Prvi spolni odnos

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Prvi spolni odnos

Prvi spolni odnos važan je događaj u životu svake žene. Ta tema često sa sobom nosi mnoga pitanja i nedoumice, a ponekad je i izvor osjećaja nelagode, straha ili tjeskobe. Upravo zbog toga vam danas donosimo ovaj blog sa savjetima i preporukama vezanima za prvi spolni odnos. Nadamo se da će vam pomoći u pripremi za ovaj novi korak u vašem životu i odgovoriti na sva pitanja koja o tome vjerojatno imate.

1. NA TAJ KORAK TREBATE BITI U POTPUNOSTI SPREMNI


Prvi spolni odnos važan je događaj u životu svake žene i svakoga muškarca. Iako se na prvu možda čini da se danas o pojmovima kao što su seksualnost i spolnost govori na svakom koraku i da ne postoje pitanja na koja nije ponuđen odgovor, to ipak nije tako. Intimnost podrazumijeva mnogo više od fizičkog odnosa, spolnog zdravlja i odgovornog seksualnog ponašanja. Ona je sastavni dio svake osobe i omogućuje povezivanje na mnogo dubljim razinama od one tjelesne. Intimnost sa sobom nosi povjerenje i predanje te je upravo zbog toga ona često područje najvećih nesigurnosti kod mnogih žena.

Prije nego što se upustite u prvi spolni odnos, važno je da se osjećate spremnima. Naravno, važna je tjelesna i fizička zrelost, ali osobito i ona psihička. Psihička spremnost znači da se ne upuštate u spolni odnos zbog krivih razloga kao što su pritisak okoline i/ili partnera, vlastita nerealna očekivanja, dokazivanje sebi i/ili drugima ili nešto slično. Odluka o početku spolne aktivnosti samo je na vama i jedino vi imate pravo odlučiti kada i s kim će se to dogoditi.

2. EMOTIVNA POVEZANOST S PARTNEROM IZUZETNO JE VAŽNA

Kada se govori o spolnom odnosu, a osobito onom prvome, često se najviše spominje njegov fizički aspekt. Međutim, mnogo važniji, ako ne i najvažniji aspekt tog događaja je onaj emocionalni. Početak seksualne aktivnosti i otvaranje jednog novog područja vašeg života trebao bi biti s osobom s kojom osjećate veliku bliskost, sigurnost i emotivnu povezanost. Upravo to je ono što vam može ”osigurati” da vam taj događaj ostane u lijepom sjećanju, bez obzira koliko je nesavršen ili možda nespretan bio onaj fizički dio.

Nakon spolnog odnosa, često se javlja osjećaj još veće bliskosti s partnerom, a to ima i fiziološku podlogu. Tijekom spolnog odnosa u mozgu se oslobađa hormon oksitocin koji potiče osjećaje povezanosti i ljubavi. Stoga je dobro da se to dogodi s osobom s kojom već osjećate bliskost i s kojom se ugodno osjećate.

3. RAZGOVOR S PARTNEROM KLJUČAN JE DIO PRIPREME ZA PRVI SPOLNI ODNOS

Komunikacija je temelj svakog dobrog odnosa, a to osobito dolazi do izražaja kada su u pitanju seksualnost i intimnost. Važno je da se i vaš partner osjeća spremnim za taj važan korak, isto kao i vi. No osim toga, jako je važno dobro poznavati osobu s kojom se upuštate u prvi spolni odnos i dobro je da znate odgovore na neka važna pitanja kao što su:

jesam li ja prva osoba s kojom moj partner stupa u seksualni odnos ili je imao intimnih partnera prije mene?
u slučaju da je moj partner imao druge seksualne partnere prije ovog odnosa, je li koristio zaštitu i koju?
ima li moj partner (ili je imao) neku od spolno prenosivih bolesti i je li se ikad testirao na spolno prenosive bolesti?
koji oblik kontracepcije moj partner želi koristiti?
kako bi moj partner postupio u slučaju da se dogodi trudnoća?

O svim tim pitanjima bilo bi dobro razgovarati s vašim partnerom prije prvog spolnog odnosa. To je važan dio odgovornog spolnog ponašanja i brige o vlastitom, ali i partnerovom spolnom zdravlju. Osim toga, razgovor o ovim važnim pitanjima sigurno će stvoriti dodatnu bliskost i ojačati emotivnu povezanost među vama. Ako vaš partner odbija odgovoriti na neka od navedenih pitanja ili znate da laže, osobito ako se to tiče njegove seksualne prošlosti, bilo bi dobro da razmislite je li ta osoba ona prava za tako velik korak u vašem životu.

4. VAŽNO JE DA DOBRO POZNAJETE SVOJE TIJELO

Ženski organizam čudesan je sklad raznih fizioloških hormonalnih mehanizama i procesa, a sve u svrhu održavanja vašeg zdravlja i omogućavanja buduće trudnoće. Prije početka spolne aktivnosti, bilo bi dobro da poznajete te procese i znate barem ono osnovno što se, kada i kako u vašem tijelu događa. Tu ponajviše mislimo na poznavanje vlastitog menstrualnog ciklusa, plodnih i neplodnih dana te zamjećivanje eventualno prisutnih simptoma koji bi mogli upućivati na neki poremećaj, kao što je primjerice sindrom policističnih jajnika ili endometrioza.

Svaka bi žena trebala znati nešto o plodnim i neplodnim danima u svome menstruacijskom ciklusu – kada otprilike počinju, kako ih prepoznati po teksturi i količini vaginalnog iscjetka ili nekim drugim simptomima, kada je najveća šansa za trudnoću itd. To je jedna od prirodnih metoda kontracepcije i korisno ju je znati kako biste procijenili kada je najsigurnije imati spolni odnos s obzirom na šanse za trudnoću.

5. INFORMIRAJTE SE O SPOLNO PRENOSIVIM BOLESTIMA

Znanje o spolno prenosivim bolestima važan je dio odgovornog spolnog ponašanja i brige o vlastitom seksualnom i intimnom zdravlju. Bilo bi dobro da se prije početka spolne aktivnosti dobro informirate o najčešćim bolestima koje se prenose spolnim putem, a to su infekcija HPV-om, klamidija, gonoreja, infekcije ureaplazmom i mikoplazmom, HIV i genitalni herpes. Osim toga, dobro je znati i ponešto o upali rodnice uzrokovanoj nekim drugim uzročnicima, kao što je primjerice gljivična infekcija.

Svaka žena treba znati prepoznati i obratiti pažnju na ”neobične” simptome genitalnog područja jer neki od njih mogu upućivati na ozbiljna stanja i infekcije. To su primjerice crvenilo, krvarenje između ciklusa, iscjedak iz rodnice neobične boje, mirisa ili konzistencije, svrbež, bolovi te pojava ranica ili bradavica na spolovilu i/ili okolnome području. Svakako je dobro poznavati te simptome prije prvog spolnog odnosa, kako biste znali kada se javiti liječniku u slučaju da se jednom nađete u takvoj situaciji.

6. VRIJEME JE ZA PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED

Ginekološki pregled neizostavan je dio pripreme za prvi spolni odnos. Prvi ginekološki pregled preporuča se napraviti prije početka seksualne aktivnosti, odnosno prije prvog spolnog odnosa. Ako žena nije u mogućnosti posjetiti ginekologa prije prvog spolnog odnosa iz bilo kojeg razloga, svakako bi trebala otići kod ginekologa nakon njega ili što prije. To osobito vrijedi ako ima neke od prethodno navedenih simptoma (bolove, nepravilno krvarenje ili drugo). Osim što se na taj način najbolje brinete o svom intimnom zdravlju, to je prilika da svoga ginekologa pitate sva pitanja koja vas zanimaju o kontracepciji, menstruacijskom ciklusu, spolno prenosivim bolestima ili bilo čemu drugome. Vaš ginekolog će vam dati savjete i o higijeni intimnog područja te dodatne savjete o održavanju vašeg ženskog zdravlja.

Ginekološki pregled kod djevica (žena koje još nisu imale spolni odnos) nešto je drugačiji od pregleda žena koje su već spolno aktivne. U svakom slučaju, redoviti ginekološki pregledi najbolja su prevencija raznih bolesti ginekološkog područja, ali i idealna prilika da dobijete pouzdane informacije o intimnim pitanjima.

7. NIKADA NE SMIJETE ZABORAVITI NA ZAŠTITU…

Kontracepcija je izuzetno važna stavka odgovornog spolnog ponašanja. Kao što smo već prethodno rekli, dobro je da o tome razgovarate sa svojim partnerom prije prvog spolnog odnosa. Postoje razne metode kontracepcije s obzirom na vaše zdravstveno stanje, životni stil i osobne želje. Najbolje je o tome posavjetovati se sa svojim ginekologom od kojega ćete dobiti najpouzdanije informacije. Isto kao i kod prvog spolnog odnosa, kontracepcija je jednako važna i dalje u vašem spolnom životu, osobito ako promijenite partnera.

Važno je naglasiti kako je prezervativ (kondom) jedini oblik kontracepcije koji vas osim od trudnoće, štiti i od većine spolno prenosivih bolesti. Oralna hormonska kontracepcija (kontracepcijske pilule) kao ni drugi oblici kontracepcije vas ne štiti od spolno prenosivih bolesti i važno je to imati na umu. Stoga preporučamo upotrebu kondoma, osobito ako se radi o prvom spolnom odnosu ili novom spolnom partneru.

8. …ALI, ODGOVORNO SPOLNO PONAŠANJE PODRAZUMIJEVA MNOGO VIŠE OD KORIŠTENJA ZAŠTITE

Odgovorno spolno ponašanje podrazumijeva brigu i čuvanje vlastitog, ali i partnerovog spolnog zdravlja. Tu naravno važnu ulogu ima korištenje kontracepcije koja vas oboje čuva od većine spolno prenosivih bolesti i smanjuje rizik od neplanirane trudnoće na minimum, a to je prezervativ. Osim toga, biti odgovoran u vlastitome spolnom životu znači ne žuriti s prvim spolnim odnosom. Kao što je već prethodno rečeno, za prvi spolni odnos trebate biti potpuno tjelesno i psihički spremni, a to isto vrijedi i za vašeg partnera.

Učestalo mijenjanje i velik broj seksualnih partnera nosi povećan rizik od infekcije nekim od spolno prenosivih uzročnika, a to može ozbiljno ugroziti vaše spolno zdravlje i reproduktivni sustav. To osobito vrijedi za žene u kojih kronična i neliječena infekcija može ostaviti nepovratne posljedice na reproduktivne organe i uzrokovati neplodnost. Ako ikada budete sumnjali na to da imate spolno prenosivu bolest ili ako ste imali nezaštićeni spolni odnos, preporučamo da se javite svome ginekologu kako bi se napravili cervikalni brisevi kojima će se infekcija potvrditi ili isključiti. Većina spolno prenosivih bolesti može se uspješno i jednostavno liječiti, ali ih je važno otkriti što ranije.

I naravno, potičemo vas na redovite ginekološke preglede i PAPA-testove jer su također jako važan dio odgovornog spolnog ponašanja.

9. TOČNO ODREĐENA OČEKIVANJA O PRVOM SPOLNOM ODNOSU NAJČEŠĆE VAM MOGU SAMO ODMOĆI

Ponekad je dobro imati očekivanja, ali problem je što ona često nisu realna. Čak i kada ste napravili sve prethodne korake koje smo vam preporučili, informirali se i razgovarali sa svojim partnerom, ne možete u potpunosti predvidjeti kako će taj događaj izgledati. Upravo zbog toga, najbolje je ne imati neka točno određena očekivanja i prepustiti se. Za prvi spolni odnos jako je važna emotivna povezanost s partnerom i upravo je ona ta koja će vam taj događaj obilježiti kao lijepo sjećanje.

Na internetu je dostupno mnogo informacija o tome što možete očekivati kada stupite u prvi spolni odnos. Najviše se govori o boli, krvarenju i defloraciji himena (”razdjevičenju”), što je često izvor tjeskobe i straha kod mnogih žena. Dobro je da se informirate o tome što se događa prilikom prve penetracije, ali nema razloga da se zbog toga bojite ili uznemiravate.

ŠTO SE DOGAĐA PRILIKOM PRVOG SPOLNOG ODNOSA?


Prilikom prvog spolnog odnosa, penetracijom muškog spolnog organa u rodnicu dolazi do defloracije himena, odnosno njegova probijanja. Himen je tanki sloj tkiva koji se nalazi na ulazu u rodnicu, a njegovim probijanjem mogu nastati bolovi ili blago krvarenje. Bol je najčešće tipa kratkotrajnog pečenja ili nelagode, dok krvarenje najčešće bude jako oskudno ili ga uopće nema. Uzrok boli može biti i nesvjesno grčenje mišića rodnice zbog straha ili treme te je zbog toga jako važno što više se opustiti.

10. POKUŠAJTE SE ŠTO VIŠE OPUSTITI


Prilikom prvog spolnog odnosa, važno je da se što više opustite. Na taj način ćete relaksirati mišiće rodnice i penetracija će biti lakša, što će vam smanjiti osjećaj boli i nelagode zbog čega će i sam čin biti ugodniji. Osim toga, to će vam pomoći da se bolje prepustite trenutku i ojačate bliskost s partnerom. Vašoj opuštenosti će svakako pridonijeti i korištenje adekvatne zaštite jer ćete izbjeći strah od moguće trudnoće ili zaraze nekom od spolno prenosivih infekcija. 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija