10 činjenica koje koje niste znali o bubrezima

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
10 činjenica koje koje niste znali o bubrezimaBubrezi su jedni od vitalnih organa u našem tijelu, a njihova pravilna funkcija jako je važna za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Nešto o bubrezima već vjerojatno i znate, a mi vam danas donosimo i objašnjavamo deset važnih činjenica o bubrezima koje do sada možda niste čuli. Bilo da vas učimo nečemu novome ili podsjećamo na ono što već znate, svakako je dobro znati ono najvažnije o ovim važnim organima kako biste se mogli brinuti o svome zdravlju na ispravan način.

1. BUBREZI SU IZUZETNO VAŽNI ZA OPĆE ZDRAVLJE CIJELOG ORGANIZMA

Bubrezi su parni organi veličine šake, smješteni s obiju strana kralježnice ispod rebrenih lukova. Vjerojatno znate da su oni ”filteri” sve krvi koja prolazi kroz organizam, ali osim te imaju i brojne druge funkcije važne za zdravlje i normalno funkcioniranje čitavog našeg organizma. Bubrezi su usko povezani s drugim vitalnim organima kao što su srce, pluća ili jetra, a njihova dobra ”komunikacija” održava zdravu ravnotežu krvnog volumena, elektrolita i dinamike cijelog organizma.

Bubrezi su jako zanimljivi organi, ponajprije zbog činjenice da samo 10% njihove mase može biti funkcionalno, a da se još uvijek ne prezentiraju simptomi njihove bolesti ili su oni nespecifični, a samim time budu i zanemareni. Također, bubrezi su jako učinkoviti u podjeli i organizaciji posla – ako jedan bubreg ili neki njegov dio ne može dobro obavljati svoju funkciju iz bilo kojeg razloga, ostatak tog istog bubrega ili onaj drugi vrlo učinkovito preuzimaju njegov posao. Na taj način važni fiziološki parametri kao što su krvni tlak i krvni volumen ostaju u normali, a iz tijela se i dalje učinkovito izbacuju otpadne tvari.

Naravno, ako se prijeđe prag koji bubreg svojom kompenzacijom može tolerirati, nastupa zatajenje njegovog rada i javljaju se razni simptomi kao posljedica poremećaja ravnoteže raznih organskih sustava u tijelu koji su povezani s bubrezima.

2. BUBREZI IMAJU KOMPLEKSNU GRAĐU

Svaki se bubreg sastoji od oko milijun građevnih jedinica koje se zovu nefroni. Nefroni se mogu nazvati ”mikroskopskim filterima” jer svaki od njih obavlja zadaću filtriranja krvi. Svaki nefron je građen od dva dijela: klupka kapilara koji se naziva glomerul i sustava tubula (cjevčica). Filtracija krvi započinje tako da krv bubrežnim krvnim žilama dolazi do glomerula u kojima se filtriraju veće čestice, primjerice eritrociti i proteini.

Nastali filtrat krvi (bez tih velikih čestica) ide dalje kroz sustav tubula koji je na različitim dijelovima različito građen. Na nekim dijelovima dolazi do reapsorpcije (vraćanja u krv) glukoze, na nekima do reapsorpcije natrija, kalija i drugih elektrolita, ovisno o tome što organizmu u tome trenutku treba. Naime, svi ti elementi koji su prvim krvnim filtratom došli do tubula mogu nastaviti putovati dalje i naposljetku se izlučiti u urinu ili se mogu reapsorbirati natrag u krv. Sve to ovisi o tome kolika je koncentracija tih tvari u organizmu, je li u granicama normale i treba li što nadodati ili izbaciti.

Taj završni filtrat koji je nastao prolaskom kroz tubule naposljetku postaje urin koji mokraćovodima iz bubrega dolazi do mokraćnog mjehura.

3. NEKI LJUDI SU SE RODILI S NEŠTO DRUGAČIJIM BUBREZIMA OD VEĆINE LJUDI

U tijeku razvoja bubrega za vrijeme fetalnog razdoblja mogu nastati razne pogreške. Neke od njih su jako teške i nespojive sa životom, dok su druge nešto bezazlenije i mogu se očitovati tek u odrasloj dobi ili uopće ne. Tako bubreg može biti na krivom mjestu, primjerice u zdjelici, što se naziva ektopija bubrega; može biti nepravilno usmjeren što se naziva malrotacija bubrega; oba bubrega mogu biti međusobno spojena jednim krajem što se zove potkovasti bubreg, a jedan bubreg čak može i nedostajati prilikom rođenja.


4. BUBREZI SU ”ČISTAČI” NAŠEG ORGANIZMA

Bubrezi imaju izuzetno važnu zadaću filtriranja krvi koja se zatim ”pročišćena” vraća u cirkulaciju. Višak vode i razne otpadne tvari iz filtrirane krvi zatim putem proizvedenog urina idu van iz tijela. Na taj se način naše tijelo detoksicira i oslobađa svih štetnih tvari i produkata metabolizma koji mu nisu potrebni. Još jedan organ kojemu je važna zadaća detoksikacija organizma je jetra, ali ona to čini putem nekih drugih mehanizama.

Saznajte više na blogu Poliklinike Mazalin.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija