Izvanmaternična trudnoća

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Izvanmaternična trudnoća

Ektopična ili izvanmaternična trudnoća je za ženu po život opasno stanje, a njeni simptomi često ostaju nezamijećeni. Javlja se u oko 1,4% svih trudnoća, a i do tri puta češće kod trudnoća postignutih metodama potpomognute oplodnjeZa svaku je ženu izuzetno važno prepoznati simptome kako bi se na vrijeme javila liječniku i spriječila neželjene komplikacije.

U ovome vam blogu donosimo sve važne informacije o izvanmaterničnoj trudnoći – što je i zašto nastaje, koji su čimbenici rizika, kako se prezentira, kako je prepoznati te sve o dijagnostici i opcijama liječenja.

ŠTO JE IZVANMATERNIČNA TRUDNOĆA?

Izvanmaternična ili ektopična trudnoća (graviditas extrauterina, ectopica) podrazumijeva razvoj trudnoće na bilo kojem mjestu izvan šupljine maternice. Javlja se u do 1,4% svih trudnoća, što znači da će otprilike jedna do dvije trudne žene od njih sto imati izvanmaterničnu trudnoću. Ektopična trudnoća je za ženu po život opasno stanje te treći po redu uzrok smrtnosti povezan s trudnoćom. Upravo zbog toga, izuzetno je važno na vrijeme je prepoznati i pravilno liječiti kako bi se izbjegle sve neželjene komplikacije.

Sijelo izvanmaternične trudnoće najčešće je u jajovodu (u oko 95% slučajeva) i to u njegovom proširenom dijelu koji se zove ampula. Međutim, trudnoća se može implantirati i u bilo kojem drugom dijelu jajovoda. Izvanmaternična trudnoća smještena u jajovodu naziva se tubarna trudnoća. Jako rijetko se implantacija trudnoće može javiti u jajniku, vratu maternice ili bilo gdje u abdominalnoj šupljini. U nekim slučajevima, zametak se može implantirati u maternici, ali na pogrešnom mjestu, primjerice u ožiljak od prijašnjeg carskog reza. Ponekad se može javiti i heterotopična trudnoća, što označava istovremenu pojavu unutarmaternične i tubarne trudnoće.

Važno je naglasiti kako zametak koji nije implantiran na pravome mjestu, odnosno u endometriju maternice, ne može preživjeti. Zabilježeni su neki slučajevi u kojima se izvanmaternična trudnoća iznijela do kraja, ali su oni toliko rijetki da se mogu zanemariti (otprilike 1 slučaj na 3 milijuna). Ektopična trudnoća može rezultirati naglim i masivnim krvarenjem koje može imati i smrtni ishod te je izuzetno važno za svakog liječnika prepoznati je i pravilno tretirati, a za svaku ženu posumnjati na nju s obzirom na simptome koje ima, kako bi se na vrijeme javila liječniku.

ZAŠTO NASTAJE IZVANMATERNIČNA TRUDNOĆA?

Iako točni uzroci nastanka ektopične trudnoće još uvijek nisu poznati, zna se da patološka implantacija trudnoće u jajovod ima veze s poremećajem prijenosa oplođene jajne stanice. Da bi se trudnoća uopće ostvarila, mora postojati efikasna ovulacija. Međutim, razni čimbenici mogu utjecati na poremećen prijenos oplođene jajne stanice do maternice te posljedično na razvoj izvanmaternične trudnoće.

Saznajte više na blogu Poliklinike Mazalin.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija