Kako točno pročitati nalaz papa testa?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Kako točno pročitati nalaz papa testa?

 

 

 

 

Papa test je jednostavna, brza i neinvazivna pretraga koja primarno služi ranom otkrivanju raka vrata maternice i premalignih promjena koje prethode njegovom nastanku. Osim toga, Papa test može otkriti prisutnost upale, kao i nekih uzročnika spolno prenosivih bolesti. Sve su to razlozi zbog kojih je Papa test postao važan dio rutinskog ginekološkog pregleda. Upravo zbog toga, za žene je važno znati razumjeti i protumačiti dobiveni nalaz Papa testa, osobito ako je u pitanju abnormalni nalaz.

 

U nastavku teksta donosimo vam sve informacije koje trebate znati kako biste mogli točno pročitati nalaz Papa testa – što se sve tom pretragom može otkriti, kako izgledaju uredni, a kako abnormalni rezultati te pojašnjenje korištene terminologije u nalazu.

 

KAKO IZGLEDA NALAZ PAPA TESTA?

Prije obrazloženja i tumačenja nalaza Papa testa, važno je upoznati se s njegovom strukturom. To će vam svakako pomoći u snalaženju i traženju konkretnih informacija koje vas zanimaju.

U najvišem, gornjem dijelu nalaza ispunjeni su vaši opći podaci – ime i prezime, datum rođenja, adresa i mjesto stanovanja, kontakt broj te datum uzimanja uzorka.

U sljedećem paragrafu ispisani su podaci iz vaše ginekološke anamneze, a to su broj porođaja, trajanje menstruacijskog ciklusa, datum zadnje menstruacije te podaci o kontracepciji, što je osobito važno ako je u pitanju hormonska kontracepcija.

U sljedećem dijelu nalaze se podaci o ranijim ginekološkim liječenjima i operacijama, pretragama (npr. kolposkopija) te rezultati prethodno napravljenih Papa testova. Osim toga, može se označiti i razlog zbog kojeg se taj Papa test radi – probir, dijagnostika ili praćenje bolesti. S desne strane naznačen je identifikacijski broj koji je jedinstven za vaš uzorak te eventualna dijagnoza koju vam vaš ginekolog postavlja kod trenutnog pregleda.

Do ovog dijela, sve podatke ispunjava ginekolog koji vam uzima uzorak za Papa test. Taj papir, zajedno s vašim uzorkom, ginekolog šalje u laboratorij gdje će citolog pod mikroskopom analizirati dobivene stanice i napisati rezultate. Ostatak nalaza ispunjava citolog koji pregledava vaš uzorak.

U drugom dijelu nalaza Papa testa prvo se navodi primjerenost uzorka, odnosno je li uzorak stanica dovoljno dobar za analizu ili ne. Važno je da uzorak bude pravilno uzet i primjeren za interpretaciju. U slučaju da nije, citolog može napomenuti da se pretraga treba ponoviti.

Ispod primjerenosti uzorka nalaze se polja koja navode razloge zbog kojih je uzorak teško ili nemoguće analizirati: uzorak može biti prekriven krvlju ili leukocitima u slučaju jake upale, kontaminiran, s premalo stanica za analizu i dr.

Nakon toga se navodi opća podjela nalaza. U nalazu može biti označeno:

 • a) negativno na intraepitelnu ili invazivnu leziju, što znači da nisu pronađene prekancerozne ili kancerozne stanice

ili

 • b) abnormalne stanice, što znači da su pronađene atipične stanice koje će pobliže biti opisane u nastavku nalaza.

Zatim slijedi opisna dijagnoza, odnosno detaljniji opis eventualnih promjena koje su nađene u vašem uzorku.

Na lijevoj strani navedeni su mikroorganizmi i drugi ne-neoplastični (koji nisu maligni) nalazi. Tu mogu biti označeni neki uzročnici spolno prenosivih bolesti, promjene na stanicama povezane s upalom, druge promjene na stanicama koje nisu kancerozne itd.

Na desnoj strani nalaza navedena je detaljnija podjela eventualno pronađenih abnormalnih stanica s obzirom na vrstu i stupanj staničnih promjena, odnosno debljinu zahvaćene sluznice vrata maternice.

Taj dio obuhvaća sve prekancerozne i kancerozne promjene koje se mogu pronaći na Papa testu.

U zadnjem odjeljku desnog stupca nalaze se upute koje ovise o tome kakvi su rezultati Papa testa te napomene u slučaju da je nešto potrebno još dodatno naglasiti.

KAKAV SVE MOŽE BITI NALAZ PAPA TESTA?

Nalaz Papa testa može biti:

 • uredan
 • bez abnormalnih stanica, ali uz prisutne promjene povezane s upalom i/ili uzročnicima spolno prenosivih bolesti
 • abnormalan, što podrazumijeva prisutnost atipičnih stanica
 • nejasan, što znači da uzorak stanica nije zadovoljavajući za analizu.

KAKO IZGLEDA UREDAN NALAZ PAPA TESTA?

U rezultatima Papa testa najvažnije je da nema abnormalnih stanica, odnosno da nije označeno nijedno polje u desnom dijelu nalaza. Međutim, važno je naglasiti kako prisutnost tih abnormalnih stanica ne znači nužno da je prisutan karcinom, nego da su prisutne atipične, promijenjene stanice koje imaju nešto veći potencijal za zloćudnu promjenu od onih koje su nepromijenjene.

U lijevom stupcu najčešće je označena upala koja može biti blaga i prolazna ili teška te povezana s nekim najčešćim uzročnicima spolno prenosivih bolesti, što zahtijeva daljnje liječenje.

U slučaju da nema prisutnosti abnormalnih stanica ni jake upale, nalaz Papa testa smatra se urednim.

 

UPALNE PROMJENE NA PAPA TESTU

Upalne promjene na Papa testu čest su nalaz, osobito kod spolno aktivnih žena. Taj vas nalaz ne treba zabrinjavati, osim u slučaju kad se u uzorku nalazi mnoštvo leukocita (upalnih stanica), što označava prisutnost upale jačeg stupnja. Tada se cervikalnim brisevima treba tražiti uzrok upale i sukladno rezultatima provesti odgovarajuće liječenje.

Nalaz ponekad može pokazati povezanost upale s nekim konkretnim uzročnicima spolno prenosivih bolesti kao što su Trichomonas vaginalis, Gardernella vaginalis, gljivice te Herpes simplex virus. Također, u uzorku se mogu vidjeti i stanične promjene karakteristične za infekciju virusom HPV-a.

Osim navedenih, može biti označena i miješana flora koja označava prisutnost raznih nedefiniranih bakterija koje ne moraju nužno uzrokovati upalu. Miješana flora je najčešći nalaz kod spolno aktivnih žena i smatra se urednim.

Bacillus vaginalis je bakterija normalno prisutna u rodnici i dio je zdrave fiziološke flore.

ŠTO PODRAZUMIJEVA ABNORMALAN NALAZ PAPA TESTA?

Abnormalan nalaz Papa testa označava prisutnost abnormalnih (atipičnih) stanica u uzorku. Atipične stanice su promijenjene stanice (najčešće virusom HPV-a) kojima je povećan potencijal za zloćudni razvoj.To nisu kancerozne stanice, ali imaju određeni rizik za prelazak u karcinom.

One mogu biti: a) atipične skvamozne (pločaste) stanice – ASC, b) atipične glandularne (žljezdane) stanice – AGC i c) atipične stanice neodređenog značenja.

U nastavku nalaza navode se kratice koje označavaju stupanj promjena tih stanica. Pokušat ćemo vam pobliže objasniti što svaka od tih kratica označava.

SKVAMOZNE STANICE

 • ASC-US – prisutne su atipične skvamozne (pločaste) stanice neodređenog značenja, odnosno ne zna se jesu li promjene povezane s HPV-om ili ne
 • ASC-H – prisutne su atipične skvamozne (pločaste) stanice koje mogu biti povezane s abnormalnim (displastičnim)
 • promjenama višeg stupnja (CIN II, CIN III)

 

SKVAMOZNA INTRAEPITELNA LEZIJA (SIL)

 • LSIL (skvamozna intraepitelna lezija niskog stupnja) – prisutne su promjene povezane s HPV-om ili CIN I (blagi stupanj abnormalnih promjena)
 • HSIL (skvamozna intraepitelna lezija visokog stupnja) – prisutan je CIN II (umjerene displastične promjene), CIN III (teške displastične promjene) ili CIS (karcinom in situ)
 • prisutan je karcinom pločastih stanica

 

GLANDULARNE STANICE

 • AGC-NOS – prisutne su atipične glandularne (žljezdane) stanice
 • AGC – neoplastične – prisutne su atipične glandularne (žljezdane) stanice povezane s višim stupnjem displastičnih promjena
 • prisutan je adenokarcinom in situ (AIS) – najraniji stupanj karcinoma žljezdanih stanica koji nije invazivan
 • prisutan je adenokarcinom

Sve navedene stavke označavaju određen stupanj promjena stanica sluznice vrata maternice, od onih najblažih promjena koje ne zahtijevaju posebno liječenje preko srednje teških premalignih promjena koje se trebaju liječiti pa sve do najtežeg stupnja, a to je karcinom cerviksa (vrata maternice).

ŠTO OZNAČAVA CIN NA PAPA TESTU?

CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) označava prekancerozne promjene vrata maternice koje mogu biti blagog, srednje teškog ili teškog stupnja. Najčešće su povezane s infekcijom HPV tipom visokog rizika (16, 18, 31, 33, 35 i dr.).

 • CIN I à najblaži stupanj abnormalnih promjena u stanicama, zahvaća jednu trećinu debljine sluznice.
 • CIN II à umjereni stupanj abnormalnih promjena u stanicama, zahvaća dvije trećine debljine sluznice.
 • CIN III à težak stupanj abnormalnih promjena u stanicama, zahvaća cijelu debljinu sluznice.

 

Imunološki sustav kroz neko vrijeme najčešće sam pobijedi infekciju HPV-om, a samim time i promjene koja ona uzrokuje. CIN-ovi niskog stupnja najčešće ne zahtijevaju nikakvo liječenje, međutim uvijek postoji vjerojatnost da će te stanične promjene napredovati i prijeći u viši stupanj. Upravo je zbog toga važno redovito ići na Papa testove, kako bi se na vrijeme uočile promjene i eventualna progresija bolesti.

CIN-ovi višeg stupnja svakako zahtijevaju daljnje pretrage kao što su kolposkopija i biopsija. Ovisno o nalazu tih pretraga i stupnju bolesti, ginekolog preporučuje daljnje liječenje.

 

ŠTO ZA MENE ZNAČI AKO IMAM ABNORMALAN NALAZ PAPA TESTA?

Ukoliko vaš nalaz pokaže abnormalne promjene, odnosno prisutnost abnormalnih stanica u uzorku, nemojte paničariti. To ne znači nužno da imate karcinom ili da ćete ga uskoro dobiti. Karcinom vrata maternice je bolest koja se najčešće relativno sporo razvija i postoji nekoliko stupnjeva koje stanice moraju proći da bi se za njih moglo reći da su karcinom.

Kao što je već rečeno, vaš organizam će se kroz neko vrijeme vjerojatno sam izboriti protiv infekcije HPV-om koja uzrokuje abnormalne stanične promjene i te će promjene spontano nestati. Svakako se preporuča jačanje imuniteta zdravim načinom života i izbjegavanje loših navika kao što su pušenje i konzumiranje alkohola. Na taj način možete pomoći svom imunološkom sustavu u borbi protiv infekcije.

Ukoliko vaš nalaz pokaže viši stupanj abnormalnih staničnih promjena, vaš će vas ginekolog uputiti na dodatne pretrage (kolposkopiju i biopsiju)kako bi se utvrdila proširenost tih promjena. Nakon toga će vam preporučiti daljnju terapiju i liječenje koji u velikom broju slučajeva sprječavaju daljnje napredovanje i razvoj abnormalnih promjena.

Izuzetno je važno ponoviti Papa test u razdoblju koje vam je vaš ginekolog naveo. Za blage promjene to je najčešće period od 4-6 mjeseci, a za one teže promjene to razdoblje ovisi o ostalim pretragama i provedenom liječenju. U slučaju jake upale i dokazanog uzročnika infekcije, Papa test se treba ponoviti nakon završene terapije.

I ZA KRAJ…

Papa test je jednostavna medicinska pretraga koja je značajno doprinijela smanjenju učestalosti karcinoma vrata maternice, kao i njegovoj prevenciji. Nadamo se da smo vam ovim blogom približili značaj te pretrage i odgovorili na sva pitanja koja ste imali o rezultatima i značenju istih.

Još je važno naglasiti kako bi sve mlade žene nakon početka spolne aktivnosti trebale krenuti na redovite ginekološke preglede. Zdrav način života, odgovorno spolno ponašanje i redovni ginekološki pregledi najbolji su način da brinete o svom reproduktivnom, ali i općem zdravlju.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija