Jesu li kontracepcijske pilule pravi izbor za vas?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
 Jesu li kontracepcijske pilule pravi izbor za vas?

U današnje vrijeme postoji mnogo metoda kontracepcije i svaka žena ima pravo odabrati metodu koja joj najviše odgovara s obzirom na njezine želje i životni stil. Međutim, ta odluka ponekad nije tako jednostavna jer nam se svakodnevno s raznih strana nude različite informacije, a mnoge od njih nisu osnovane.

U nastavku teksta vam donosimo sve što trebate znati o kontracepcijskim pilulama, načinu njihova djelovanja, prednostima i nedostacima korištenja te odgovaramo na najčešća pitanja koja nam postavljate o hormonskoj kontracepciji. Nadamo se da će vam ovaj blog pomoći razjasniti je li ovaj način kontracepcije možda najbolja opcija za vas.

 

ŠTO SU KONTRACEPCIJSKE PILULE?

Kontracepcijske pilule, poznate još i kao oralna kontracepcija, hormonska kontracepcija, kontracepcijske tablete ili samo pilule, lijekovi su koji svojim djelovanjem učinkovito sprječavaju trudnoću, ali pomažu i u liječenju nekih medicinskih stanja.

Oralna hormonska kontracepcija sastoji se od različitih koncentracija estrogena i progesterona, a postoje i tablete koje sadrže samo progesteron. Na tržištu postoje razne kombinacije vrsta i koncentracija hormona, što omogućava bolju individualizaciju terapijskog pristupa, ovisno o željama pacijentice.

Estrogen i progesteron su ženski spolni hormoni koji u organizmu imaju mnogobrojne važne uloge. Oba su važna za održavanje ženske reproduktivne uloge tijekom života, a estrogen je također važan za održavanje kostiju, funkcije krvožilnog sustava, raspoloženja i kognitivnih (umnih) funkcija. Osim toga, oba hormona su izuzetno važna za održavanje zdrave trudnoće. Estrogen i progesteron (progestin) u kontracepcijskim pilulama su ti isti hormoni, samo umjetno sintetizirani i dozirani u točno određenim koncentracijama kako bi obavljali svoju kontracepcijsku i terapijsku funkciju.

KAKO DJELUJU KONTRACEPCIJSKE PILULE?

Hormoni u pilulama prvenstveno djeluju tako da sprječavaju ovulaciju – mjesečno oslobađanje zrele jajne stanice, a to čine na način da sprječavaju porast hormona hipotalamusa i hipofize odgovornih za taj događaj. Na taj način sprječavaju oplodnju, odnosno trudnoću.

Osim toga, progestin u piluli povećava gustoću cervikalne sluzi koja kao takva postaje neprobojna za prolazak spermija. Također, mijenja se i debljina sluznice maternice koja je tanja i time postaje nepovoljan okoliš za implantaciju eventualno oplođene jajne stanice. Svi ti čimbenici razlog su zbog kojih je hormonska kontracepcija iznimno učinkovita u sprječavanju trudnoće.

Osim u prevenciji trudnoće, hormonska kontracepcija se koristi i u liječenju medicinskih stanja kao što su sindrom policističnih jajnika i endometrioza te kao terapija za nepravilne i bolne menstruacije, akne, pretjeranu dlakavost (hirzutizam) i povišenu razinu muških spolnih hormona (hiperandrogenizam). Različitim kombinacijama vrsta i koncentracija estrogena i progestina u pilulama postižu se različiti terapijski učinci.

TKO MOŽE UZIMATI ORALNU HORMONSKU KONTRACEPCIJU?

Kontracepcijske pilule mogu uzimati žene u razdoblju od adolescencije pa sve do menopauze. Međutim, važno je prije početka uzimanja tableta konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdilo jeste li kandidat za korištenje hormonske kontracepcije. Neka zdravstvena stanja predstavljaju kontraindikaciju za uzimanje kontracepcijskih pilula jer je povećan rizik za nastanak teških komplikacija.

Žene kojima nikako ne preporučamo hormonsku kontracepciju

 • imaju tromboembolijske poremećaje ili povećan rizik za ta stanja(duboku vensku trombozu, emboliju pluća i dr.)
 • imaju dijagnozu ili sumnju na karcinom dojke
 • imaju cerebrovaskularne bolesti i bolesti krvnih žila srca (srčani i moždani udar i dr.)
 • imaju karcinom endometrija ili neki drugi o hormonima ovisan tumor
 • imaju bolesti jetre
 • imaju nerazjašnjeno krvarenje iz genitalnih organa
 • su trudne ili je trudnoća moguća
 • imaju teške kronične bolesti (šećerna bolest s komplikacijama, kronično povišen tlak i dr.)
 • doje kraće od 6 tjedana nakon poroda
 • puše i starije su od 35 godina

 

ne smiju koristiti hormonsku kontracepciju jer je dokazano da takve osobe imaju visoki rizik od razvoja komplikacija, osobito od nastanka krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do razvoja duboke venske tromboze, moždanih i srčanih udara te plućne embolije.

KAKO ĆETE ZNATI JESTE LI KANDIDAT ZA KORIŠTENJE KONTRACEPCIJSKIH PILULA?

Vaš ginekolog će vam prije propisivanja tableta napraviti kompletni ginekološki pregled, pregled dojki te mjerenje krvnog tlaka. Ako je potrebno, naručit će i još neke dodatne laboratorijske pretrage. Osim toga, uzet će detaljnu anamnezu – povijest vaših i obiteljskih bolesti, sadašnje tegobe, funkcije i navike kao što su pušenje, konzumiranje alkohola i drugo te alergije ako ih imate i lijekove koje uzimate. Ovisno o vašem kliničkom nalazu, propisat će vam hormonsku kontracepciju koja najbolje odgovara vašem zdravstvenom stanju i željama koje imate.

 

KAKO SE KORISTE KONTRACEPCIJSKE PILULE?

Pilule je najbolje početi koristiti prvi dan menstruacije i tada odmah počinje njihov zaštitni učinak. Ukoliko s uzimanjem započnete neki drugi dan ciklusa, važno je napomenuti da do kraja tog ciklusa trebate koristiti neku dodatnu kontracepciju (npr. kondom) jer pilule neće odmah biti učinkovite kao zaštita od trudnoće.

Na tržištu postoji više oblika kontracepcijskih pilula, od kojih su najkorištenija dva tipa: tablete koje se uzimaju 21 dan, nakon čega se radi pauza od tjedan dana te one koje se uzimaju 28 dana, odnosno bez prestanka.

Kod pilula koje se uzimaju 21 dan, kada se napravi pauza dogodit će se krvarenje nalik na menstruaciju. Nakon tih tjedan dana stanke počinjete koristiti novo pakiranje tableta.

Kod pilula koje se uzimaju svaki dan, odnosno 28 dana, također nastupa krvarenje jer posljednjih nekoliko tableta u tom mjesecu ne sadrži hormone nego neku drugu inaktivnu tvar, najčešće vitamin C. To su ”placebo” tablete i služe tome da vam olakšaju uzimanje pilula jer ne morate razmišljati kad trebate napraviti pauzu, već ih uzimate svaki dan.

Pilule trebate piti svaki dan u isto vrijeme, s razlikom od najviše dva sata. Tablete u kutijama su najčešće označene s brojevima ili danima u tjednu uz dodatne strelice što vam olakšava korištenje. Potrebno je samo slijediti redoslijed, počevši od broja 1 ili dana u tjednu u kojem ste započeli uzimanje pilula.

 

KOJE SU PREDNOSTI KORIŠTENJA KONTRACEPCIJSKIH PILULA?

Prednosti korištenja oralne hormonske kontracepcije su brojne. Jedna od njih je svakako visoka učinkovitost zaštite od trudnoće, ali postoje i mnogi drugi pozitivni učinci kontracepcijskih tableta na organizam.

Korištenje pilula regulira menstruacijski ciklus, smanjuje mjesečno krvarenje, značajno umanjuje tegobe predmenstrualnog sindroma (PMS) i smanjuje bolnost kod menstruacija. Upravo zbog tih razloga, kontracepcijske pilule se preporučuju ženama koje imaju probleme s neredovitim, obilnim i bolnim menstruacijama.

Hormonska kontracepcija se koristi u liječenju sindroma policističnih jajnika. Umanjuje simptome kao što su akne, pretjerana dlakavost i masna koža koji su posljedica povišene razine androgena (muških spolnih hormona) u krvi, stanja karakterističnog za taj sindrom.

Pilule se koriste i u liječenju pacijentica s endometriozom te značajno olakšavaju tegobe kao što su obilne i bolne menstruacije.

Smanjuju učestalost nastanka cista jajnika i benignih tumora dojke te osteoporoze. Također, umanjuju rizik nastanka zdjelične upalne bolesti, koja nastaje širenjem neliječene spolne bolesti, za 50%.

Važna prednost je i ta što korištenje kontracepcijskih pilula smanjuje rizik za nastanak karcinoma jajnika i endometrija.

 

KOJE SU NUSPOJAVE KORIŠTENJA KONTRACEPCIJSKIH PILULA?

U prvih nekoliko mjeseci korištenja kontracepcijskih pilula mogu se pojaviti neugodne nuspojave kao što su:

 • napetost i bol u dojkama
 • mučnina
 • glavobolje
 • zadržavanje tekućine
 • oskudno krvarenje.

 

Te tegobe najčešće prođu nakon 2-3 mjeseca, ali ako perzistiraju ili su osobito neugodne javite se svom ginekologu radi promjene tableta. Na tržištu postoje razne kombinacije doze i vrsta hormona, a vaš liječnik će vam pomoći pronaći kombinaciju koja vam najviše odgovara.

KOJI SU RIZICI KORIŠTENJA HORMONSKE KONTRACEPCIJE?

Jedini znanstveno dokazan rizik korištenja hormonske kontracepcije je rizik od nastanka arterijske i venske tromboze – duboke venske tromboze i embolije pluća te srčanog i moždanog udara. Međutim, taj rizik nije značajno veći od rizika kojeg ima ostatak ženske populacije koji ne koristi kontracepcijske pilule. Ipak, važno je da pilule ne uzimaju žene koje od prije imaju tromboembolijske incidente (infarkti, tromboze) ili koje zbog nekih drugih zdravstvenih stanja imaju povećan rizik za nastanak istih.

 

U nastavku vam donosimo neka od najčešćih pitanja vezanih uz kontracepcijske pilule.

1. Štite li kontracepcijske pilule od spolno prenosivih bolesti?

Ne, pilule ne pružaju zaštitu od niti jedne spolno prenosive bolesti, one jedino pružaju zaštitu od neželjene trudnoće. Redovito korištenje prezervativa pruža učinkovitu zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

2. Što mogu učiniti ako mi propisane kontracepcijske pilule ne odgovaraju?

Ukoliko imate neugodne nuspojave koje ne prolaze nakon nekoliko mjeseci, javite se svom ginekologu koji će vam propisati pilule s drugačijom kombinacijom hormona koja će vam više odgovarati.

3. Što napraviti ako zaboravim uzeti pilulu?

Svako pakiranje kontracepcijskih pilula dolazi s uputstvom za upotrebu u kojem često piše što treba napraviti. Općenito je pravilo da, ukoliko je od vašeg posljednjeg uzimanja tablete prošlo manje od 12 sati, uzmete preskočenu tabletu što prije, a sljedeću tabletu u uobičajeno vrijeme. Nastavite dalje uzimati tablete kao i inače.

Ukoliko je prošlo više od 12 sati, postupite isto, ali je bitno naglasiti kako vam onda do kraja ciklusa pilule ne pružaju dobru zaštitu od trudnoće te je potrebno koristiti druge metode kao način zaštite (kondom, dijafragma).

4. Mogu li se kontracepcijske pilule dobiti bez recepta?

Ne, pilule se mogu podići samo uz liječničku uputnicu.

5. Mogu li uzimati hormonsku kontracepciju uz druge lijekove?

Važno je uvijek obavijestiti liječnika koji vam propisuje lijekove da koristite kontracepcijske pilule. Neki lijekovi mogu umanjiti kontraceptivno djelovanje pilula, a isto tako pilule mogu ometati djelovanje određenih lijekova.

6. Mogu li kontracepcijskim tabletama odgoditi krvarenje (menstruaciju)?

Možete, bez ikakvih opasnosti i rizika. Ukoliko koristite kontracepcijske tablete koje se uzimaju 21 dan, nakon 21. dana ne radite pauzu nego nastavite uzimati tablete kao od prvog dana ciklusa i nećete imati krvarenje.

Ako koristite pakiranje koje ima ”placebo” tablete, te tablete preskočite i nastavite s novim pakiranjem ispočetka.

Ako inače ne koristite pilule, a htjeli biste odgoditi menstruaciju, javite se ginekologu koji će vam propisati pilule. Počnite ih uzimati 4-5 dana prije očekivane menstruacije i nastavite uzimati dok vam je odgađanje potrebno. Nakon što prestanete uzimati tablete, nakon 2-3 dana će nastupiti krvarenje.

7. Koliko dugo, nakon prestanka uzimanja pilula, moram čekati ako želim zatrudnjeti?

Većina žena ima ovulaciju dva tjedna nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula. S obzirom da hormoni iz pilula ne ostaju u vašem organizmu, vaš prirodni ciklus će se jako brzo ponovo uspostaviti i moći ćete zanijeti.

8. Želim prestati s uzimanjem kontracepcijskih pilula. Moram li dovršiti kutiju ili mogu odmah prestati? Kakve se nuspojave mogu javiti nakon prestanka uzimanja tableta?

Možete odmah, nije važno kada ćete prestati s uzimanjem pilula. Nakon toga očekujte krvarenje, to je jedina nuspojava. Vaš menstruacijski ciklus će se brzo ponovo uspostaviti.

9. Uzrokuje li hormonska kontracepcija porast tjelesne težine?

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne. Istraživanja su pokazala kako pilule ne utječu na porast tjelesne mase. Jedna od nuspojava tableta može biti zadržavanje tekućine, što se može činiti kao debljanje. Međutim, pilule ne djeluju na porast udjela masnog tkiva.

10. Koliko dugo mogu uzimati kontracepcijske pilule i trebam li uzimati pauzu?

Pilule možete uzimati godinama, dok god za to nemate medicinske kontraindikacije. Ne trebate uzimati pauzu, za to nema nikakvih medicinskih razloga.

11. Nisam znala da sam trudna, a koristila sam hormonsku kontracepciju. Što da napravim? Je li moj plod u opasnosti?

Ne brinite, samo prestanite uzimati pilule. Nema dokaza da hormonska kontracepcija u ranoj trudnoći može naštetiti plodu.

 

I ZA KRAJ…

Kao što smo rekli na početku, važno je da pronađete najbolju opciju za sebe, a prvi korak je prikupljanje točnih informacija. Danas se puno govori o hormonskoj kontracepciji kao o lošem izboru kontracepcijske metode za ženu, međutim to nikako nije točno. Te krive pretpostavke proizlaze iz netočnih informacija i stvaraju krivu sliku u javnosti. Važno je jedino da vi uz sve točne činjenice procijenite koji je najbolji izbor za vas, ovisno o vašim željama i očekivanjima. Mi smo vam uvijek na raspolaganju da vam u tome pomognemo.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija