Zašto menstruacija kasni?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Zašto menstruacija kasni?Kašnjenje menstruacije često izaziva osjećaj stresa i tjeskobe kod mnogih žena, a istovremeno budi i mnoga pitanja. Bez obzira na to planirate li trudnoću ili ne, upravo je trudnoća jedna od prvih stvari koja većini žena padne na pamet kada primijete da je prošao određeni datum na kalendaru i da im menstruacija kasni. Međutim, mnogo je drugih razloga osim trudnoće zbog kojih se kašnjenje mjesečnice može javiti, a upravo vam o tome govorimo u današnjem blogu.

O ČEMU OVISI KADA ĆE DOĆI MOJA SLJEDEĆA MENSTRUACIJA?

Menstrualni ciklus započinje prvoga dana menstrualnog krvarenja i traje sve do sljedeće menstruacijeNormalan menstruacijski ciklus može trajati od 21 (prema nekim definicijama od 24 dana) do 35 dana, a krvarenje u prosjeku traje 3 do 7 dana. Menstruacijski ciklusi različiti su od žene do žene i mogu varirati u svome trajanju. Najčešće se radi o odstupanjima u trajanju od dan ili nekoliko dana, što se smatra sasvim normalnom pojavom. Jako malom broju žena svaki ciklus je jednakog trajanja, a menstruacija dolazi svaki mjesec na isti dan. 

Naime, menstrualni ciklus žene podložan je brojnim promjenama i osjetljiv na svako stanje koje mijenja hormonsku ravnotežu u ženskom organizmu. Drugim riječima, bilo kakva promjena koja izazove pomak hormonalnog balansa ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona), za posljedicu ima i promjenu menstruacijskog ciklusa. Čak i u žena koje imaju pravilne cikluse približno jednakog trajanja, menstruacija u nekom od njih može kasniti nekoliko dana. Vrijeme kada će vam ovaj mjesec doći menstruacija ovisi o vremenu kada se dogodila ovulacija. Ovulacija je događaj koji je podložan brojnim promjenama (osobito hormonskim) i ne pada uvijek na isti dan u mjesecu. Druga faza ciklusa (period od ovulacije do menstruacije) je fiksna i u većine žena traje 12-14 dana. To znači da ako ste u prvoj fazi ciklusa (otprilike dva tjedna od početka posljednje menstruacije) bili bolesni ili izloženi većoj količini stresa, postoji šansa da vam se vrijeme ovulacije pomaknulo, najčešće za par dana naprijed. To je razlog zbog kojeg vam i menstruacija taj mjesec ”kasni” i dolazi nekoliko dana nakon očekivanog datuma.

Takva promjena može biti u vidu duljeg ili kraćeg trajanja ciklusa, zakašnjele ili potpuno izostale menstruacije ili predugog i obilnog krvarenja. Neki od čestih razloga promjene trajanja ciklusa su promjene životnog stila žene, stres, promjene tjelesne težine, ulazak u perimenopauzu itd. Svi ti faktori utječu na fiziološku izmjenu koncentracije hormona u određenim fazama ciklusa, čime mijenjaju vrijeme ovulacije, a time i dolaska menstruacije.

DOBRO JE ZNATI:

Treba imati na umu da nisu sve promjene menstrualnog ciklusa sasvim normalne i neke od njih mogu upućivati na određene bolesti ženskog spolnog sustava poput endometrioze, sindroma policističnih jajnika ili mioma, ali i sistemne bolesti poput hiper- ili hipotireoze. U najčešće nepravilnosti menstruacijskih ciklusa u žena različitih životnih dobi ubrajaju se:

  • ciklusi koji traju kraće od 21 dan (polimenoreja) ili dulje od 35 dana (oligomenoreja)
  • ciklusi koji variraju u trajanju više od tjedan dana (primjerice jedan mjesec ciklus traje 28 dana, a sljedeći mjesec 36 dana)
  • ciklusi koji iznenada prestanu, a krvarenja nema dulje od 90 dana – amenoreja (iznimke su trudnoća, menopauza, nedavno prekinuta oralna hormonska kontracepcija)
  • ciklusi s krvarenjem duljim od osam dana
  • obilno menstruacijsko krvarenje (menoragija)
  • izrazito bolna menstruacijska krvarenja (dismenoreja).

 

Ako imate neke od navedenih promjena, svakako preporučamo javiti se ginekologu kako bi se isključili ozbiljni zdravstveni uzroci i ustanovio točan uzrok vaših menstrualnih nepravilnosti.


NAKON KOLIKO SE MENSTRUACIJA SMATRA ZAKAŠNJELOM?

Kao što je već prethodno rečeno, trajanje menstrualnog ciklusa može varirati iz mjeseca u mjesec, ali razlika ne bi trebala biti veća od pet dana. Smatra se da menstruacija kasni ako je prošlo više od pet dana od očekivanog datuma menstruacije. Ako je prošlo više od šest tjedana od prethodne menstruacije, smatra se da je menstruacija u potpunosti izostala.

Saznajte više na blogu Poliklinike Mazalin.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija