Infekcije intimnog područja

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Infekcije intimnog područja

 

 

Jedna od najčešćih tegoba zbog kojih se žene javljaju ginekologu su pojačani iscjedak i općenito infekcije intimnog područja. Više od 70% žena barem jednom je imalo gljivičnu infekciju.

 

 

 

Što iscjedak znači? Pojačani iscjedak znači infekciju ukoliko radi subjektivne tegobe: svrbež, peckanje, iritacija, nelagoda, nelagodan miris. Ukoliko postoje navedene subjektivne tegobe tada vam savjetujemo da posjetite ginekologa koji će odrediti eventualnu terapiju.

Ukoliko se i nakon lokalne terapije koju je odredio ginekolog smetnje stalno vraćaju, tada će ginekološki brisevi biti da se ustanovi radi li se u podlozi lokalnog iscjetka nalazi neka bakterija koju treba liječiti antibiotikom.

Ako imate svrbež i crvenilo, vjerojatno se radi o kandidi. Najbolje je otići kod ginekologa, ali ako niste u mogućnosti, možete u slobodnoj prodaji kupiti vaginalete i kreme protiv gljivica i provesti terapiju sami.

Glavni simptomi aktivne kandide su: crvenilo spolovila, pojačani bijeli (sirasti) iscjedak, otečenost, svrbež i peckanje.

Da vam najjednostavnije pojasnimo: kandida je vrlo često normalni “stanovnik” rodnice, u maloj količini. Međutim kada ju nešto “zasmeta”, aktivira se i počne se množiti. Uzročnici aktivacije mogu biti unutarnji i vanjski.

Unutarnji uzročnici su: bakterija u rodnici ili grliću maternice koja ju aktivira.

Vanjski uzročnici su: neka bolest (npr. dijabetes), promjene pH kod uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, agresivnija sredstva za pranje, reakcija na nepamučni donji veš (pamuk omogućuje da intimno područje “diše”), na dnevne uloške i latex kondome, povećani unos slatke hrane itd.

Ako je riječ o nezaštićenom spolnom odnosu, smetnje se mogu pojaviti i kod partnera; partner primjerice može primijetiti crvenilo, točkice na spolovilu i svrbež.

Svakako se preporučuje ginekološki pregled te sukladno s uputama liječnika, terapija. Terapija je obično lokalna: antimikotik vaginalete i krema izvana (za oba partnera), a kod tvrdokornije kandide daje se generalizirani antimikotik u obliku tablete na usta.

Ukoliko nemate tegobe, tada se može raditi o hormonskom iscjetku. Hormonski iscjedak mijenja svoj izgled, količinu i konzistenciju tijekom ciklusa, najoskudniji je neposredno iza menstruacije, pojačava se, postaje proziran za vrijeme ovulacije te se iza ovulacije mijenja konzistencija: postaje mliječno bijele boje i takav ostaje do menstruacije.

Na takav se iscjedak obično ne može utjecati vaginaletama, eventualno lokalnim probioticima. Međutim, ako se smetnje u kraćem roku ponove, tada svakako treba otići na ginekološki pregled.

 

Kako možete prepoznati radi li se o bakteriji ili gljivicama?

Bakterijsku vaginozu za razliku od gljivične infekcije karakterizira pojačani iscjedak izrazito neugodnog mirisa, peckanje te je najbolje provesti terapiju oba partnera radi mogućnosti recidiva. Giljivične infekcije često se javljaju nakon liječenja antibioticima, za vrijeme trudnoće ili kod dijabetesa. Simptomi su najjači nakon spolnog odnosa te se javlja dodatan svrbež. Bakterijske infekcije otkrivaju se pregledom kod ginekologa, točnije cervikalnim brisevima i papa testom.

Neke bakterije prenose se spolnim odnosom: klamidija, gonoreja, mikoplazma, ureaplazma i one mogu biti prilično opasne te vam svakako savjetujemo korištenje zaštite prilikom spolnog odnosa te redovite ginekološke preglede. Primjerice mikoplazma i ureaplazma mogu povećati rizik prijevremenog poroda kod trudnica i spontanog pobačaja. Klamidija najčešće izaziva upalu jajovoda i vrata maternice što može biti jako opasno pogotovo za trudnice.

Zapamtite da se kod bakterijskih infekcija obavezno moraju liječiti oba partnera, kako se opet ne bi prenijele spolnim putem.

 

Što ako se proveli terapiju, a simptomi se vrate? 

Ako se smetnje učestalo ponavljaju, tada treba pronaći drugi uzrok i ciljano ga liječiti.

Ono što je izuzetno bitno, to je higijena intimnih dijelova.

Higijena je ključna u obrani organizma od uzročnika bolesti, bakterija ili gljivica. Važno je održavati blago kiselu vrijednost ph rodnice, primjenom preparati za održavanje higijene intimnog područja. Odgovarajuća ph vrijednost preparata je od 3.8 do 4.5 te ih je važno koristiti kako se ne bi narušila prirodna flora rodnice. Primjerice, ako učestalo koristite gel za tuširanje ili sapun u intimnom području, može se narušiti flora rodnice i samim time bakterije i gljivice mogu dobiti plodno tlo za razmnožavanje, što naravno ne želite.

Nakon što ste oprali područje preparatom za intimnu njegu, najbolje je isprati ga mlakom vodom.

Ako imate menstruaciju, savjetujemo vam da koristite higijenske uloške od prirodnih materijala te mijenjate tampon i uložak dovoljno često.

Dnevne uloške biste trebali izbjegavati osim za dana oskudnog menstrualnog krvarenja.

Možete koristiti i prirodne pripravke, čaj od vrkute s kojim napravite kupku za intimno područje, vaginalete sa čajevcem ili kokosovim uljem.

 

Najbolji savjeti za izbjegavanje gljivičnih infekcija su:

1. Pijte puno tekućine
Preporučavamo vam da pijete dovoljno tekućine (voda, voda s limunom, čajevi) kako bi što češće praznili mjehur i ne zadržavali mokraću. Mokraćna cijev se kod žena nalazi na ulazu u rodnicu pa bakterija iz mokraćne cijevi može ući u rodnicu i izazvati probleme. Također možete piti probiotike, koji imaju pozitivan učinak na zdravlje.

2. Izbjegavajte puno šećera
Ukoliko ste skloni infekcijama, prehrana puna šećera i ugljikohidrata nije pogodna za vas. Zbog čega? Više ugljikohidrata može aktivirati kandidu, izazvati tegobe tako da vam savjetujemo da smanjite unos kruha, šećera, tjestenine i svih industrijski prerađenih namirnica. Prehrana koja obiluje povrćem, zdravim ugljikohidratima, proteinima čuva imunitet i samim time intimno zdravlje. Pokušajte ne jesti previse voća, zbog količine šećera.

3. Održavajte higijenu intimnog područja
Što to znači? Nije dobro prati se više od dva puta dnevno te vam preporučamo da se perete običnom vodom ili sapunom za intimnu njegu. Izbjegavajte agresivne šampone i sapune na intimnom području. Što se tiče donjeg rublja, najbolji odabir je pamučno i prozračno donje rublje.

4. Spirala i antibiotik
Ukoliko ste skloni infekcijama, ne biste trebali koristiti spiralu kao sredstvo kontracepcije jer to može povećati učestalost infekcija. Također, ukoliko ste na terapiji antibiotikom, bilo bi korisno preventivno koristiti probiotik (vaginalete ili kapsule) kako bi se prevenirala pojava infekcija.

5. Oprez pri spolnom odnosu
Ulazite li u spolni odnos s novim partnerom, savjetujemo vam da budete oprezni i koristite prezervativ. Ukoliko koristite seksualna pomagala, važno je da ih operete i osušite prije uporabe.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija