Koje sve metode kontracepcije postoje?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Koje sve metode kontracepcije postoje?
U današnje su vrijeme dostupne razne metode kontracepcije. Razlikuju se s obzirom na učinkovitost koju pružaju, sigurnost, pristupačnost i način upotrebe te ovise naravno o potrebama i željama žene, ali i o njezinom zdravstvenom stanju. Izbor najprikladnije metode ponekad nije jednostavan, a ženama često nedostaju točne i bitne informacije koje će joj pomoći u donošenju te odluke.

U ovom blogu donosimo vam sve što trebate znati o različitim vrstama kontracepcije – način njihova djelovanja, karakteristike i posebnosti te prednosti i mane njihovog korištenja.

 

ŠTO JE KONTRACEPCIJA I KOJE METODE KONTRACEPCIJE POSTOJE?

Pojam kontracepcije obuhvaća sva sredstva i metode koji sprječavaju začeće, odnosno trudnoću. Postoje različite dostupne vrste kontracepcije, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Dijelimo ih na prirodne, mehaničke, kemijske, hormonske metode, intrauterinu kontracepciju i trajne metode.

Prirodne metode kontracepcije uključuju:

 • kalendarsku metodu
 • promatranje cervikalne sluzi (Billingsova metoda)
 • mjerenje bazalne temperature
 • prekinuti snošaj
 • mjerenje metabolita u mokraći

 
Mehaničke metode kontracepcije su:

 • kondom
 • ženski kondom (femidom)
 • dijafragma
 • cervikalna kapa

 

U kemijske metode kontracepcije spadaju spermicidi, a u hormonalne metode primjena oralne hormonske kontracepcije ili hormonska kontracepcija s dugotrajnim djelovanjem. Trajne metode kontracepcije su muška i ženska sterilizacija – podvezivanje jajovoda, odnosno sjemenovoda.

 

PRIRODNE METODE KONTRACEPCIJE

Prirodne metode kontracepcije temelje se na izračunavanju plodnih dana tijekom menstruacijskog ciklusa, tijekom kojih se izbjegavaju spolni odnosi ili se koristi dodatna zaštita (najčešće mehanička) u svrhu izbjegavanja trudnoće. Za korištenje prirodnih metoda kontracepcije potrebno je dobro poznavati svoj ciklus i pratiti promjene koje se kroz mjesec događaju u vašem tijelu.

KOJE SU PREDNOSTI KORIŠTENJA OVE METODE? Prirodne metode kontracepcije vam pomažu da bolje upoznate svoje tijelo koje se mijenja kroz ciklus te na taj način uočite neke abnormalne promjene koje se mogu javiti, kao što je npr. promjena iscjetka kod infekcije spolno prenosivim bolestima. Ukoliko se pravilno koriste, ove metode su vrlo učinkovite u zaštiti od neželjene trudnoće.

KOJI SU NEDOSTACI KORIŠTENJA OVE METODE? Prirodna kontracepcija ne štiti od spolno prenosivih bolesti. Osim toga, metode zahtijevaju strpljenje kroz nekoliko mjeseci kako bi ih žena usvojila. Neki događaji kao što su bolesti, putovanja ili stresne situacije mogu promijeniti neke parametre plodnosti ili poremetiti do tada pravilne cikluse te se na taj način umanjuje i učinkovitost prirodnih metoda kontracepcije.

KALENDARSKA METODA

Za ispravno korištenje ove metode trebate imati uredne menstruacijske cikluse, odnosno da razlika između najduljeg i najkraćeg ciklusa u godini nije veća od 10 dana. U svakome menstruacijskom ciklusu postoje najviše 4 plodna dana (tri dana prije ovulacije i jedan dan poslije) i u to se vrijeme može dogoditi oplodnja.

U slučaju da vam je svaki ciklus iste duljine, možete približno odrediti datum ovulacije. Ovulacija se događa 15 dana prije menstruacije. Na primjeru to znači da ako žena ima ciklus koji traje 29 dana, njezina ovulacija će se dogoditi 14. ili 15. dan ciklusa. Nezaštićeni se spolni odnosi trebaju izbjegavati tri dana prije ovulacije i jedan dan poslije jer je tada vjerojatnost za oplodnju najveća.

U slučaju da su vam ciklusi različite duljine, plodne dane računate po formuli:

 • prvi plodni dan: duljina najkraćeg ciklusa u godini (NKC) – 15 – 2
 • zadnji plodni dan: duljina najdužeg ciklusa u godini (NDC) – 15 + 2

 
Npr., u godini dana, žena je imala cikluse od kojih je najdulji trajao 32 dana, a najkraći 27 dana. Prvi plodni dan u njezinom ciklusu je 27-15-2=10 (10. dan), a zadnji plodni dan je 32-15+2=19 (19. dan). To znači da ona treba izbjegavati nezaštićene spolne odnose 10.-19. dan ciklusa. Razdoblje potencijalnih plodnih dana je za nju dulje jer su ciklusi nejednake duljine.

PROMATRANJE CERVIKALNE SLUZI

Količina i konzistencija cervikalne sluzi (iscjetka) ovisi o hormonalnim promjenama tijekom menstruacijskog ciklusa. Praćenjem promjena tih karakteristika tijekom određenih faza ciklusa mogu se procijeniti plodni, odnosno neplodni dani u mjesecu.

Neposredno nakon menstruacije, iscjedak je vrlo oskudan ili ga nema, a to su tzv. ”suhi” dani. Ukoliko vam je ciklus pravilan, ovi dani su sigurni (neplodni).

Oko 8.-10. dana ciklusa započinje preovulacijska faza i polako raste razina estrogena u vašem tijelu. Iscjedak nije obilan, a najčešće je ljepljive konzistencije, žućkaste ili zamućene bijele boje. Ovo su nesigurni dani za nezaštićeni spolni odnos jer će se ovulacija uskoro dogoditi, a spermiji mogu preživjeti 48-72 sata nakon ejakulacije.

Neposredno prije ovulacije imate najveću količinu cervikalnog iscjetka, a to su tzv. ”vlažni” dani. Iscjedak je proziran, rastezljiv i strukture kao bjelanjak od jajeta. Tada je razina estrogena najviša, a vjerojatnost za oplodnju najveća. Ta faza traje 3-4 dana i za to vrijeme se preporučuje izbjegavanje nezaštićenih spolnih odnosa ili korištenje dodatne zaštite.

Nakon ovulacije, smanjuje se količina iscjetka koji postaje ljepljiv, žućkast ili zamućeno bijele boje. Ta faza traje nekoliko dana i tada je žena neplodna, odnosno ti dani su sigurni.

Neposredno prije menstruacije ponovo počinje ”suha” faza s manjom količinom cervikalne sluzi koja je najčešće prozirne ili vodenaste konzistencije. To su također sigurni dani i žena je tada neplodna. Završetkom te faze nastupa menstruacija i ciklus se ponavlja.

MJERENJE BAZALNE TJELESNE TEMPERATURE

Mjerenje bazalne temperature kao metoda kontracepcije temelji se na činjenici da se tjelesna temperatura žene mijenja tokom ciklusa. U prvoj polovici ciklusa je niža, a raste nakon ovulacije (za 0.5-1°C).

Za pravilno korištenje ove metode, potrebno je mjeriti temperaturu svaki dan i to ujutro, odmah nakon buđenja prije započinjanja bilo koje aktivnosti. Najbolje je koristiti bazalni termometar jer su promjene u temperaturi jako male i obični ih termometar često ne može registrirati. Podatke upisujete na papir i nakon nekoliko mjeseci možete predvidjeti svoju ovulaciju na temelju promjene u bazalnoj temperaturi.

Ostale prirodne metode uključuju prekinuti snošaj i mjerenje metabolita u mokraći testovima za ovulaciju. Mjeri se najčešće luteinizirajući hormon (LH) čija koncentracija u tijelu raste prije ovulacije te se na taj način ona može predvidjeti. Prekinuti snošaj je nepouzdana metoda kontracepcije za vrijeme plodnih dana jer se ejakulat luči čitavo vrijeme tijekom spolnog odnosa, a ne samo u vrijeme orgazma.

 

MEHANIČKE METODE KONTRACEPCIJE

Mehaničke, odnosno barijerne metode kontracepcije su one koje fizički sprječavaju susret spermija i jajne stanice (oplodnju), odnosno trudnoću. Njihova učinkovitost ovisi o ispravnoj uporabi.

KONDOM (PREZERVATIV)

Kondom je jedna od najkorištenijih metoda kontracepcije u svijetu. Napravljen je najčešće od lateksa ili plastičnih materijala, a namijenjen je muškarcima za korištenje. Tijekom spolnog odnosa, kondom sprječava kontakt sluznica rodnice i penisa, a tijekom ejakulacije zadržava sjeme i na taj način sprječava prodor spermija u rodnicu. Ima visoku učinkovitost, ali ga je važno ispravno koristiti. Također, važno je naglasiti kako je to metoda zaštite koja štiti i od spolno prenosivih bolesti.

KOJE SU PREDNOSTI OVE METODE? Najvažnija prednost korištenja kondoma kao metode kontracepcije je zaštita od spolno prenosivih bolesti. Osim toga, korištenje je jednostavno. Proizvod je lako dostupan i treba se koristiti samo za vrijeme spolnog odnosa.

KOJI SU NEDOSTACI OVE METODE? Ukoliko se ne koristi ispravno, kondom može skliznuti ili puknuti, a tada je povećan rizik od neželjene trudnoće. Osim toga, u nekih ljudi postoji alergija na lateks.

ŽENSKI KONDOM (FEMIDOM)

Femidom je rijetko upotrebljavana metoda kontracepcije, iako je vrlo učinkovita u zaštiti od neželjene trudnoće. Kao i muški kondom, femidom štiti od spolno prenosivih bolesti. Napravljen je kao vrećica od tanke plastike, a na oba kraja imaju prstenaste obruče. Jedan od njih se stavlja u rodnicu i služi tome da kondom ostane na mjestu, a drugi je smješten vani na stidnim usnama.

KOJE SU PREDNOSTI OVE METODE? Femidom štiti od spolno prenosivih bolesti jer sprječava izravan kontakt rodnice i penisa. Izrađen je od poliuretana pa ga mogu koristiti osobe alergične na lateks. Osim toga, može se staviti u rodnicu i do 8 sati prije spolnog odnosa, a ne treba se vaditi ni odmah po završetku.

KOJI SU NEDOSTACI OVE METODE? Nekim ženama je nepraktičan i kompliciran za uporabu. Osim toga, femidomi nisu široko dostupni i skuplji su od muških kondoma.

DIJAFRAGMA

Dijafragma je još jedna od mehaničkih metoda kontracepcije, ali potpuno je učinkovita samo ako se primjenjuje sa spermicidima. Sastoji se od elastičnog prstena preko kojeg je postavljena gumena opna poput kupole. Postavlja se u rodnicu prije spolnog odnosa, a na nju se prije umetanja treba nanijeti spermicidni gel ili krema. Dijafragma sprječava prodor spermija čineći im fizičku prepreku.

KOJE SU PREDNOSTI OVE METODE? Dijafragma se može koristiti više puta, za razliku od kondoma koji su jednokratni. Dolazi u više oblika i veličina, tako da svaka žena može pronaći dobru opciju za sebe. Ukoliko se ispravno koristi, ima visoku učinkovitost u zaštiti od trudnoće.

KOJI SU NEDOSTACI OVE METODE? Dijafragma mora ostati u rodnici najmanje 6-8 sati poslije spolnog odnosa. Mora se koristiti zajedno sa spermicidima, a to ponekad može biti nepraktično. Spermicidne kreme mogu izazvati alergijsku reakciju. Ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

CERVIKALNA KAPA

Cervikalna kapa izgleda slično kao dijafragma, ali je manja. Pokriva vrat maternice (cerviks) te na taj način sprječava prodor spermija. Kao i dijafragma, koristi se uz spermicide i odstranjuje se najmanje šest sati nakon spolnog odnosa.

KOJE SU PREDNOSTI OVE METODE? Cervikalna kapa može, za razliku od dijafragme, u rodnici ostati i nekoliko dana nakon spolnog odnosa. Pogodna je za žene koje zbog anatomskih razloga ne mogu koristiti dijafragmu.

KOJI SU NEDOSTACI OVE METODE? Može skliznuti za vrijeme spolnog odnosa i tada nije učinkovita kao dobra zaštita od neželjene trudnoće. Ne štiti od spolno prenosivih bolesti

KEMIJSKE METODE KONTRACEPCIJE

Spermicidna sredstva su slabo učinkovita metoda kontracepcije ako se primjenjuju samostalno. Koriste se najčešće kao dodatak mehaničkim sredstvima (kondom, dijafragma, cervikalna kapa) i tada pojačavaju njihovu učinkovitost. Dolaze u obliku raznih krema, gelova, pjena ili tableta za rodnicu.

Postavljaju se u rodnicu neposredno prije spolnog odnosa, najčešće aplikatorom. U vagini se pretvaraju u gustu smjesu koja mehanički sprječava prodor spermija, ali ih i onesposobljuje zbog kemijski aktivnih supstanci koje sadrži u sebi.

KOJE SU PREDNOSTI OVE METODE? Spermicidi mogu poslužiti kao dodatna zaštita uz mehanička sredstva kontracepcije. Uporaba je jednostavna, a mogu pojačati i vlaženje rodnice.

KOJI SU NEDOSTACI OVE METODE? Nisu učinkovita zaštita od trudnoće ako se primjenjuju samostalno. Mogu izazvati iritaciju (peckanje) te se zbog toga ne preporuča njihova česta uporaba. Ne štite od spolno prenosivih bolesti.

 

HORMONSKA METODA KONTRACEPCIJE

oralnoj hormonskoj kontracepciji (pilulama) govorili smo u ovom blogu.

Osim pilula, postoje i hormonska kontracepcija s dugotrajnim otpuštanjem – kontracepcijski flaster, implatant i vaginalni prsten. Oni sadrže određenu koncentraciju i kombinaciju hormona koji se otpuštaju u krv kroz dulji period vremena i na taj način reguliraju menstruacijski ciklus.

INTRAUTERINA KONTRACEPCIJA (SPIRALA)

Intrauterina kontracepcija podrazumijeva postavljanje spirale, odnosno materničnog uloška u šupljinu maternice u svrhu sprječavanja neželjene trudnoće. To je reverzibilna metoda kontracepcije koja traje dulji vremenski period, najčešće 3-5 godina.

Intramaternični uložak je mala metalna ili plastična naprava oblika slova T koja se postavlja u sluznicu maternice. Najkorištenije vrste su bakrena i hormonska spirala. Bakrena spirala je obložena bakrom, a hormonska spirala otpušta progestagen koji zgušnjava cervikalnu sluz i stanjuje sluznicu endometrija te na taj način pruža dodatnu zaštitu.

S obzirom da je spirala strano tijelo, ona u endometriju potiče kroničnu upalu i maternica postaje nepovoljna sredina za spermije i implantaciju oplođene jajne stanice. Dodani bakreni ioni pojačavaju tu upalu, a progestageni dodatno djeluju na već prethodno navedene načine.

KOJE SU PREDNOSTI OVE METODE? Intrauterina kontracepcija je uz oralnu hormonsku kontracepciju najučinkovitija metoda sprječavanja trudnoće. To je reverzibilna metoda, što znači da žena uspostavlja normalnu plodnost čim izvadi spiralu. Traje nekoliko godina, ovisno o vrsti, što znači da žena u tom periodu ne mora brinuti o dodatnim mjerama zaštite od trudnoće.

KOJI SU NEDOSTACI OVE METODE? Prije postavljanja spirale, žena treba ići na ginekološki pregled jer postoje neka stanja koja su kontraindikacija za uporabu spirale – neobjašnjiva krvarenja iz maternice, ponavljajuće infekcije, miomi, abnormalan PAPA test i dr. Sama spirala ne povećava rizik od nastanka infekcija, međutim, ako dobijete spolno prenosivu infekciju dok imate spiralu, ona može ubrzati njezino širenje na maternicu i jajovode. U početku korištenja spirale možete imati obilnije i dulje menstruacije. Ova metoda ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

STERILIZACIJA

Sterilizacija je trajna metoda kontracepcije, a primjenjuje se najčešće ako je završeno planiranje obitelji ili ako postoje neke medicinske indikacije. U žena, sterilizacija se izvodi podvezivanjem ili presijecanjem jajovoda, što onemogućuje susret spermija i jajne stanice. Kod muškaraca, sterilizacija (vazektomija) se izvodi presijecanjem sjemenovoda, a posljedica toga je da ejakulat vazektomiranog muškarca više ne sadrži spermije.

KOJE SU PREDNOSTI OVE METODE? S obzirom da je sterilizacija trajna metoda kontracepcije, više nije potrebno koristiti dodatne metode zaštite od trudnoće.

KOJI SU NEDOSTACI OVE METODE? Iako se danas razvijaju reverzibilne metode sterilizacije, sterilizacija je najčešće ireverzibilna i nepovratna, što predstavlja problem ako se žena ili muškarac jednom u budućnosti predomisle oko želje za potomstvom. S obzirom da ova metoda podrazumijeva operacijski zahvat, postoje i određene komplikacije koje se mogu javiti, ali one su rijetke.

I ZA KRAJ…

Svaka metoda kontracepcije ima svoje prednosti i nedostatke, a na vama je da procijenite koja će opcija biti najbolja za vas s obzirom na vaš životni stil i želje koje imate. Nadamo se da smo vam u ovom blogu naveli sve bitne informacije i odgovorili na pitanja koja vas zanimaju te na taj način olakšali vaš izbor. Svakako savjetujemo da se konzultirate sa svojim ginekologom koji će vam pomoći u odabiru najbolje opcije za vas.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija