Najčešća pitanja o menopauzi

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Najčešća pitanja o menopauziMenopauza je prirodno i neizbježno razdoblje u životu svake žene i sa sobom često nosi mnoge promjene i nova iskustva. Te brojne promjene koje se događaju u tijelu žene mogu se prezentirati na različite načine, zbog čega žene često imaju mnoga pitanja. U današnjem vam blogu donosimo odgovore na 15 najčešćih pitanja o menopauzi te savjete o zdravlju, njezi kože i intimnosti. Nadamo se da će vam pomoći u boljem razumijevanju perioda koje ste započele, već prošle ili vas jednom u budućnosti čeka.

1. ŠTO JE MENOPAUZA, A ŠTO SU PERI I POSTMENOPAUZA?

Menopauza je prirodno razdoblje u životu žene kada ona prestaje imati mjesečna menstrualna krvarenja. Drugim riječima, menopauza je posljednja menstruacija u životu, a njezina se dijagnoza može postaviti kada žena unazad godinu dana nije imala menstrualna krvarenja. Menopauza je normalan dio procesa starenja ženskog organizma i posljedica je smanjenja koncentracije ženskih spolnih hormona u tijelu. S godinama se smanjuje reproduktivna sposobnost žene, jajnici proizvode sve manje količine estrogena te se posljedično mijenja i kvaliteta i trajanje menstrualnih ciklusa. Osim toga, smanjenje razine ženskih spolnih hormona utječe na gotovo sve organske sustave u tijelu žene, a te se promjene manifestiraju različitim simptomima. Kada nastupi menopauza, jajnici žene su prestali proizvoditi jajne stanice i većinu estrogena, a reproduktivna sposobnost žene trajno prestaje.

Perimenopauza je razdoblje prije menopauze, a može trajati i do deset godina. Obično počinje u četrdesetim godinama života, ali može i ranije, odnosno kasnije. Za to vrijeme, jajnici postepeno gube svoju funkciju proizvodnje jajnih stanica i lučenja estrogena. Menstrualni ciklusi počinju biti nepravilni, a mogu se javiti i nepravilna krvarenja između ciklusa. Godinu do dvije prije menopauze dolazi do naglog pada razine estrogena u organizmu i u to se vrijeme najčešće počinju javljati tipični simptomi menopauze.

Postmenopauza je razdoblje nakon menopauze, odnosno razdoblje nakon što je prošla najmanje godina dana od posljednjeg menstrualnog krvarenja. Kod nekih žena već na početku ovog razdoblja dolazi do značajnog smanjenja inteziteta simptoma, dok se kod nekih žena simptomi znaju povremeno javljati i godinama nakon menopauze. U razdoblju postmenopauze, žene su pod povećanim rizikom od razvoja brojnih zdravstvenih komplikacija poput osteoporoze i srčanih bolesti. 

2. ŠTO JE PRIJEVREMENA MENOPAUZA?

Prijevremena menopauza je nastup menopauze prije 40. godine života, a uzroci njezine pojave mogu biti razni. Takvo se stanje može javiti spontano, kao posljedica nekih autoimunih bolesti, kromosomskih poremećaja ili može biti potaknuto djelovanjem nekog vanjskog čimbenika kao što je primjerice kemoterapija ili zračenje. U svakom slučaju, posljedica je značajan pad razine estrogena koji sa sobom nosi gubitak reproduktivne sposobnosti i brojne zdravstvene probleme.


3. KADA MENOPAUZA OBIČNO POČINJE I KOLIKO TRAJE?

Većina žena ulazi u razdoblje menopauze između 45. i 55. godine života, najčešće iza pedesete godine. Najznačajniju ulogu u tome kada ćete točno ući u menopauzu imaju genetika i nasljeđe. To znači da ćete vjerojatno u menopauzu ući u godinama u kojima je vaša majka ušla, s mogućnosti odstupanja od nekoliko godina. Istraživanja su pokazala i da je pušenje jedan od čimbenika koji može ubrzati ulazak u menopauzu, s obzirom da pušenje ima dokazano negativni utjecaj na funkciju jajnika.

Početak i trajanje menopauze, odnosno njezinih simptoma, variraju od žene do žene. Kao što je već prethodno rečeno, razdoblje perimenopauze može trajati i do deset godina, a već se tada mogu početi osjećati određeni simptomi koji postaju učestaliji i intezivniji kako se menopauza bliži. U prosjeku, simptomi traju 4-5 godina nakon posljednje menstruacije. Nakon toga se prorjeđuju ili u potpunosti nestaju, ali kod nekih žena mogu potrajati i desetak godina.

4. KAKO ĆU PREPOZNATI ULAZAK U MENOPAUZU?

U razdoblju prije menopauze, vjerojatno ćete primijetiti neke simptome i promjene na tijelu. Prije svega, vaši menstrualni ciklusi će postati neredoviti, a krvarenja nepravilna. To je znak opadanja funkcije jajnika i sasvim je normalna pojava. Uz to, neki od simptoma koje ćete moći primijetiti su:

 • osjećaj umora i iscrpljenosti
 • napadaji vrućine (valunzi)
 • promjene raspoloženja
 • noćno znojenje
 • poteškoće sa spavanjem
 • smanjena seksualna želja (libido)
 • dobivanje na tjelesnoj težini
 • glavobolje i vrtoglavice
 • problemi s mokraćnim sustavom
 • vaginalna suhoća
 • promjene na koži i kosi
 • problemi s pamćenjem
 • bolovi u zglobovima i mišićima i dr.

 

Trebate imati na umu da nije svaka od navedenih promjena nužno povezana samo s menopauzom i da uvijek postoji mogućnost da u njezinoj pozadini leži neki drugi zdravstveni problem. Stoga, ako su vam neki od simptoma poput problema s pamćenjem te osjećaja iscrpljenosti jako naglašeni, svakako je preporučljivo da se javite svome liječniku kako bi se utvrdio točan uzrok tih problema.

Saznajte više na blogu Poliklinike Mazalin.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija