom četkica može ponovno uzokovati zarazu nakon završetka liječenja. Jednako tako treba iskuhati dude i bočice a igračke temeljito oprati i dezinficirati odgovarajućom otopinom.

Katkada se u obrisku ždrijela izolira Beta hemolitički streptokok skupine „A“ (ponekad se naziva piogeni streptokok) a da nema nikakvih znakova bolesti. Tada je riječ o kliconoštvu. Domaćin nije ugrožen i ne smatra se zaraznim – stoga dijete može pohađati kolektiv. Nisu opravdani pokušaji antibiotskog liječenja kliconoštva, a najčešće su i bezuspješni.

Često se u svakodnevnom radu susreće zabuna i zamjena sa Streptokokom pneumonije. Drugi naziv za nju je Pneumokok. Ova bakterija ne izaziva gnojnu anginu, vrlo je česta u nosevima predškolske djece, naročito one koja pohađaju jaslice ili vrtić. Uzrokuje dugotrajni mliječno-bijeli sluzavi iscjedak iz nosa (ako je to jedini simptoma tada je riječ o naseljavanju – kolonizaciji ove bakterije na sluznici gornjih dišnih puteva). U tom slučaju antibiotska terapija nije opravdana – potrebno je samo učestalo čistiti nos fiziološkom otopinom. Pojedini sojevi ove bakterije mogu biti vrlo agresivni. Lako prodiru kroz sluznicu dišnih puteva i uzrokuju teške infekcije (upala moždanih ovojnica, sepsa, gnojna upala uha ili pluća). Protiv ovih sojeva se dijete može učinkovito zaštititi cjepivom. Nezgodno je obilježje ove bakterije da vrlo lako i brzo postaje otporna na sve antibiotike, stoga se danas preporuča strogo pridržavanje stručnih postupnika za liječenje. Antibiotke kapi koje se katkada kapaju u nos su neučinkovite (nosna šupljina predstavlja složeni labirint u kojg ovako primjenjeni antibiotik ne može jednakomjerno doprijeti) te se stvaraju idealni uvjeti za nastanak otpornosti na antibiotike (bakterije dolaze u kontakt s njima i preživljavaju).

Unatrag godinu dana bilježimo neuobičajeni porast učestalosti infekcija beta hemolitičkim streptokokom skupine „A“. Riječ je o pojavi koja se bilježi u većini europskih zemalja; u nekim regijama je zabilježena 5 puta veća učestalost od uobičajene, govori se o rekordnoj učestalosti unatrag 50 godina. Nažalost, uzroci ove pojave su još uvijek nepoznati. Prema najnovijim izvješćima laboratorija koji proučavaju obilježja ove bakterije čini se da nije došlo do promjene u njezinoj strukturi ili zaraznosti, stoga se pokušavaju identificirati drugi čimbenici (iz okoliša?) koji pogoduju širenju infekcije. Svakako su od iznimne važnosti preventivne mjere (pojačane mjere higijene), redovito prijavljivanje streptokoknih infekcija i suradnja s epidemiolozima koji nastoje suzbiti epidemiju u vrtićkim grupama i školskim razredima.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija