Što je zapravo pilula za dan poslije?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Što je zapravo pilula za dan poslije?

U današnjem vremenu dostupne su razne vrste pouzdanih metoda kontracepcije. Međutim, još uvijek postoji visok broj neželjenih trudnoća, bilo zbog nekorištenja kontracepcije, zatajenja neke od redovitih kontracepcijskih metoda ili nekog drugog razloga. Pilule ”za dan poslije”, odnosno hitna kontracepcija, učinkovito smanjuju rizik od nastanka trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa ako se pravilno primjenjuju.

U današnjem blogu donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate o tabletama ”za dan poslije” – što su, kome su namijenjene i kako djeluju, kako se koriste i koliko su djelotvorne te koje nuspojave izazivaju. Osim toga, dajemo vam savjete za njihovo korištenje i sve što možete očekivati nakon njihove upotrebe.

ŠTO JE ZAPRAVO HITNA KONTRACEPCIJA?

Tableta ili pilula ”za dan poslije”, poznata još i kao ”plan B” vrsta je hitne kontracepcije koja se koristi za prevenciju neželjene trudnoće u žena koje su imale nezaštićeni spolni odnos ili u slučaju zatajenja neke od regularnih metoda kontracepcije (puknuti prezervativ, preskočeno uzimanje kontracepcijske pilule i slično). Važno je naglasiti kako tablete ”za dan poslije” nisu i ne smiju biti oblik redovite kontracepcije, nego su namijenjene za primjenu samo u iznimnim situacijama.

KOJE SU VRSTE PILULA ”ZA DAN POSLIJE” DOSTUPNE NA NAŠEM TRŽIŠTU? KOME SU NAMIJENJENE?

Trenutno na hrvatskom tržištu postoje dvije vrste hitne kontracepcije u obliku tableta – sintetski gestagen levonorgestrel tvorničkog imena Escapelle i ulipristal acetat tvorničkog imena ellaOne. Od 2015. godine, kada su ispunjeni svi uvjeti za bezreceptno izdavanje, oralna hitna kontracepcija se može kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta.

Oralna hitna kontracepcija, odnosno pilule ”za dan poslije”, namijenjena je prvenstveno djevojkama i ženama koje žele spriječiti trudnoću nakon nezaštićenog spolnog odnosa, korištenja nepouzdane metode kontracepcije kao što je primjerice metoda prekinutog snošaja ili ako je zatajila neka od korištenih metoda kontracepcije. Tu se prije svega misli na puknuće ili skliznuće prezervativa te preskakanje uzimanja kontracepcijske pilule. Hitna kontracepcija se može koristiti u bilo kojem dijelu menstrualnog ciklusa, ali je djelotvorna samo ako se ovulacija još nije dogodila, odnosno ako nije došlo do oplodnje.

KAKO KORISTITI ORALNU HITNU KONTRACEPCIJU? KOLIKO JE DJELOTVORNA?

Pilulu ”za dan poslije” najbolje je uzeti što prije nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja neke od korištenih metoda kontracepcije, najbolje unutar 12 sati. Iako su pilule ”za dan poslije” dostupne u slobodnoj prodaji i ne zahtijevaju liječnički recept, svakako savjetujemo da se prije upotrebe konzultirate sa svojim ginekologom o svim informacijama i mogućim nuspojavama.

Oralna hitna kontracepcija jako je djelotvorna – smanjuje rizik od nastanka trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa za čak 80 do 90%. Međutim, dokazano je kako djelotvornost opada s vremenom proteklim od rizičnog odnosa te ju je važno uzeti što prije. Osim toga, važno je naglasiti kako tablete Escapelle i ellaOne imaju različitu djelotvornost s obzirom na vrijeme kada su uzete.

Pilule Escapelle su djelotvorne samo ako se primijene unutar 72 sata (tri dana) od spolnog odnosa, a nakon toga se njihova djelotvornost gubi. Pilule ellaOne su djelotvorne i do 120 sati (pet dana) nakon rizičnog spolnog odnosa te pokrivaju čitav vremenski period preživljenja spermija. Naime, spermiji mogu preživjeti i do pet dana unutar ženskog reproduktivnog sustava. Zrela jajna stanica je sposobna za oplodnju 12 do 24 sata nakon ovulacije. To znači da se začeće može dogoditi i ako se nezaštićeni spolni odnos dogodio nekoliko dana prije ovulacije (otprilike do pet dana koliko traju ”plodni” dani) jer spermiji mogu preživjeti i ”pričekati” ovulaciju i otpuštanje jajne stanice.

Bez obzira na visoku djelotvornost, pilule ”za dan poslije” ne sprječava nastanak trudnoće u svim slučajevima. Ako vam menstrualno krvarenje kasni više od 7 dana ili ako primijetite neke od ranih znakova trudnoće, potrebno je napraviti test na trudnoću.

NA KOJI NAČIN TABLETE ”ZA DAN POSLIJE” DJELUJU?

Obje dostupne tablete (Escapelle i ellaOne) djeluju na principu odgađanja ili sprječavanja ovulacije. Escapelle (levonorgestrel) je sintetski oblik ženskog spolnog hormona progesterona koji se veže na progesteronske receptore. Time smanjuje stvaranje luteinizirajućeg hormona (LH) čija je visoka koncentracija ključna za poticanje ovulacije te na taj način odgađa ovulaciju. Na sličan način djeluje i tableta ellaOne (ulipristal acetat) koja također smanjenjem stvaranja LH sprječava, odnosno odgađa ovulaciju. Važno je naglasiti kako oralna hitna kontracepcija ne djeluje ako se oplodnja već dogodila.

Isto tako, nema nikakvih znanstvenih dokaza koji podupiru činjenicu da uzimanje pilula ”za dan poslije” ometa implantaciju oplođene jajne stanice ili na bilo koji način ugrožavaju postojeću trudnoću. Prema tome, važno je znati kako pilule ”za dan poslije” ne uzrokuju abortus (pobačaj), odnosno nisu abortivno sredstvo.

ŠTO MOŽETE OČEKIVATI NAKON PRIMJENE PILULE ”ZA DAN POSLIJE”?

Nakon primjene oralne hormonske kontracepcije, mogu se javiti neki od sljedećih simptoma:

glavobolja
mučnina
bol u donjem dijelu trbuha
vrtoglavica
umor i iscrpljenost
vaginalno krvarenje koje nije povezano s menstruacijom
osjetljivost dojki
uranjena ili zakašnjela menstruacija.

Glavobolja, mučnina i osjećaj umora nešto su češći simptomi od svih navedenih, a ponekad mogu biti praćeni povraćanjem. U slučaju povraćanja, u vremenskom periodu od 3 sata od uzimanja oralne hitne kontracepcije preporuča se uzimanje još jedne tablete istog preparata. Ponekad može doći i do promjene menstrualnog ciklusa, ali menstruacija najčešće dolazi 5 do 7 dana od očekivanog datuma.

Također, nakon primjene tablete ”za dan poslije” može se javiti i točkasto ili nepravilno krvarenje nepovezano s menstruacijom. To je normalna pojava i nije nikakva komplikacija, ali ako vas zabrinjava, svakako se javite svome liječniku. Osim toga, ako vam menstruacija kasni više od tjedan dana, potrebno je napraviti test za trudnoću kako bi se isključilo postojanje trudnoće.

Nakon primjene pilule ”za dan poslije” potrebno je nastaviti s nekom od kontracepcijskih metoda jer vas pilula ne štiti od mogućnosti trudnoće prilikom sljedećeg spolnog odnosa. Ako kao metodu redovite kontracepcije koristite oralnu hormonsku kontracepciju (kontracepcijske pilule), a preskočili ste uzimanje te ste zbog toga primijenili hitnu kontracepciju, do kraja ciklusa savjetujemo korištenje mehaničke zaštite (prezervativ, dijafragma) uz nastavak korištenja oralne hormonske kontracepcije.

BUDITE OPREZNI

Iako nema dokazanih zdravstvenih komplikacija koje su povezane s uporabom oralne hitne kontracepcije, trebate biti oprezni. Pilule ”za dan poslije” ne smiju uzimati žene koje su alergične na neki od sastojaka tablete, one koje imaju teško oštećenje jetre te žene koje imaju neke od metaboličkih bolesti, kao što je primjerice nepodnošenje galaktoze. Također, uzimanje pilule se ne preporuča trudnicama jer kod njih izostaje očekivani učinak, odnosno tablete nisu djelotvorne. Međutim, važno je naglasiti kako uzimanje hitne kontracepcije u slučaju da je žena trudna neće uzrokovati prekid ili poremećaj trudnoće.

Iako nema dobnog ograničenja za uzimanje pilula ”za dan poslije”, ipak se ne preporuča djevojkama mlađim od 16 godina. Također, hitna kontracepcija nikako ne smije zamijeniti regularne metode kontracepcije te se preporuča uzimati je samo u izvanrednim i hitnim situacijama. To ne bi trebalo biti više od jednom mjesečno jer mogu nastati ozbiljni poremećaji menstruacijskog ciklusa. Svakako preporučamo posavjetovati se s ginekologom prije uzimanja hitne kontracepcije kako bi se razmotrilo je li to uistinu najbolja opcija za vas i postoje li neka zdravstvena stanja koja ograničavaju primjenu tablete.

KADA JE POTREBNO JAVITI SE LIJEČNIKU?

U većini slučajeva, kontrola liječnika nakon primjene pilule ”za dan poslije” nije potrebna. Međutim, ako primijetite neke simptome kao što su intezivna bol u trbuhu praćena nepravilnim krvarenjem, osobito ako vam je izostala menstruacija, svakako je potrebno odmah javiti se liječniku kako bi se isključilo postojanje izvanmaternične trudnoće. Također, ako vam menstruacija kasni više od tjedan dana ili ako postoje bilo koji znakovi koji bi upućivali na trudnoću, javite se ginekologu.

Nakon rizičnog i nezaštićenog spolnog odnosa preporučamo posjet liječniku kako bi se isključilo postojanje spolno prenosivih bolesti.

SAVJET ZA KRAJ

Odgovorno spolno ponašanje preduvjet je za zdravlje vašeg reproduktivnog sustava, ali i čitavog vašeg organizma. Važno je posavjetovati se sa svojim ginekologom o metodama kontracepcije koje će biti najbolja opcija za vas, osobito nakon upotrebe hitne kontracepcije, odnosno tableta ”za dan poslije”. Vaš ginekolog će vam odgovoriti na sva pitanja i nedoumice te pritom savjetovati što je najbolje za vas s obzirom na vaše zdravstveno stanje, dob i životni stil. Također podsjećamo na važnost redovitih ginekoloških pregleda i PAPA testova te na opću brigu o vlastitom tjelesnom i mentalnom zdravlju.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija