Čemu služi ultrazvuk abdomena?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Čemu služi ultrazvuk abdomena?

 

Ultrazvuk je jedna od najkorištenijih pretraga u medicini, a razlog tome je jednostavan – pruža brzu orijentaciju o stanju promatranih struktura, a samim time značajno pomaže u donošenju dijagnoze. Uz to, ultrazvučna pretraga je neinvazivna, sigurna i lako dostupna te zbog toga ima široku primjenu. Jedna od njih je pregled trbušne šupljine i otkrivanje uzroka raznih simptoma povezanih s abdomenom, koji su čest razlog posjeta liječniku.

U nastavku teksta donosimo vam najvažnije informacije o ultrazvuku, načinu rada i samom postupku pretrage te objašnjavamo čemu služi ultrazvuk abdomena te indikacije i moguća patološka stanja koja nam ultrazvučni pregled abdomena može otkriti..

ŠTO JE ULTRAZVUK I NA KOJEM PRINCIPU RADI?

Ultrazvuk ili sonogram je jednostavna, sigurna i brza klinička pretraga koja slikovno prikazuje unutrašnjost tijela i koristi se za pregled različitih organa i struktura. U medicini se najviše koristi za pregled srca, abdomena, krvnih žila, štitnjače, mekih tkiva kao što su mišići i tetive te je, osim toga, neizostavna pretraga u ginekologiji i porodništvu.

Ultrazvuk funkcionira na način da malim uređajem (sondom) šalje visokofrekventne zvučne valove kroz dio tijela koji se promatra i kroz istu sondu mjeri odbijene valove koji se vraćaju te na taj način stvara sliku na ekranu.

Zvučni valovi koji se koriste u ultrazvuku imaju visoku frekvenciju što znači da ih mi ne možemo čuti. Oni putuju kroz tkivo i na tom se putu sudaraju sa strukturama različite gustoće – kostima, mekim tkivima, tekućinom. Ovisno o gustoći i udaljenosti tkiva, neki se valovi reflektiraju natrag u sondu, a neki prodiru dublje te se odbijaju ili zagušuju.

Uređaj zatim izračunava količinu i karakteristike valova koji su se vratili natrag, određuje udaljenost sonde od određenog tkiva i na osnovu svega toga prikazuje dvodimenzionalnu sliku na ekranu. Na taj se način vidi što se u tom trenutku događa u unutrašnjosti dijela tijela kojeg promatramo. Na osnovi karakteristika slike (nijanse boje na ekranu – ehogenost), liječnik može uočiti neke eventualne promjene na organima koje promatra.

ČEMU SLUŽI ULTRAZVUK ABDOMENA?

Ultrazvučna pretraga ima široku primjenu u medicini. Kao što već vjerojatno znate, ultrazvuk je ključna pretraga u trudnoći. U ranijim stadijima trudnoće koristi se pregled transvaginalnom sondom kroz rodnicu, a u kasnijim stadijima pregled transabdominalnom sondom preko trbuha. Primjenjuje se i ultrazvučna tehnika color-dopplera (obojenog doplera) kojom se detaljnije pregledavaju krvne žile i procjenjuje protok krvi u fetusu i maternici. Osim toga, u primjeni su danas i trodimenzionalni (3D) te četverodimenzionalni (4D) ultrazvuk u pokretu.

Preporuka Europske udruge za perinatalnu medicinu (EAPM) podrazumijeva najmanje tri ultrazvučna pregleda u trudnoći:

 • prvi pregled između 10. i 14. tjedna trudnoće (od posljednje menstruacije), transvaginalnom sondom,
 • drugi pregled između 18. i 22. tjedna trudnoćetransabdominalnom sondom,
 • treći pregled između 30. i 34. tjedna trudnoće, također transabdominalnom sondom.

 

Ultrazvukom abdomena možemo vidjeti organe i strukture koji se nalaze unutar trbušne šupljine:

 • jetru
 • žučni mjehur i žučne vodove
 • slezenu
 • gušteraču
 • bubrege
 • nadbubrežne žlijezde
 • krvne žile (abdominalnu aortu i njezine ogranke).

 

Prikaz šupljih organa (želudac i crijeva) abdominalnim ultrazvukom otežan je zbog prisutnosti zraka, a za njihov prikaz se koriste druge pretrage kao što su endoskopski ultrazvuk te gastroskopija i kolonoskopija.

Ultrazvučnom se tehnikom color-dopplera dodatno mogu pregledati krvne žile i ocijeniti njihova prohodnost, odnosno protjecanje krvi. Osim toga, ultrazvuk se može koristiti i za navođenje biopsije – uzimanja uzorka tkiva nekog organa za daljnju analizu.

KADA I ZAŠTO SE IZVODI ULTRAZVUČNI PREGLED ABDOMENA?

S obzirom da je ultrazvuk jeftina i bezbolna metoda, često je jedna od prvih pretraga koja se izvodi ako postoji sumnja na patološka zbivanja u trbušnoj šupljini. Vaš liječnik će vas uputiti na ultrazvuk ako je prisutna bol, povećanje trbuha, znakovi upale ili bilo što drugo što bi upućivalo na razvoj bolesti u abdomenu.

Pretraga se koristi za pronalazak uzroka:

 • boli u trbuhu
 • oticanja trbuha
 • vrućice
 • abnormalnih krvnih testova kao što su testovi funkcije jetre, bubrega i dr

 

 

Različita se patološka stanja mogu vidjeti ultrazvukom, a to su:

 • apendicitis (upala slijepog crijeva)
 • kolecistitis (upala žučnog mjehura)
 • žučni kamenci
 • pankreatitis (upala gušterače)
 • bubrežni kamenci
 • bubrežne ciste
 • splenomegalija (povećana slezena)
 • hepatomegalija (povećana jetra)
 • ciroza jetre
 • ciste na jetri
 • ascites (slobodna tekućina u trbuhu)
 • hernija (kila)
 • dobroćudni i zloćudni tumori
 • aneurizma (proširenje) abdominalne aorte i dr.

 

Color-dopplerom abdomena se dodatno može utvrditi prisutnost:

 • krvnih ugrušaka koji blokiraju protok krvi
 • suženja krvnih žila
 • tumora i kongenitalnih (urođenih) malformacija krvnih žila
 • smanjenog protoka krvi kroz neke organe
 • povećanog protoka krvi što može biti znak upale.

 
Ultrazvučna pretraga abdomena se može nadopuniti drugim pretragama kao što su CT ili MR te raznim krvnim testovima koji će potvrditi ili isključiti radnu dijagnozu.

KOJE SU PREDNOSTI I MANE ULTRAZVUKA ABDOMENA?

Kao što je već rečeno, ultrazvuk je brza, jeftina i bezbolna pretraga kojom se mogu pregledavati gotovo svi organi u trbušnoj šupljini te na taj način uočiti njihove promjene i bolesti. Za neka stanja, ultrazvuk je uz kliničku i krvnu sliku dovoljan za postavljanje dijagnoze. Za neke druge bolesti potrebne su dodatne pretrage, ali je ultrazvučna pretraga često prva kojom se liječnik orijentira o mogućim dijagnozama.

 

 

Ultrazvuk abdomena je neinvazivan – ne koriste se igle, injekcije ili rezovi, odnosno ne prekida se kontinuitet kože te siguran jer ne koristi štetno ionizirajuće zračenje kao što je to slučaj s CT-om ili rentgenom. Osim toga, dostupan je gotovo svugdje – svaka medicinska ustanova i ambulanta posjeduje ultrazvuk. Također daje slikovni prikaz u stvarnom vremenu – pomicanjem sonde ili pacijenta pomiče se i slika, što je čini izvrsnom metodom za minimalno invazivne zahvate kao što su uzimanje biopsije ili dreniranje tekućine pomoću igle.

Plinovi i zrak mogu ometati prolaženje ultrazvučnih valova, što znači da ultrazvuk nije primjerena pretraga za pregled šupljih organa kao što su želudac i crijeva. Također, kod pretilih pacijenata je dobivanje slike otežano jer velika količina masnog tkiva prigušuje valove i otežava njihov prolazak do ciljnih organa.

KAKO SE PRIPREMITI ZA ULTRAZVUK ABDOMENA?

Na dan pretrage trebali biste doći natašte te, ovisno o uputi liječnika, ne jesti 8 do 12 sati prije. Dan prije pregleda biste svakako trebali izbjegavati hranu koja napuhuje – mlijeko i mliječne proizvode, grah, kupus, pečeno i prženo meso, gazirana pića i drugo te jesti laganu i nemasnu hranu. Razlog tome je što neprobavljena hrana u želucu i crijevima može otežati pretragu zbog blokiranja prolaska ultrazvučnih valova.

Na pregled dođite u udobnoj odjeći jer ćete za ultrazvuk morati otkriti trbuh.

 

KAKO IZGLEDA ULTRAZVUČNA PRETRAGA ABDOMENA?

Prije početka pregleda, leći ćete na stol uz uređaj i otkriti abdomen. Liječnik će na sondu ili na vašu kožu staviti kontaktni gel koji osigurava kvalitetu slike. Nakon toga će položiti sondu na kožu vašeg trbuha i započeti s pregledom organa. Sondu će pomicati u raznim smjerovima po koži, ovisno o dijelu abdomena koji promatra. Tijekom pretrage će vam možda davati neke upute, npr. da prestanete disati ili da duboko udahnete kako bi što bolje promotrio ciljani organ. Ultrazvučna pretraga je bezbolna i ne biste trebali osjećati nikakvu nelagodu, ali liječniku svakako napomenite ako vas tijekom pretrage nešto zaboli jer to može upućivati na upalu ili neku drugu patologiju organa.

Pretraga ne traje duže od 30 minuta. Nakon završetka, možete obrisati gel s trbuha.

Nalaz će vam očitati i napisati liječnik koji vas je pregledavao, najčešće odmah nakon pretrage.

Ovisno o nalazu, liječnik će vam propisati terapiju, uputiti vas na neke daljnje pretrage ili ništa od toga neće biti potrebno ako je nalaz uredan. Taj dan možete nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Za kraj, važno je napomenuti kako simptome kao što su bol u trbuhu, oticanje trbuha ili neka druga neuobičajena zbivanja, osobito ako su udruženi s visokom temperaturom nikako ne smijete ignorirati. Potrebno je što prije javiti se liječniku kako bi isključio neka ozbiljnija stanja i uputio vas na daljnje pretrage radi otkrivanja uzroka vaših simptoma.

 

 

 

 

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija