O čemu voditi brigu na ljetovanju?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
 O čemu voditi brigu na ljetovanju?

 

Ljetovanje je velikom broju ljudi omiljeni dio godine. Mjesecima iščekujete svoj godišnji odmor, odbrojavate dane, a zadnje što vam treba su brige o intimnom zdravlju. Glavni cilj ovog teksta je riješiti nedoumice vezane uz odlazak na more i intimno zdravlje te vam dati korisne savjete za bezbrižan odmor.

 

1. Menstruacija i ljetovanje

Vjerojatno ste se našli u situaciji da planirate što ćete ponijeti na more i odjednom shvatite koji je datum i da će se baš tih tjedan dana odmora poklopiti s vašim ciklusom. Što ako je vaše ljetovanje započelo, a menstruacija se nenadano pojavila? Što napraviti? Kako se ponašati da ne ugrozite zdravlje, a pritom uživate na odmoru? Donosimo vam najvažnije savjete.

Što je s kupanjem u prvim danima menstruacije?

Postoje dvije vrste krvarenja: blaga krvarenja i obilnija krvarenja. Ako ste u ovoj prvoj skupini, možete se kupati već prvi dan ciklusa. Svakako biste trebali koristiti tampone i pripaziti da se ne kupate dugo. Ako pak imate obilna krvarenja, naša preporuka je da pričekate prvih dan-dva s kupanjem i iskoristite to vrijeme za druge blagodati ljetovanja, primjerice da čitate dobru knjigu u hladu uz zvuk cvrčaka u pozadini. To ne zvuči nimalo loše.

Nakon svakog kupanja promijenite tampon, pri čemu pripazite na higijenu ruku i svakako promijenite kupaći kostim. Dodatna vlaga potiče mogućnost infekcija i zato je važno nositi suhi kupaći kostim.

Savjetujemo vam da izbjegavate kupanje u bilo kakvim grijanim vodama (jacuzzi, bazen), jer topla voda može pojačati krvarenje. Zbog čega? Topla voda uzrokuje širenje krvnih žila u tijelu, samim time i u maternici.

Smijete li se sunčati tijekom ciklusa?

Ne preporučujemo vam izlazak na najjače sunce, sjedenje na vrućem pijesku i slično, naročito osobama koje imaju bolne menstruacije praćene glavoboljama, vrtoglavicama i drugim popratnim subjektivnim tegobama tijekom krvarenja.

Ako nemate obilna krvarenja, nemate bolove i druge smetnje, možete se sunčati u poslijepodnevnom dijelu dana kada je sunce slabije. Međutim, još jednom napominjemo, obilnija krvarenja ne idu uz direktno sunce i u tom slučaju savjetujemo vam da uživate u hladu.

Postoji li način za odgodu menstruacije?

U iznimnim slučajevima postoje 2 načina odgoda menstruacije.

Žene koje uzimaju hormonsku oralnu kontracepciju mogu s pilulama odgoditi krvarenje, tako da popiju kutiju za kutijom bez pauze.

Žene koje ne piju kontracepciju, a žele odgoditi menstruaciju, trebale bi kroz najmanje tjedan dana prije očekivanog krvarenja početi hormonsku terapiju.

Želimo istaknuti da ne preporučujemo odgađanje menstruacije, jer time dolazi do određenog hormonskog poremećaja te ako se odgađanje radi učestalo može dovesti do hormonskog disbalansa.
U svakom slučaju prije bilo kakve odluke o odgađanju menstruacije, posavjetujte se s vašim ginekologom.

Što ako menstruacija izostane na ljetovanju?

Promjena godišnjeg doba kao i promjena dnevnog ritma može utjecati na izostanak ciklusa ili promjenu duljine ciklusa.

Stres koji se gomila tijekom godine popusti na godišnjem odmoru što utječe na razne psihičke i fizičke promjene. Savjetujemo vam da koliko možete izbjegavate kofein, puno mliječnih proizvoda, gazirana pića te pojačate unos magnezija, kalcija i vitamina E.

Ako postoji mogućnost trudnoće, izostanak ciklusa trebate provjeriti testom za trudnoću iz urina koji možete kupiti u ljekarni.

Što kad se vratite s godišnjeg odmora?

Nakon godišnjeg odmora preporučujemo vam ginekološki pregled ako primijetite: iscjedak, svrbež, neugodan miris jer je moguće da se radi o gljivičnoj ili bakterijskoj upali.

Svakako vam preporučujemo korištenje vaginaleta s probiotikom koje možete kupiti u ljekarni. Vaginalete će regulirati vaginalnu floru.

Ako vam se ciklus nije vratio, također preporučujemo ginekološki pregled i ultrazvuk zbog mogućih drugih razloga izostanka ciklusa.

 

2. Infekcije i ljetovanje

Mokraćno-spolne infekcije česta su pojava na ljetovanju, a vjerojatno se pitate zašto? Ljetovanje sa sobom donosi toplinu, vlagu, promjenu rutine, ponekad pad imuniteta te veću prisutnost bakterija. Kako izbjeći infekcije? Kako ih izliječiti? Donosimo vam ključne savjete.

Što napraviti ako dobijete upalu mjehura?

Upala mjehura može se pojaviti iz više razloga. Vjerojatno ste ljeti osjetili šok kada s visokih vanjskih temperatura uđete u klimatizirani prostor ili osvježenje kada nakon dugog sunčanja uđete u hladno more. Te nagle promjene temperature mogu uzrokovati upalu mjehura.

Žene su deset puta sklonije upali od muškaraca te trebaju puno više pripaziti.

Najčešći uzročnik upale mjehura je Escherichia coli, koja iz debelog crijeva može prijeći u mokraćnu cijev. Kombinacija nagle promjene temperature, vrućine, vlage, konzumiranje premalo tekućina pogodna je za razmnožavanje bakterija.

Upalu možete prepoznati po sljedećim simptomima: peckanje i bolovi kod mokrenja, učestali nagon za mokrenjem unatoč malim količinama mokraće, mokraća je zamućena, neugodnog je mirisa, grčevi…

Kako spriječiti upalu?

Savjetujemo vam da:

 • Mokrite dovoljno često
 • Tuširajte se redovito umjesto namakanja u kadi
 • Pijte 1,5 – 2 litre tekućine dnevno (po mogućnosti vode)
 • Koristite sapune za intimnu njegu ili samo običnu vodu prilikom tuširanja intimnih dijelova
 • Pazite da sjedite na čistom
 • Redovito mijenjajte kupaći kostim

Ako gore navedeni simptomi potraju, svakako se javite liječniku koji će nakon kontrole uključiti antibiotsku terapiju.

Kako spriječiti i izliječiti vaginalne infekcije?

Gljivične infekcije češće su prisutne zbog korištenja bazena, rjeđe nakon kupanja u moru.

Gljivica kandida uzrokuje gljivično oboljenje i simptome poput: crvenila, svrbeži, bijelog grudastog iscjetka.

Na ljetovanju je jako bitno pravilno primjenjivati i mijenjati higijenske uloške i tampone, jer upravo oni mogu biti podloga za razvoj mikroorganizama. Mijenjajte ih nakon svakog kupanja.

Privremeni pad imuniteta često je prisutan na odmoru, zbog opuštanja od stresa, izlaganja suncu i ponekad ne vođenja brige o prehrani.

Za liječenje gljivičnih infekcija (ako nemate mogućnost posjetiti ginekologa), možete u ljekarni kupiti preparate antimikotika.

Bakterijske infekcije poput Gardnerelle i Trichomonas imaju sljedeće simptome: svrbež, peckanje, crvenilo i pojačani iscjedak neugodnog mirisa.

Ako postoji sumnja na te bakterijske infekcije trebate posjetiti ginekologa koji će pripisati adekvatnu terapiju, jer ju ne možete kupiti u slobodnoj prodaji.

Kako biste izbjegli infekciju savjetujemo vam da:

 • Brinete o intimnoj higijeni više nego inače
 • Nosite lagano pamučno donje rublje
 • Za tuširanje koristite običnu vodu ili šampone za intimnu njegu
 • Ne sjedite na školjci javnih toaleta

 

3. Mokar kupaći kostim

Ponekad na ljetovanju zaboravite promijenite kostim ili nemate dovoljno kupaćih kostima da ih mijenjate nakon svakog kupanja. Hoće li to stvoriti problem?

Što se zapravo događa tijekom ljetnih mjeseci?

Toplina i vlaga u kombinaciji sa suncem ne pogoduju intimnom području, jer mogu izazvati iritacije vaginalne sluznice i uništiti normalnu fiziološku floru rodnice.

Je li neophodno presvlačenje nakon svakog kupanja?

Nije nužno promijeniti kupaći kostim nakon svakog kupanja, osim u sljedećim slučajevima:

 • Ako ste osjetljivi ili primijetite određene subjektivne smetnje
 • Ako imate menstruaciju
 • Ako ste trudnica, a trudnice su sklonije cistitisu

 

Ključno je voditi brigu o higijeni. Savjetujemo vam da koristite lokalni probiotik i izbjegavate agresivne sapune.

 

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija