Što je Hashimotov sindrom?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Što je Hashimotov sindrom?

Hashimoto bolest je autoimuna bolest štitnjače koja zahvaća žene čak i do petnaest puta češće nego muškarce. To je najčešći uzrok hipotireoze u svijetu – stanja koje ima razne negativne posljedice na organizam, a uzrok je mnogih neugodnih simptoma i promjena. Hashimotov tireoiditis se ne može izliječiti, ali se može uspješno tretirati lijekovima te ga je važno na vrijeme prepoznati i otkriti.

U ovome vam blogu donosimo odgovore na sva pitanja o Hashimoto sindromu – što je i koga zahvaća, zašto se javlja, kakvim se simptomima prezentira i kako se dijagnosticira, koje su opcije liječenja te kakav utjecaj ta bolest ima na trudnoću.

ŠTO JE HASHIMOTOVA BOLEST I U KOGA SE JAVLJA?

Hashimotova bolest je kronična autoimuna bolest koja zahvaća štitnjaču i naposljetku dovodi do njezine disfunkcije. Posljedica toga je snižena razine hormona štitnjače u tijelu – hipotireoza. Štitnjača je žlijezda smještena u prednjem dijelu vrata, a njezini su hormoni odgovorni za regulaciju metabolizma i održavanje normalne opće funkcije organizma. U Hashimotovoj bolesti vlastiti imunosni sustav organizma napada štitnu žlijezdu, a s vremenom ona više ne može proizvoditi dovoljnu količinu hormona koja je tijelu potrebna te se javlja stanje hipotireoze. Ono uzrokuje usporenje metabolizma i razne popratne simptome koji ponekad mogu proći nezapaženo.

Bolest zahvaća žene 10-15 puta češće nego muškarce. Može se javiti već kod adolescentica i mladih žena, a najčešća je u žena između tridesete i pedesete godine života. Učestalost joj i kod žena i kod muškaraca raste s dobi. Često se pojavljuje uz neke druge autoimune bolesti kao što su šećerna bolest tip 1, vitiligo, celijakija, reumatoidni artritis, lupus i druge. Hashimotova bolest se često naziva i Hashimotov tireoiditis, kronični limfocitni tireoiditis, autoimuni tireoiditis ili Hashimotov sindrom.

ZAŠTO NASTAJE HASHIMOTOV SINDROM?

Kao i za brojne druge autoimune bolesti, pravi uzrok nastanka Hashimotove bolesti još uvijek nije poznat. Smatra se da kombinacija genetske predispozicije i nekog vanjskog okidača (primjerice bezazlene virusne upale ili stresnog događaja) može potaknuti razvoj autoimunosnog odgovora. Organizam počinje stvarati protutijela na vlastitu štitnjaču, a s vremenom ona postaje prožeta upalnim stanicama i postaje izvor kronične upale.

Taj proces često može trajati i godinama, a za to vrijeme pacijenti uglavnom nemaju nekih značajnijih simptoma. Međutim, kako štitnjača više nije u mogućnosti proizvoditi dovoljnu količinu hormona koja je tijelu potrebna, počinju se javljati simptomi karakteristični za sniženu razinu hormona štitnjače u krvi, kao što su umor, poremećaji menstruacijskog ciklusa, dobivanje na težini i dr.

Žene koje u obitelji imaju članove koji imaju ili su imali neke bolesti štitnjače, imaju veću šansu za razvoj Hashimotovog sindroma. Također, kao što je već rečeno, ova bolest često ide i uz neke druge autoimune bolesti. U nekih se žena stanje snižene razine hormona štitnjače pojavi nakon porođaja, što se zove postpartalna hipotireoza. Štitnjača se vrati u normalno stanje najčešće 12 do 18 mjeseci nakon početka simptoma, međutim, u tih je žena veći rizik za razvoj trajne hipotireoze.

KOJI SU SIMPTOMI HASHIMOTOVOG TIREOIDITISA I KAKO GA PREPOZNATI?

Hashimotov tireoiditis se najčešće razvija godinama. U početku razvoja bolesti, štitnjača donekle i može održavati normalnu razinu hormona u tijelu, ali s vremenom za nju to postaje sve teže. Upravo zbog toga, bolest često ostaje neprimijećena i nezapažena, osobito u početku. Nakon nekog vremena, počinju se javljati simptomi koji su posljedica hipotireoze, ali i oni mogu biti suptilni te ih žena često previdi ili se na njih navikne.

Treba obraćati pažnju na pojavu sljedećih promjena:

  • umor i iscrpljenost
  • tromost i pospanost
  • preosjetljivost na hladnoću
  • konstipacija (zatvor)
  • debljanje i napuhnutost
  • suha i blijeda koža
  • pojačan gubitak kose
  • obilnije i dulje menstruacije
  • problemi sa začećem.

 

Svi ti simptomi mogu upućivati na promjene u radu štitnjače. U nekim slučajevima, mogu se javiti i simptomi hipertireoze (povišene razine hormona štitnjače u krvi) jer se uslijed imunosnog ”napada” iz štitnjače može naglo osloboditi velika količina hormona koja uzrokuje karakteristične simptome kao što su lupanje srca, drhtanje ruku, teže podnošenje topline, gubitak težine, proljevi i dr. Ti simptomi traju neko vrijeme, nakon čega nastupa stanje hipotireoze i javljaju se gore navedene promjene.

Saznajte više na blogu Poliklinike Mazalin.


Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija