Menstrualna čašica – da ili ne?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Menstrualna čašica – da ili ne?

Menstruacija je neizbježan dio gotovo svakog mjeseca u reproduktivnom razdoblju žene. Upravo zbog toga, važno je pronaći načine koji će vam taj dio mjeseca učiniti što ugodnijim i bezbolnijim. Posljednjih godina se u svijetu pojavio novi higijenski proizvod za korištenje tijekom menstruacije – menstrualna čašica.

Cilj ovog bloga je odgovoriti vam na najvažnija pitanja vezana uz menstrualnu čašicu i nadamo se pomoći shvatiti je li taj proizvod idealan možda upravo za vas.

ŠTO JE MENSTRUALNA ČAŠICA I KAKO DJELUJE?

Menstrualna čašica je fleksibilna zvonkolika posudica s malim drškom na užem kraju. Napravljena je od glatkog silikona ili lateksa i umeće se u rodnicu za vrijeme menstruacije kako bi sakupljala menstrualnu krv. Velika prednost ovog proizvoda je što se može koristiti višekratno, odnosno ne baca se nakon upotrebe već se očisti i nakon toga ponovo koristi.

TKO JE SVE MOŽE KORISTITI?

Menstrualnu čašicu mogu koristiti sve žene koje imaju menstruaciju, osim onih koje imaju upalu rodnice ili vrata maternice i onih koje su imale nedavni kirurški zahvat u području rodnice, vrata maternice ili same maternice. Također se ne preporuča ženama koje nikad nisu bile spolno aktivne jer je kod njih tehnički otežano umetanje čašice u rodnicu zbog prisutnosti djevičnjaka (himena).

KAKO ODABRATI VRSTU I VELIČINU ČAŠICE?

Na tržištu se može pronaći više vrsta čašica od nekoliko proizvođača (MeLuna Classic, Moon Cup, DivaCup, Lunette Menstrual Cup i dr.), a svaki od njih nudi čašice u najmanje dvije veličineManje čašice su namijenjene ženama koje nisu rodile vaginalno, a one veće ženama koje su rodile vaginalno ili imaju jako obilne menstruacije. Također, neki proizvođači nude kraće i duže čašice – duže za žene s duljom rodnicom, a kraće za one žene kojima je vrat maternice spušten u rodnicu. Osim toga, važno je napomenuti da, ukoliko ste osjetljivi na lateks, obavezno koristite samo menstrualnu čašicu napravljenu od medicinskog silikona.

Po potrebi se konzultirajte s vašim ginekologom koji će vam pomoći odabrati najbolju vrstu čašice za vas, uzimajući u obzir:

 • vaše godine
 • duljinu rodnice
 • obilnost menstruacije
 • jakost mišića zdjeličnog dna
 • jeste li rodile vaginalno ili ne
 • prošle infekcije i osjetljivost

KAKO SE KORISTI?

Kada ste odlučili da bi menstrualna čašica bila dobar izbor za vas te nakon što ste odabrali pravu veličinu i oblik, važno je naučiti kako je pravilno koristiti.

 

UMETANJE ČAŠICE

Prije prve upotrebe, važno je sterilizirati čašicu kuhanjem u vrućoj vodi 3-5 minuta.

Nakon toga, slijedite navedene korake:

 1. Prije svake upotrebe, dobro operite ruke.
 2. Prstima pritisnite i savijte čašicu na pola, tako da gledajući odozgo ima oblik slova C.
 3. Pronađite udoban položaj. Važno je opustiti zdjelične mišiće prije umetanja čašice u rodnicu. Možete čučnuti, leći, stajati ili sjediti na toaletu – kako vam najviše odgovara.
 4. Polako slobodnom rukom raširite male usne, a drugom umetnite savijenu čašicu u rodnicu. Držite je savijenu sve dok je ne postavite na mjesto.
 5. Otpustite prstima čašicu i pustite je da se sama namjesti. Ona će se zaokružiti čim je otpustite i ponovo poprimiti zvonkoliki oblik. Ako niste sigurni, prstima provjerite dno čašice – trebalo bi biti okruglo, odnosno ovalno. U slučaju da se nije odmotala, lagano okrećite držak čašice za 360 stupnjeva ili je izvadite pa pokušajte ponovo.
 6. Nakon što ste umetnuli čašicu, lagano povucite držak – ako osjetite otpor, to znači da ste je uspješno postavili. Otpor je posljedica vakuuma koji čašica napravi kada se pravilno postavi u rodnicu.
 7. Nakon završetka umetanja, operite ruke.

 

Menstrualnu čašicu možete držati i do 12 sati, ali ne više. Ona može pohraniti količinu krvi kao tri tampona maksimalne veličine. Međutim, ako imate obilniju menstruaciju, trebate je prazniti svakih 5-8 sati. U početku korištenja menstrualne čašice preporučamo češće pražnjenje kako biste ste naviknuli na postavljanje i vađenje te dobili uvid u to koliko često trebate to raditi s obzirom na vaše otjecanje i količinu menstrualne krvi.

Čašicu nakon pravilnog umetanja ne biste trebali osjetiti i s njom možete obavljati sve svakodnevne fizičke aktivnosti.

VAĐENJE ČAŠICE

 1. Dobro operite ruke.
 2. Pronađite udoban položaj – ležeći, sjedeći ili čučeći. Važno je da budete opušteni.
 3. Lagano povucite držak čašice i pritom napnite mišiće kako bi pomogli čašici da se spusti.
 4. Primite dno čašice iznad drška i lagano pritisnite te je polako izvucite van. Kada je skoro izvučena, treba je stisnuti da krv ne iscuri.
 5. Nakon što ste izvadili čašicu, ispraznite je u toalet ili umivaonik.
 6. Dobro isperite čašicu toplom vodom, po mogućnosti i blagim sapunom (bez ulja i alkohola) i nakon toga je po potrebi ponovo umetnite.
 7. Operite ruke.

Nakon završetka svake menstruacije, ponovo sterilizirajte čašicu kuhanjem u vrućoj vodi 3-5 minuta.

Menstrualna čašica može trajati godinama ako je pravilno koristite i pohranjujete na suho i čisto mjesto za vrijeme neuporabe.

KOJE SU PREDNOSTI KORIŠTENJA MENSTRUALNE ČAŠICE?

Menstrualna čašica ima brojne prednosti, a neke od njih su:

 • sigurnost. Čašica je sigurnija za korištenje od tampona koji, danas rijetko, ali ipak moguće, mogu izazvati toksični šok sindrom. S čašicom taj rizik ne postoji.
 • praktičnost. Čašica je jednostavna za upotrebu i zahtijeva manje odlazaka u toalet za mijenjanje od tampona i uložaka.
 • pristupačnost. Prosječna cijena čašice je oko 200 kn, ali je financijski isplativija od tampona i uložaka jer može potrajati godinama.
 • ekološka prihvatljivost. Higijenski proizvodi poput tampona i uložaka su jako štetni za okoliš, a njihovim se korištenjem stvara velika količina otpada. Budući da su čašice namijenjene za višekratnu upotrebu, predstavljaju jednostavan način da drastično smanjite količinu otpada koji proizvodite.
 • udobnost. Nošenje čašice je udobno i ne ometa vas u izvođenju svakodnevnih aktivnosti. Žene koje koriste čašicu navele su da nema osjećaja suhoće u rodnici koji im se javlja kod korištenja tampona.
 • odsutnost neugodnih mirisa
 • velik kapacitet pohranjivanja menstrualne krvi.

KOJE SU MANE KORIŠTENJA MENSTRUALNE ČAŠICE?

Postoje i neke lošije strane korištenja menstruacijske čašice. Umetanje i vađenje čašice se treba ”istrenirati”, odnosno potrebno je u početku uložiti trud kako bi je naučili koristiti. Svakako je važno naučiti je pravilno umetati jer, u slučaju da nije ispravno postavljena, može doći do prelijevanja krvi.

Također, pražnjenje i ispiranje čašice može biti nezgodno, pogotovo ako ste na javnim mjestima.

Pranje ruku prije i nakon upotrebe je izuzetno važno jer prilikom stavljanja može doći do prijenosa bakterija u prostor rodnice i posljedične infekcije.

JOŠ PONEKI SAVJET…

 • U početku korištenja menstrualne čašice, ukoliko niste sigurni jeste li je dobro postavili, preporučamo nositi uložak.
 • Možete probati umetati i vaditi čašicu nekoliko puta prije menstruacije kako bi bili sigurniji u postavljanje kad vam bude trebala.
 • Na javnim mjestima vam može pomoći nošenje bočice s vodom za ispiranje iznad wc školjke. Svakako prije dezinficirajte ili operite ruke.
 • Dobro održavajte higijenu spolnog područja bez obzira koji higijenski proizvod (uložak, tampon ili menstrualnu čašicu) koristite za vrijeme menstruacije.

Na kraju, uz sve navedene informacije, prednosti i nedostatke, važno je da vi sami procijenite hoće li menstruacijska čašica biti dobar izbor za vas, sukladno vašim željama i potrebama. Svakako preporučamo savjetovanje s ginekologom koji će vam pomoći u odabiru najboljeg higijenskog proizvoda za korištenje tijekom vaše menstruacije, kako bi vam se što više olakšalo to mjesečno razdoblje.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija