Folna kiselina – zašto je važna?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Folna kiselina – zašto je važna?

Trudnicama se preporučuje uzimanje prenatalnih vitamina kako bi se osigurala dovoljna količina vitamina i minerala koji su važni za pravilan rast i razvoj djeteta. Jedan od sastojaka tih pripravaka je folna kiselina. Folna kiselina je sintetizirani oblik vitamina B9 (još se naziva i folat), a osigurava pravilan razvoj ploda od začeća pa sve do kraja trudnoće. Stoga je jako važno pratiti i unositi dovoljnu količinu folne kiseline te na taj način smanjiti rizik za poremećaje razvoja ploda. 

Često se naglašava važnost folne kiseline tijekom trudnoće, a u ovom blogu ćemo odgovoriti na pitanja zašto je to tako, čemu ona služi, kada i koliko je uzimati, a pojasnit ćemo i što se događa ako konzumiramo previše ili premalo ovog vitamina. 

Što je to folna kiselina i zašto je trebamo uzimati? 

Folna kiselina je umjetno dobiven oblik vitamina B9 (folat). Sintetizirana folna kiselina ima malo drugačiju strukturu od folata i minimalno se razlikuju u biološkom efektu na tijelo. Folati se prirodno nalaze u različitoj hrani kao što je špinat, kelj, brokula, avokado, citrusi, jaja i teleća jetra. S druge strane, folna kiselina može se kupiti i u obliku tableta ili kapsula.  Zamislite ju kao nadoknadu folata koja ima jednaku vrijednost i učinkovitost, a jedina razlika je što je ona umjetno stvorena.

S obzirom da ljudski organizam ne može sam proizvesti folate, trebamo ih unijeti putem hrane. To je jedan od razloga zašto je zdrava i uravnotežena prehrana izuzetno važna – putem nje dobivamo sve vitamine i minerale koji su nam neophodni za život, a naše tijelo ih ne može samostalno sintetizirati.

Za što naše tijelo koristi folnu kiselinu? 

Folna kiselina je neophodna za pravilno funkcioniranje organizma jer sudjeluje u proizvodnji genetičkog materijala (DNA), popravku DNA i umnožavanju stanica. U kombinaciji s drugim vitaminima (B6 i B12) sudjeluje u regulaciji koncentracije homocisteina u krvi što doprinosi zdravlju krvnih žila i srca. Pomaže u sazrijevanju eritrocita (crvenih krvnih stanica) te je neizmjerno važna za prevenciju urođenih defekata kod djece.  

Kako folna kiselina doprinosi urednom razvoju djeteta? 

Dijete od začeća pa sve do rođenja potrebne vitamine i minerale dobiva preko posteljice. Upravo zbog toga majka treba osigurati dovoljnu količinu tih ključnih molekula za pravilan razvoj svih organskih sustava djeteta. Folna kiselina u trudnoći doprinosi pravilnom sazrijevanju neurološke cijevi te prevenira poremećaje u njezinom razvoju. Neurološka cijev je osnova iz koje se razvija centralni živčani sustav koji uključuje mozak i leđnu moždinu. Razvijanje ovih struktura je vrlo važno i počinje u trećem tjednu trudnoće. Ženama koje planiraju trudnoću savjetuju se da uzimaju prenatalne suplemenate prije začeća da bi se omogućio pravilan razvoj ploda i smanjio rizik za nastanak defekata.


Izvori folata 

Folati se nalaze u raznovrsnoj hrani kao što je lisnato povrće, rotkvice, brokula, šparoge, avokado, grašak, papaja, banana i već prethodno navedeni izvori. Mogu li se dnevne potrebe za folatima zadovoljiti hranom? To se ne može sa sigurnošću zaključiti, osim ako osoba ne prati koliko točno ima folata u određenim namirnicama i koliko je te hrane pojela.

Saznajte više na blogu Poliklinike Mazalin.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija