Što znači cista na jajniku?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Što znači cista na jajniku?

Ciste su patološke tvorbe koje se pretežito razvijaju u jajnicima, bubrezima i jetri, međutim mogu se pojaviti i u drugim dijelovima tijela. Mogu biti prirođene, nastale zbog poremećaja u razvoju, te tumorske. Ciste jajnika su prvenstveno prirođene, a sastoje se od manje ili veće šupljine obložene vezivnom čahurom. Šupljina može biti ispunjena tekućim ili čvrstim sadržajem. Ciste se pojavljuju na jednom ili na oba jajnika u bilo kojoj dobi. Većinom nisu zahtjevne za liječenje te se povlače same od sebe kroz nekoliko mjeseci, no njihovo zanemarivanje može dovesti do komplikacija. Najčešće su neplodnost, hitna torzija (zaokret) jajnika i pucanje ciste. U ovom blogu imate priliku saznati sve o vrstama, mogućim simptomima, dijagnostici te liječenju cista na jajniku.


VRSTE CISTA NA JAJNIKU

Ciste na jajniku dijele se na funkcionalne i nefunkcionalne ciste. Funkcionalne ciste nastaju kod poremećaja procesa ovulacije, dok nefunkcionalne nastaju umnažanjem stanica u procesima koji nisu povezani s ovulacijom, tzv. novotvorine (tumori) cističnog oblika.


FUNKCIONALNE CISTE

FOLIKULARNA CISTA

Folikularne ciste su najčešće ciste jajnika, a nastaju uslijed izostanka pucanja Graafovog folikula u jajniku, što bi se trebalo dogoditi tijekom svake ovulacije. Uzrok pucanja je nepravilno lučenje luteinizirajućeg hormona (LH). Izostankom puknuća, folikul nastavlja s rastom te preraste u cistu veličine 2-8 cm. Folikularne ciste uobičajeno ne izazivaju tegobe te se povlače same od sebe unutar dva-tri mjeseca.

LUTEINSKA CISTA

U normalnim uvjetima, pucanjem Graafovog folikula oslobađa se jajna stanica, a od ostatka puknutog folikula u jajniku nastaje žuto tijelo. Ponekad dolazi do spontanog nakupljanja tekućine unutar žutog dijela čime nastaje luteinska cista (cista žutog tijela). Uobičajeno se povlači sama od sebe tijekom nekoliko tjedana.


SINDROM POLICITISČNIH JAJNIKA

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) poremećaj je koji se javlja u 3-6% žena reproduktivne dobi, a očituje se po pojavi mnogobrojnih cisti jajnika, visokom razinom androgena (muškim spolnim hormonima) te neredovitošću ili izostankom menstruacije. Također, može doći do pojava akna, povećane dlakavosti (hirzutizma) i povećanja tjelesne mase. Neliječeni PCOS može dovesti do zdravstvenih komplikacija, poput neplodnosti, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa te karcinoma endometrija (unutarnje stijenke maternice). Ako se ne planira trudnoća, liječenje se najčešće provodi primjenom oralne kontracepcije.


NEFUNKCIONALNE CISTE

U nefunkcionalne ciste ubrajamo cistadenom jajnika (dobroćudni tumor jajnika), cistični karcinom jajnika (zloćudni tumor jajnika; karakterističan za mlađu životnu dob), dermoidnu cistu na jajniku (cistični teratom; dobroćudni tumor koji je nužno kirurški ukloniti pri prevelikom rastu) te endometriom jajnika. Potonje stanje nastaje pri endometriozi, poremećaju kod kojeg se tkivo endometrija (sluznice maternice) razvija izvan maternice. Endometriom jajnika nastaje ako se dio tog tkiva pričvrsti za jajnik. Benigna je tvorba koju je nužno ukloniti jedino ako postane prevelika.


CISTE NA JAJNIKU – SIMPTOMI I KOMPLIKACIJE

Ciste na jajniku najčešće prolaze neopaženo te ne predstavljaju nikakav ozbiljan zdravstveni problem. No, pretjeran rast ciste može izazvati:

  • Nadutost trbuha

  • Probavne smetnje

  • Bol u zdjeličnom području

  • Bolne spolne odnose

  • Mučnine i povraćanje

Dvije najopasnije komplikacije izazvane cistama na jajniku su puknuće ciste, koja može biti popraćena infekcijom i unutarnjim krvarenjem, te torzija jajnika, čime se prekida dotok krvi jajniku pa tkivo odumire.


CISTE NA JAJNIKU - DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE

Liječnik može otkriti cistu na jajniku tijekom rutinskog ginekološkog pregleda te tražiti dodatne pretrage kako bi se dijagnoza potvrdila. Ultrazvučni pregled jajnika koristi se za otkrivanje veličine, oblika, lokacije i kompozicije ciste. Također, često se koriste kompjutorska tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MR). Dodatne pretrage uključuju test na trudnoću, pretragu razine ženskih spolnih hormona u krvi te CA-125 pretraga krvi.

Zbog sklonosti povlačenju cista, postoji mogućnost da liječnik ne odredi liječenje odmah, već odradi ultrazvuk nakon nekog vremena kako bi uvidio promjenu. Navedeno se odnosi samo na pacijentice u kojih ciste nisu zabrinjavajuće veličine niti imaju izražene simptome cista na jajniku.

U slučaju ponavljajućih funkcionalnih cista ili sindroma policističnih jajnika, obično se primjenjuje terapija kontraceptivnim tabletama kako bi se spriječila ovulacija i nastajanje novih cista.

U pacijentica čije stanje zahtijeva operaciju, može se primijenit laparoskopija. Laparoskopska operacija je minimalno invazivna kirurška metoda, gdje se kroz mali rez u blizini pupka umeće instrument kojim se uklanja cista. Ako je cista veća, provodi se laparotomija, pri čemu se cista uklanja kroz veći rez. Nakon operacije slijedi biopsija tkiva kako bi se utvrdilo radi li se o malignoj tvorbi. Ukoliko se potvrdi, može biti potrebna operacija uklanjanja jajnika. 


Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija