Ginekološki problemi u različitim razdobljima života

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Ginekološki problemi u različitim razdobljima života


Razna životna razdoblja donose i različite ginekološke probleme kod žena. Koji su to problemi i kako ih prevenirati? Pročitajte što doktorica Tihana Mazalin kaže u nastavku.

   

20-te

Najčešći razlozi zbog kojih se žene javljaju ginekologu u dvadesetima su: lokalne infekcije, problemi s bolnim menstruacijama i PMS-om te neredoviti ciklusi. Najvažnije je na vrijeme se javiti ginekologu i redovito obavljati standardan palpatorni pregled. Cilj je otkriti uzrok nelagoda i odabraviti pravilnu terapiju. Važno je isključiti pojavu endometrioze, kada tkivo koje inače raste unutar maternice počne rasti izvan maternice (na jajovodu, mokraćovodu, jajniku).

 

30-te

Žene u tridesetima planiraju trudnoću te se tu javlja najviše prepreka, međutim koje je najčešće moguće savladati. Postoji više različitih slučajeva. Primjerice, ukoliko žene u toj dobi koriste kontracepciju, ona može dovesti do suhoće rodnice oko ovulacije.  S druge strane, ukoliko se žene odluče na trudnoću, to uzrokuje niz promjena: slabljenja mišića zdjelice, pojave vena na vaginalnom području. Jedan od načina prevencija su primjerice Koegelove vježbe za mišiće zdjelice koje se mogu raditi bilo gdje, jedino što je potrebno je stisnuti mišiće zdjelice na nekoliko sekundi, pa ih opustiti.

 

50-te

Najčešće u ovoj dobi se pojavljuje suhoća rodnice što može izazvati bol rijekom seksualnih odnosa te često povećanu osjetljivost na infekcije. Ono što može pomoći je odgovarajuća higijena i korištenje lubrikanata. U pedesetima žene ulaze u menopauzu te više ne moraju voditi računa o prevenciji trudnoće što često utječe na dodatnu opuštenost u seksualnom životu.

 

60-te

Kada žene uđu u šezdesete, ulaze u postmenopauzu. Mnoge žene tada imaju smetnje poput: vrućine, suhoću rodnice, noćna znojenja. Svakako se preporuča uzimanje vitamina, što zdravija prehrana i neki oblik tjelovježbe.

 

Svakako je korisno redovito se javljati svom ginekologu i obavljati ginekološke preglede, kako bi se mnoge smetnje prevenirale.

 

Web stranicu Poliklinike Mazalin pogledajte ovdje te posjetite i njihovu Facebook stranicu ovdje!

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija