Proširene vene

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Proširene vene

Proširene vene sve češća su smetnja i to naročito ženama, pa smo odlučili osvrnuti se na ovu temu i dati vam širu sliku o ovoj problematici.

Glavni cilj ovog bloga je riješiti nedoumice vezane uz proširene vene te dobiti odgovore na pitanja:

Što su proširene vene? Kako one nastaju te koji su rizični faktori za njihov nastanak? Koji su simptomi proširenih vena te kako se liječe?

 

Za odgovore na gore navedena pitanja i više pročitajte tekst u nastavku.

ŠTO SU VARIKOZNE VENE?

Varikozne ili proširene vene čest su problem koji najviše zabrinjava žene. Iako često predstavljaju samo estetski problem i ne uzrokuju nikakve druge smetnje, kod nekih ljudi mogu uzrokovati nelagodu i bol te dovesti do ozbiljnih komplikacija. Možda ste i vi nekad osjetili težinu u nogama, natečenost i povremenu bol, a uzrok tome mogu biti upravo proširene vene.

Varikozne vene su proširene površinske vene koje se najčešće nalaze na nogama. Obično su povećane, natečene i vijugavog tijeka, najčešće modre ili ljubičaste boje. Njihov izgled ovisi o stupnju bolesti te može varirati od sitnih paučinastih vena do bolnih i jasno izraženih kvrga s pojavom otvorenih rana (ulkusa), što predstavlja najteži stadij bolesti.

KAKO NASTAJU?

Zadaća svih vena je vraćanje krvi prema srcu. S obzirom da vene na nogama ”rade” protiv sile gravitacije, njihovi jednosmjerni zalisci su ključni kako bi spriječili vraćanje krvi. Mišići nogu tome također pripomažu jer se svojom aktivnošću, npr. kod hodanja, ponašaju kao pumpa koja pritišće vene i šalje krv prema gore, odnosno natrag prema srcu.

Ako stjenke vena izgube svoju elastičnost i oslabe, ni njihovi zalisci ne mogu raditi kako trebaju. Krv u njima zaostaje, što za posljedicu ima njihovo širenje i oticanje.

KOJI SU RIZIČNI FAKTORI?

Najvažniji rizični faktor za pojavu varikoznih vena je genetska predispozicija. Što to znači? To znači da ako je netko u vašoj obitelji imao to stanje, veća je vjerojatnost da ćete ga i vi imati.

Također, smatra se da ženski spolni hormoni utječu na smanjenje elastičnosti venskih stjenki, što objašnjava zašto je bolest češća kod žena.

Trudnoća, pretilost, uzimanje oralne kontracepcije i hormonske nadomjesne terapije te produljeno hodanje ili stajanje, primjerice na poslu, pridonosi razvoju bolesti.

KOJI SU SIMPTOMI?

Bolest može biti simptomatska i asimptomatska. Kao što je već rečeno, proširene vene se najčešće prezentiraju kao vidljive, povećane, često opipljive tvorbe na nogama. Uz to, često se javlja i osjećaj težine u nogama, oticanje potkoljenica, bolovi te mišićni grčevi. Bol se često pogoršava nakon dugotrajnog stajanja ili sjedenja.

Teži oblici bolesti koji se rjeđe javljaju uključuju krvarenje iz vena, otvrdnuće i promjene boje kože te ulceracije (rane) najčešće u području gležnja.

KAKO SE DIJAGNOSTICIRAJU?

Proširene vene su često jasno vidljive, međutim ponekad se simptomi mogu javiti i prije nego što one postanu vidljive. Upravo zbog toga, važno je kod svake osobe kod koje se sumnja na vensku bolest nogu napraviti Color Doppler (obojeni dopler) vena nogu.

To je ultrazvučna pretraga koja je potpuno bezbolna i jednostavna, a jasno slikovno prikazuje žile nogu, ali i ostale strukture u blizini žila. Ta metoda koristi ultrazvučne valove kako bi detektirala količinu i brzinu krvi koja prolazi kroz neku žilu, ali i ako postoji zastoj krvi ili začepljenje.

KAKO SE LIJEČE?

Proširene vene se nažalost ne mogu izliječiti, međutim mogu se olakšati simptomi, spriječiti daljnje širenje bolesti i razvoj komplikacija.

Na tržištu postoje pripravci za lokalnu primjenu u obliku masti koji prodiru kroz kožu i učvršćuju stjenke vena, poboljšavaju cirkulaciju i sprječavaju nastajanje ugrušaka.

U svim stadijima kronične venske bolesti od velike pomoći mogu biti i kompresivne elastične čarape koje djeluju kao ”pumpa” stvarajući vanjski pritisak i time povećavaju protok krvi u venama.

Danas se za uklanjanje varikoznih vena često koriste metode laserske i radiofrekventne ablacije te sklerozacija.

Laserskom i radio frekventnom ablacijom uništavaju se stjenke vena te se one na taj način zatvaraju.

Sklerozacija je jednostavna i vrlo uspješna metoda u kojoj se pomoću pjene injektirane direktno u venu zatvaraju njezine stjenke i posljedično zatvara protok krvi kroz tu venu.

Postoji i kirurško liječenje u kojem se proširene vene uklanjaju kirurškim zahvatom pod općom anestezijom.

 

Svakako ono što savjetujemo je zdrav životni stil. Pokušajte izbjegavati rizične faktore za nastanak bolesti kao što su pretilost te sjedilački način života što može znatno pridonijeti prevenciji i sprječavanju daljnjeg razvoja bolesti.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija