Rak grlića maternice – sve što trebate znati

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Rak grlića maternice – sve što trebate znati
U ovom blogu pročitajte o raku grlića maternice. Rak grlića maternice je maligna tumorska bolest koja se može prevenirati, a danas se uspješno liječi ako se na vrijeme otkrije. Za rano otkrivanje važni su redoviti ginekološki pregledi, koje se preporučuje vršiti barem jednom godišnje.

Što je rak grlića maternice?
Grlić maternice ili vrat maternice je uski dio maternice koji je povezuje s vaginalnim kanalom. Rak grlića maternice odnosno rak vrata maternice je maligna tumorska bolest navedenog dijela maternice.
U razvijenim zemljama, uključujući Republiku Hrvatsku, učestalost raka vrata maternice u posljednjih je nekoliko desetljeća u padu. Za razliku od drugih ginekoloških tumora, rak vrata maternice učestaliji je u mlađih žena. Probir za rak vrata maternice čini se PAPA-testom.

Kako nastaje rak grlića maternice?
Rak vrata maternice nastaje iz prekanceroznih promjena koje se nazivaju cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN), a dijele se na CIN 1, CIN 2 i CIN 3.
Razvoj raka vrata maternice povezan je sa seksualnom aktivnošću i infekcijom humanim papilomavirusom (HPV), koja se prenosi spolnim putem. Zbog navedenog je rak vrata maternice kod djevica rijedak, ali je ipak moguća pojava.
Nisu svi sojevi HPV-a u jednakoj mjeri povezani s razvojem raka. Sojevi koji su više povezani s razvojem raka nazivaju se visokorizičnim sojevima. Među njima najznačajniji su sojevi 16 i 18, koji su odgovorni za oko 70 % slučajeva raka vrata maternice.
Upotreba oralne kontracepcije povećava rizik od razvoja raka vrata maternice u žena s infekcijom HPV-om. Pušenje je također povezano s povećanim rizikom razvoja raka vrata maternice.

Rak vrata maternice-simptomi
Rak grlića maternice u ranim stadijima često ne uzrokuje nikakve simptome. Stoga, za rano otkrivanja raka grlića maternice važni su redoviti ginekološki pregledi. Najčešći simptomi raka grlića maternice su vaginalno krvarenje i iscjedak. Oblik krvarenja koji upućuje na mogućnost maligne bolesti jest abnormalno vaginalno krvarenje, krvarenje nakon spolnog odnosa te krvarenje između dva menstrualna perioda. Vaginalni iscjedak obično je neugodna mirisa.
Navedeni simptomi relativno su česti u mladih žena i češće su povezani s drugim uzrocima, poput infekcije. Ipak, takvi su simptomi razlog za dijagnostičku obradu i isključenje mogućnosti raka. Infekcije se mogu isključiti ili potvrditi metodom ginekološkog brisa. Na taj se način može otkriti i infekcija HPV-om.

Prevencija raka vrata maternice
Budući da je karcinom vrata maternice u najvećoj mjeri uzrokovan infekcijom humanim papilomavirusom (HPV), mjere prevencije usmjerene su na sprječavanje infekcije HPV-om te rano otkrivanje infekcije i promjena koje ona ostavlja na sluznici vrata maternice.
Cijepljenje protiv HPV-a smanjuje rizik od razvoja raka vrata maternice. Ipak, značajan dio slučajeva raka vrata maternice uzrokovan je sojevima HPV-a koji nisu uključeni u cjepiva. Stoga, cijepljenje ne uklanja potrebu za ostalim mjerama prevencije, kao što su odgovorno spolno ponašanje, ginekološki pregledi i PAPA-testovi. Važno je ne zazirati od redovitih ginekoloških pregleda.
Ginekološki pregled s PAPA-testom preporučuje se vršiti jednom godišnje za spolno aktivne žene. Korisno je znati ispravno pročitati nalaz PAPA-testa.
PAPA-testom se promjene koje uzrokuje infekcija HPV-om na sluznici vrata maternice, a koje prethode razvoju raka, mogu otkriti prije negoli se maligna bolest razvije. Ako se bolest otkrije u fazi tih ranih promjena, stopa izlječenja je gotovo 100 %-tna. Nalaz promjena na PAPA-testu može biti razlogom za daljnju dijagnostičku obradu, odnosno kolposkopiju.
Kod žena koje su liječene od raka vrata maternice ili neke druge ginekološke maligne bolesti (primjerice, raka jajnika), korisno je u sklopu ginekološkog pregleda učiniti ultrazvučni pregled, kako bi se isključilo postojanje ostatne maligne bolesti ili njezina povrata.

Rak grlića maternice-liječenje
Karcinom grlića maternice u ranom stadiju može se liječiti kirurškim zahvatom. U žena u kojih je cilj pokušati očuvati plodnost, pokušava se primijeniti poštedan kirurški zahvat – tzv. konizacija – ali samo u žena bez invazivnog oblika karcinoma. Konizacija je kirurški zahvat odstranjivanja dijela tkiva grlića maternice u obliku stošca. Provodi se pod lokalnom ili općom anestezijom. Konizacija za vrijeme trudnoće donosi povećan rizik od komplikacija, poput intenzivnijeg krvarenja, stoga bi je trebao vršiti samo iskusan operater. Također, povezana je s mogućim problemima u trenutnoj trudnoći ili u kasnijim trudnoćama, poput prijevremenog porođaja ili niske porođajne tjelesne mase. Konizacija se može koristiti i kao dijagnostička metoda, u svrhu pregleda izrezanog tkiva.
Osim poštenog zahvata, može se primijeniti i radikalan kirurški zahvat uklanjanja čitave maternice, jajovoda, jajnika i okolnog tkiva. Može biti potrebno i uklanjanje obližnjih limfnih čvorova.
Osim kirurškog zahvata, ostali modaliteti liječenje jesu radioterapija, kemoterapija i drugi, moderniji oblici terapije lijekovima. Radioterapija je terapija zračenjem koje uništava tumorsko tkivo, dok kemoterapija podrazumijeva upotrebu agresivnih lijekova s istom svrhom. Nuspojave radioterapije uzrokuje oštećenje zračenjem okolnog zdravog tkiva oko tumora, dok se nuspojave kemoterapije mogu očitovati po cijelom tijelu.

Zaključno
Rak grlića maternice je bolest koja se može uspješno prevenirati. Za prevenciju te rano otkrivanje raka grlića maternice bitni su odgovorno spolno ponašanje, cijepljenje protiv HPV-a te redoviti ginekološki pregledi s PAPA-testom. U žena koje razviju rak grlića maternice ili neku od promjena koje mu prethode, bolest je moguće uspješno liječiti ako se otkrije na vrijeme. Rak grlića maternice u ranim stadijima često ne uzrokuje nikakve simptome i tada se može otkriti jedino redovitim ginekološkim pregledom. Najčešći simptomi raka vrata maternice su abnormalno vaginalno krvarenje i vaginalni iscjedak.

Literatura:
Thompson C. Cervical Neoplasms. U: Clinical Obstetrics and Gynaecology. Elsevier. 2023. 156-165.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo – Epidemiologija raka vrata maternice.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija