Bolna ovulacija – razlog za brigu ili normalna pojava?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Bolna ovulacija – razlog za brigu ili normalna pojava?


U menstruacijskom se ciklusu obično spominju simptomi menstruacije, a sigurno ste se barem jednom susreli sa simptomima predmenstrualnog sindroma. No, nije rijetkost da neke žene osjete i simptome ovulacije. Bolne ovulacije često su zanemarena zdravstvena tegoba, no ponekad ih ne treba ignorirati. U ovom blogu donosimo vam sve što trebate znati o ovulaciji, kada se događa i zašto te sve o njenim simptomima.

Što je ovulacija?
Ovulacija je događaj kada dolazi do prsnuća Graafovog folikula i ispuštanja zrelog jajašca u jajovod. Graafov folikul puca zbog promjene razine hormona. Ispušteno jajašce nakon ovulacije je zrelo i spremno za oplodnju koja se događa u jajovodu. Ako se oplodnja ne dogodi, dolazi do ljuštenja endometrija maternice, odnosno menstruacije. Žena je sposobna ovulirati od menarhe (prve menstruacije) pa sve do menopauze. Ovulacija u perimenopauzi se događa sve rjeđe i rjeđe, usporedno s opadanjem funkcije jajnika.
Ravnoteža i izmjena hormona menstrualnog ciklusa na početku (jednu do dvije godine nakon menarhe) i kraju reproduktivne dobi (period perimenopauze) nije postojana zbog čega u spomenutim periodima ciklus nije uvijek ovulacijski.

Ovulacija i oplodnja- Je li moguće začeće nakon ovulacije?
Ovulacija se još laički naziva i plodnim danima zato što je za vrijeme njihovog trajanja najveća šansa za začeće. Međutim, plodni dani i ovulacija nisu istoznačni. Ovulacija označava upravo opisani događaj ispuštanja zrelog jajašca u jajovod, dok plodni dani označavaju sve dane u kojima žena može zanijeti, a to uključuje i dane prije i dane poslije ovulacije.
Oplodnja nakon ovulacije je moguća pojava i ako se dogodi spolni odnos na dan ovulacije ili na jedan od plodnih dana, šanse da se dogodi trudnoća su vrlo visoke!

Kada u ciklisu se javlja ovulacija?
Ovulacija se događa na samoj sredini ciklusa, u prosjeku 14. dan nakon posljednjeg dana zadnje menstruacije. U pravilu, većina žena ne ovulira na sam četrnaesti dan, već dan-dva prije ili par dana poslije. Kalendar ovulacije je jedan od načina za izračunati najvjerojatniji dan ovulacije ako imate generalno pravilne cikluse.
Pokazat će vam koliko dana mora proći od ovulacije do menstruacije, koji dan će početi, a koji završiti menstruacija te ostale pojedinosti. Ovulacija se također može predvidjeti pomoću tzv. LH trakica. LH trakice poznate i kao trake za ovulaciju naziv su dobile po luteinizirajućem hormonu koji potiče sazrijevanje jajne stanice i ovulaciju. Nakon pozitivne LH trakice ovulacija bi trebala nastupiti za 24 – 48 h.
Na ovulaciju utječu niz faktora poput stresa, načina života, prehrane i općeg fizičkog i psihičkog zdravlja. Često se nezdrav i stresan način života odrazi u menstruacijskom ciklusu pa je važno uvijek voditi brigu o svim aspektima zdravlja!
U mladih djevojaka postoje ponekad odstupanja u trajanju menstrualnog ciklusa pa izračun plodnih dana nije uvijek precizan. Neke žene imaju velike varijacije u trajanju pojedinih faza ciklusa pa je moguće da se pojavi kasna ovulacija. Zbog toga je korištenje kondoma ili oralne kontracepcije učinkovitija metoda od izračuna plodnih dana, ako želite spriječiti neželjenu trudnoću. Izračun plodnih dana korisna je metoda za planiranje trudnoće

Ovulacija u trudnoći i ovulacija nakon poroda
Ovulacija u trudnoći je vrlo rijetka jer za vrijeme trudnoće žena ne ovulira, iako su u literaturi zabilježeni i takvi, pojedinačni slučajevi.
Ovulacija nakon poroda najčešće izostaje u žena koje doje. Dojenje i kontinuirano lučenje prolaktina (hormona koji potiče stvaranje mlijeka) sprječava ovulaciju i održava razine estrogena niskima. Međutim, valja znati kako se na ovaj način ovulacija ne može sa sigurnošću izbjeći jer ljudsko tijelo, a ni međuodnosi hormona nisu uvijek savršeno usklađeni.

Ovulacija na kontracepcijskim pilulama
Izostanak ovulacije se također događa za vrijeme uzimanja kontracepcijskih pilula. Glavna zadaća kontracepcijskih pilula je onemogućiti trudnoću sprječavanjem ovulacije. Ono što se događa tijekom uzimanja pilula jest menstruacija bez ovulacije, tj. krvarenje nalik na menstruaciju, ali koje nije praćeno ovulacijom. Prema tome, u žena koje su na kontracepcijskim pilulama nema ni simptoma ovulacije. Zbog toga se ponekad kontracepcijske pilule koriste kao terapija u žena koje pate od bolne ovulacije ili dismenoreje.

Kako prepoznati ovulaciju?
Ne osjete sve žene simptome ovulacije i često je pitanje kako prepoznati ovulaciju. Bolne ovulacije ne javljaju se kod svih žena, a najčešći znakovi i simptomi ovulacije koje žene osjećaju su:

- promjena cervikalne sluzi,
- bol u donjem dijelu trbuha,
- promjena u položaju vrata maternice,
- povišena bazalna temperatura tijela,
- povećani libido,
- bolne grudi.
Simptomi i znakovi ovulacije su mnogobrojni, a za vas smo izdvojili i u nastavku teksta detaljnije opisali neke od najčešćih.

Promjena cervikalne sluzi
Cervikalna sluz koja se javlja tijekom ovulacije je specifične teksture koja se uspoređuje s teksturom bjelanjka – elastična je i mokra. Može se još opisati i kao bijeli iscjedak. Ovakav iscjedak nakon ovulacije česta je i normalna pojava. Ovakva sluz dopušta spermijima da prežive u tijelu žene i do nekoliko dana te pospješuje njihovu mobilnost i samim time sposobnost oplodnje, zbog čega se još naziva i plodnom sluzi. Tekstura sluzi obično se provjerava prstom ili tragom koji je sluz ostavila na toaletnom papiru nakon brisanja vulve.

Bol u donjem dijelu trbuha: zašto dolazi do bolne ovulacije?
Bolna ovulacija normalna je pojava kod nekih žena. Ovulacijski bolovi često se opisuju kao probadanje ili kao tupu bol i to je obično bol u jajniku/jajnicima i/ili bol u maternici nakon ovulacije. Točan mehanizam koji dovodi do bolne ovulacije nije do kraja poznat, no pretpostavlja se da su bolne ovulacije uzrokovane puknućem Graafova folikula. Folikul u sebi sadrži malu količinu tekućine koja pucanjem može uzrokovati nadražaj živčanih završetaka i time uzrokovati bol. Takva bol najčešće ne zahtijeva nikakvo tretiranje te nestaje za jedan do dva dana. Od pomoći mogu biti lijekovi za smanjenje boli.
Međutim, ako osjetite izuzetno jaku bol u području zdjelice ili imate bolne ovulacije, potrebno je javiti se liječniku jer to može biti znak nekog drugog ozbiljnijeg poremećaja koji zahtijeva liječenje poput, primjerice, endometrioze.

Promjene u položaju vrata maternice
Cerviks ili vrat maternice nalazi se između rodnice i maternice te mijenja svoj položaj tijekom menstrualnog ciklusa. Primjerice, pred menstruaciju je tvrd i spušten. Moguće ga je napipati prstom pri ginekološkom pregledu. Oko ovulacije cerviks se podiže i mekan je. Prstima ga gotovo i nije moguće dodirnuti. Podiže se kako bi bio omogućen lakši protok sperme prema maternici i jajovodima te kako bi samim time oplodnja bila olakšana.

Povišena bazalna temperatura tijela
Bazalna tjelesna temperatura je temperatura koju tijelo ima za vrijeme mirovanja. Poznato je da se bazalna temperatura žene mijenja ovisno o dijelu ciklusa u kojem se žena nalazi. Bazalna temperatura blago je povišena za vrijeme ovulacije, pa se ona (uz ostale simptome) također uzima kao indikacija da se ovulacija dogodila. Ono što uzrokuje povišenje bazalne temperature je progesteron koji je na visokim razinama sve do menstrualnog krvarenja. Česta je praksa kod žene koje žele zanijeti da mjere bazalnu temperaturu. Preporučuje ju se mjeriti ujutro, prije ustajanja jer je tada metabolizam još uvijek u stanju mirovanja.

Povećani libido
Na libido za vrijeme ovulacije utječe luteinizirajući hormon (LH), ali i povećane razine androgenih hormona (muških spolnih hormona). Porast seksualne želje tijekom ovulacije je normalna, fiziološka i evolucijski korisna pojava.

Bolne grudi
Bolne grudi nakon ovulacije se često se javljaju kao simptom pa mogu biti znak da se ovulacija dogodila. Hormon progesteron je zaslužan za osjetljivost u grudima. Ipak, treba pratiti i ostale simptome jer su bolne grudi česti simptom i znak trudnoće.

Krvarenja u ovulaciji
Krvarenje u ovulaciji ili krvarenje nakon ovulacije također je pojava koja se javlja kod nekih žena. Takva su krvarenja najčešće sitna zbog čega se nazivaju spotting krvarenjima, no ostavljaju mrlje na donjem rublju pa žene često mogu biti zabrinute zbog njihove pojave. Ova su krvarenja posljedica naglog pada razine estrogena koja se događa nakon puknuća Graafovog folikula.
Iako krvarenje ponekad može biti znak infekcije, ova je pojava tijekom ovulacije najčešće bezazlena ako nemate druge simptome infekcije ili niste stupali u rizičan spolni odnos.

Kako potaknuti ovulaciju?
Izostanak ovulacije, neredovite ovulacije ili neki od poremećaja ovulacije mogu biti znak neplodnosti. Neplodnost, naravno, može imati više uzroka. Jedan od vodećih uzroka neplodnosti u žena je sindrom policističnih jajnika. Neki drugi uzroci neplodnosti vezani uz poremećaje ovulacije povezani su s balansom hormona koji sudjeluju u poticanju ovulacije ili sazrijevanju jajašca. Također, poremećaji rada štitne žlijezde mogu imati utjecaj na plodnost. Neki uzroci neplodnosti mogu se dijagnosticirati pomoću ultrazvuka na kojem se može ustvrditi stanje maternice, jajovoda i jajnika, ili vađenjem krvi čime se određuje razina hormona.

Što ako imam ovulaciju, a ne mogu ostati trudna?
Ako se ovulacija normalno odvija svaki mjesec, a do začeća ipak ne dolazi, problem može biti u nečem drugom. Primjerice, postoje i drugi uzroci neplodnosti nevezani uz ovulaciju kao što su oštećenja jajovoda uslijed nekih spolno prenosivih bolesti ili bolesti maternice poput mioma. Treća mogućnost je neplodnost partnera.
Treba imati na umu da ostvarenje trudnoće zahtijeva strpljenje te da se trudnoća mora planirati. Potrebno je omogućiti što bolje uvjete da se oplodnja zaista dogodi. Ako uzimate kontracepcijske pilule i pokušavate začeti, potrebno ih je prestati uzimati. Na umu je potrebno imati i okolišne utjecaje, vaš način života, razinu stresa te opće zdravlje vas i vašeg partnera.  
Začeće se može dogoditi nakon više pokušaja pa treba biti strpljiv. Ipak, preporučuje se potražiti liječničku pomoć ako pokušavanje traje najmanje godinu dana. Liječnik će vam pomoći otkriti uzrok te kako postupiti dalje.

Savjet za kraj- Jesu li moji bolovi normalni?
Bolna ovulacija pojava je koju su doživjele mnoge žene i najčešće je riječ o prolaznoj pojavi. U nekih žena bolne ovulacije dio su svakog menstrualnog ciklusa, a zbog toga su i čest uzrok otežanog svakodnevnog funkcioniranja u spomenutom periodu. Ako patite od bolnih ovulacija konzultirajte se s ginekologom kako biste pokušali pronaći rješenje i umanjili svoje tegobe!

Literatura:
Thiyagarajan DK, Basit H, Jeanmonod R. Physiology, Menstrual cycle. 2010.
Creinin, M. D., Keverline, S., & Meyn, L. A. How regular is regular? An analysis of menstrual cycle regularity. Contraception. 2010; 70(4), 289–292.
Hilgers TW, Stanford JB. Creighton Model NaProEducation Technology for avoiding pregnancy. Use effectiveness. The Journal of Reproductive Medicine. 1998 Jun;43(6):495-502.
Što je ovulacija? Clearblue.
Ovulation Pain. Cleveland Clinic.
Šimić N. Spolni hormoni i seksualna želja. Med Jad 2009;39(1-2):5-12
Su HW, Yi YC, Wei TY, Chang TC, Cheng CM. Detection of ovulation, a review of currently available methods. Bioeng Transl Med. 2017; 2(3):238-246.
Are Sore Nipples a Sign of Ovualtion?
Mayo Clinic. Mittelschmerz.
NHS. Ovulation pain

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija