Kako ublažiti simptome menopauze?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Kako ublažiti simptome menopauze?
Menopauza je prirodan i neizbježan proces koji se događa kod svake odrasle ženske osobe, a najčešće započinje između 45. i 55. godine života. Hormonske promjene koje nastupaju kao posljedica menopauze uzrokuju brojne tegobe u skoro svim organskim sustavima, a često imaju jak psihološki učinak na ženu. Simptomi menopauze nisu jednaki kod svake žene pa se i potreba za primjenom određene terapije razlikuje. Razvojem medicinske i farmaceutske industrije danas su dostupne brojne hormonske, nehormonske i alternativne terapije s ciljem ublaživanja simptoma menopauze.

ŠTO JE MENOPAUZA?
Menopauza je posljednja menstruacija u životu, a dijagnoza se postavlja kada žena unazad godinu dana nije imala niti jednu menstruaciju. To je dinamičan period od nekoliko godina unutar kojih žena doživljava brojne promjene, a menstruacija izostaje kao posljedica izrazito smanjenog lučenja ženskih spolnih hormona – estrogena i progesterona. Ulaskom u menopauzu reproduktivna sposobnost žene u potpunosti prestaje.

KOJI SU SIMPTOMI MENOPAUZE?
Zbog hormonalnih promjena, a prvenstveno zbog manjka estrogena menopauzu obilježava pojava brojnih simptoma. Neki od najčešćih simptoma uključuju:
- Noćna znojenja
- Napadi vrućine (valunzi)
- Promjene raspoloženja
- Smanjen libido
- Glavobolje (migrene)
- Slabljenje koncentracije i pamćenja
- Vaginalna suhoća
- Poremećaji mokrenja
- Kardiovaskularne (srčanokrvožilne) bolesti
- Osteoporoza


Vremensko razdoblje pojave prvih simptoma i jačina samih simptoma razlikuje se kod svih žena. S obzirom na simptome, zdravstveno stanje i zahtjeve pacijentice u dogovoru s ginekologom ili endokrinologom propisuje se određena terapija u svrhu smanjenja simptoma menopauze.

HORMONSKA TERAPIJA
Hormonska nadomjesna terapija je terapija ženskim spolnim hormonima kako bi se nadomjestili hormoni koje žensko tijelo u menopauzi više ne proizvodi u dovoljnim količinama. Najčešće se koristi kod liječenja tipičnih menopauzalnih simptoma i kod žena koje su u menopauzu ušle mnogo ranije (prije 40. godine života).

Koja je uloga estrogena?
Estrogen je spolni hormon koji je odgovoran za razvoj ženskih spolnih karakteristika i uključen je u brojne fiziološke procese.
Primarni izvor estrogena su jajnici, a u manjim količinama se proizvodi u masnom tkivu i nadbubrežnoj žlijezdi. Glavne uloge estrogena uključuju:
- Omogućuje oplodnju – sudjeluje u zadebljanju maternice koja služi kao priprema za moguću implantaciju oplođene jajne stanice
- Omogućuje ovulaciju
- Utječe na iskorištavanje kalcija – važnog minerala za izgradnju kostiju
- Sudjeluje u održavanju razine kolesterola u krvi
- Pomaže u prevenciji osteoporoze

Koja je uloga progesterona?
Progesteron je spolni hormon koji sudjeluje u razvoju sekundarnih ženskih karakteristika u pubertetu. Luče ga jajnici, a poznat je i pod nazivom „čuvar trudnoće“ jer se njegova razina povećava u trudnoći, a ulogu lučenja preuzima posteljica. Neke od glavnih uloga progesterona jesu:

Priprema maternicu za trudnoću
- Omogućuje menstruaciju
- Ima važnu ulogu u središnjem živčanom sustavu
– veže se za određene receptore u mozgu i ima opuštajući učinak. Prvi znakovi smanjene proizvodnje progesterona često se očituju kao promjene u raspoloženju (razdražljivost, depresivna stanja)
- Ima važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi
- Osigurava zdrav san


Hormonska nadomjesna terapija primarno se usredotočuje na nadomjestak estrogena. Razlikujemo dvije vrste hormonske terapije:
- Terapija estrogenom – uključuje korištenje samo estrogena. Najčešće se propisuje u malim dozama i ženama koje su iz određenih zdravstvenih razloga uklonile maternicu. Može se koristiti u obliku kreme, tablete, vaginalnog prstena ili u spreju.
- Kombinirana terapija (estrogen i progesteron/progestin)
– podrazumijeva terapiju u kojoj se kombiniraju doze estrogena i progesterona ili progestina. Progestin je sintetički oblik progesterona. Najčešće se propisuje ženama koje nisu uklonile maternicu u svrhu smanjenja mogućnosti razvoja karcinoma maternice.

Kako bi rezultati bili najbolji, terapiju je potrebno individualno prilagoditi svakoj osobi i redovito pratiti promjene.

Hormonska terapija – nuspojave
Iako hormonska terapija ima brojne pozitivne učinke na smanjenje simptoma menopauze, postoje i moguće nuspojave:
- Nepravilno točkasto krvarenje
- Glavobolje
- Zadržavanje vode u tijelu
- Povećana mogućnost razvoja karcinoma maternice i dojke
- Povećan rizik stvaranja krvnih ugrušaka
- Povećana mogućnost stvaranja žučnog kamenca
- Poremećaji u radu srca


Prilikom propisivanje terapije vaš će liječnik uzeti u obzir vaše simptome, godine i povijest bolesti vas i osoba u bliskom srodstvu. Postoji određena skupina ljudi kod kojih se preporuča izbjegavati hormonske preparate jer je  mogućnost pojave nuspojava veća, a to uključuje:
- Osobe starije od 60 godina
- Osobe koje su preboljele karcinom dojke ili maternice
- Osobe koje su imale krvne ugruške ili imaju povećan rizik nastanka krvnih ugrušaka
- Osobe koje su imale srčani ili moždani udar
- Osobe koje imaju povećan rizik za razvoj srčanokrvožilnih bolesti
- Osobe koje su imale probleme s jetrom


NEHORMONSKA TERAPIJA
Zbog zdravstvenih rizika koje nosi uzimanje hormonske nadomjesne terapije mnoge žene imaju veću predispoziciju za razvoj nuspojava stoga se okreću nehormonskim i alternativnim terapijama koje mogu ublažiti simptome menopauze:
- Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI)
Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina spadaju u antidepresive i preporučeni su za nehormonsko kratkotrajno liječenje vazomotornih simptoma (noćno znojenje, napadi vrućine) menopauze. Serotonin, poznat kao „hormon sreće“ je jedan od glavnih neurotransmitera (kemijske tvari koje služe kao komunikacijska sredstva između živčanih stanica). Uloga SSRI je podizanje razine serotonina čime se uspješno ublažuju vazomotorni simptomi.
- Sojini izoflavoni
Sojini izoflavoni dodatak su prehrani koji se pokazao kao učinkovit način za ublažavanje problema koji se javljaju u menopauzi. Ekstrakt soje te ulje noćurka sadrže fitoestrogene koji su po strukturi i učinku slični estrogenu. Mogu poslužiti kao pomoć kod ublaživanja vazomotornih simptoma, vaginalne suhoće i u regulaciji kolesterola u krvi.
- Vježbanje
Redovito i pravilno vježbanje ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, a pomaže i kod simptoma menopauze. Vježbanjem se smanjuje razina stresa i osjećaja uznemirenosti koji su u menopauzi jako izraženi. Prilikom vježbanja luči se hormon irsin koji je važan za redovnu obnovu koštanih stanica, a time se smanjuje mogućnost razvoja osteoporoze.

Dodatna nehormonska terapija
- Hipnoza
Hipnoza je terapija uma i tijela koja uključuje duboko opušteno stanje usredotočene pozornosti. Hipnoza jednom tjedno tijekom 5 tjedana pokazuje smanjenje jačine i učestalosti pojave vazomotornih simptoma za 70%. Osim toga, hipnoza poboljšava kvalitetu sna i seksualnu funkciju te smanjuje anksioznost.

- Joga
Joga je staroindijska disciplina u kojoj se izvode tjelesni pokreti uz koncentraciju na tijelo i um s ciljem postizanja fizičke, psihičke i duhovne ravnoteže. Sve više žena se okreće ovoj vrsti alternativne terapije s ciljem ublaživanja simptoma menopauze. Dokazano je da joga smanjuje razinu kortizola (hormona stresa), podiže razinu serotonina, djeluje protuupalno, a vježbe disanja koje se izvode djeluju pozitivno na smanjenje valova vrućine u menopauzi.

Menopauza je prirodan događaj u životu svake žene srednje životne dobi. S obzirom na jačinu i učestalost simptoma mnoge žene zahtijevaju pomoć u liječenju menopauzalnih simptoma koji mogu narušiti kvalitetu života. Odluka o vrsti terapije mora biti individualna i prilagođena svakoj ženi, a u obzir se uzimaju prednosti terapije s obzirom na njezine rizike. Promjene životnog stila koje uključuju redovito vježbanje, prestanak pušenja i pravilnu prehranu zasigurno pospješuju cjelokupno zdravlje osobe, a zdravijim organizmom i menopauzalni simptomi postaju podnošljiviji. Ukoliko se odlučite za farmakološko liječenje simptoma savjetujemo da se obratite vašem ginekologu kako biste odabrali najbolju terapiju koja vam odgovara.

LITERATURA:
Hormone therapy: is it right for you?
Non-es
trogenic approaches for the treatment of climacteric symptoms
Hormone Therapy for Menopausal Simptoms
Hormone Therapy: Benefits and Risks
Nehormonsko liječenje menopauzalnih tegoba

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija