Bol u leđima u trudnoći

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Bol u leđima u trudnoćiUz mučninu, umor i oticanje nogu, bol u leđima jedan je od najčešćih simptoma trudnoće. Pretpostavlja se da čak 60-70% trudnica u nekom razdoblju trudnoće osjeti bol u leđima. Iako je ovaj simptom najčešće posljedica normalnih promjena u trudnoći, potrebno je obratiti pažnju na određene znakove koji bi mogli upućivati na neki ozbiljniji uzrok boli.

U ovom blogu objasnit ćemo zašto nastaje bol u leđima u trudnoći, navesti nekoliko korisnih savjeta kako ublažiti takvu bol te objasniti kada je potrebno obratiti se liječniku.

ZAŠTO SE U TRUDNOĆI JAVLJA BOL U LEĐIMA?

Za vrijeme trudnoće, žensko se tijelo mijenja na mnogo načina – trudnica dobiva na tjelesnoj težini, javlja se oticanje pojedinih dijelova tijela, mučnine, povećana potreba za mokrenjem, osjećaj umora, iscrpljenosti itd. Sve je to uzrokovano brojnim hormonalnim i mehaničkim, ali i emocionalnim promjenama žene. 

Jedan od čestih problema koji nastaje kombinacijom više takvih različitih promjena je bol u leđima koja se može javiti već u vrlo ranoj trudnoći. Žene koje su već imale problema s boli u donjem dijelu leđa u nekoj od prijašnjih trudnoća ili nekom drugom periodu života, pod većim su rizikom od razvoja iste boli i u sadašnjoj trudnoći. Veći rizik uočen je i kod žena s povećanom tjelesnom masom te kod onih koje žive pretežito sjedilačkim načinom života. Kod žena koje rade određene fizički zahtjevne poslove, bol u leđima u trudnoći također se češće javlja. 

Promjene u donjem dijelu leđa tipično dovode do sljedećeg:

  • pojava boli različitog intenziteta koja započinje ili se pogoršava tijekom sjedenja, stajanja, hodanja, dizanja predmeta, spolnog odnosa, saginjanja ili rotiranja u trupu
  • problemi sa spavanjem nastali zbog boli i nemogućnosti pronalaska udobnog položaja tijela
  • smanjena pokretljivost donjeg dijela leđa (lumbalnog dijela kralježnice)
  • promjene u ravnoteži i hodanju.

 

Bol se, nažalost, često pogoršava s napredovanjem trudnoće, ali tipično prestane ubrzo nakon poroda. U nekim slučajevima može trajno ostati kao kronično stanje.

U ranim tjednima trudnoće hormonalne promjene glavni su uzrok nastanka boli u leđima, dok je u drugom i trećem tromjesečju glavni uzrok boli mehanički stres na kralježnicu nastao zbog težine ploda u trbuhu i dodatne tjelesne mase koju mišićno-koštani sustav podnosi.


HORMONALNI ČIMBENICI

Jedna od glavnih značajki trudnoće su hormonalne promjene. Smatra se da je porast hormona relaksina zaslužan za omekšavanje kolagena i opuštanje ligamenata, što posljedično dovodi do povećane pokretljivosti u zglobovima te smanjene stabilnosti.

Ove promjene najčešće pogađaju donji dio leđa i ligamente zdjelice, poglavito sakroilijakalne ligamente koji učvršćuju spoj između završnog dijela kralježnice i zdjelice. Pri tome dolazi do nešto pojačane pokretljivosti u zglobu koji je inače praktički nepokretan, što može izazvati bolove jednostrano ili obostrano u sredini gornjeg dijela stražnjice. 

Pojačana pokretljivost opuštenih ligamenata ima svoju biološku ulogu – time je omogućeno pomicanje kosti zdjelice i prolazak fetusa pri porodu.

MEHANIČKI FAKTORI

Povećana maternica mijenja opterećenje i mehaniku tijela, posljedično čemu se centar ravnoteže pomiče prema naprijed. Kako bi mogla podnijeti taj teret koji nosi ispred sebe, kralježnica u svome donjem dijelu mijenja oblik. Donja fiziološka krivina kralježnice se još više naglašava, što dovodi do povećanog opterećenja na diskove koji se nalaze između kralježaka, a takva pojava može dovesti i do smanjenja visine trudnice.

Dodatni problem je i povećanje tjelesne mase koje se događa u trudnoći. U prosjeku, trudnica dobije 11 do 15 kg u trudnoći, a ta masa također stavlja dodatni stres na cijeli mišićno-koštani sustav organizma.

Promjena centra ravnoteže prema naprijed uzrokuje kompenzaciju u držanju tijela tako da gornji dio tijela i glava, gledano s boka, više nisu u ravnini sa zdjelicom, već su pomaknuti u iza. Ova pojava dodatno naglašava zakrivljenost kralježnice u donjem dijelu leđa, tzv. lumbalnu lordozu. U normalnim okolnostima, trbušni i leđni mišići pomažu smanjiti opterećenje na kralježnicu, a u trudnoći se trbušni mišići rastežu te gube sposobnost očuvanja pravilnog držanja tijela.

KRVOTOK

Ukoliko maternica pritišće donju šuplju venu, može doći do zaustavljanja otjecanja venske krvi iz donjih dijelova tijela u srce i smanjene opskrbe zdjeličnog područja i kralježnice kisikom. Ovo se može dogoditi prilikom ležanja na leđima ili tijekom spavanja, a bol može biti toliko jaka da probudi ženu iz sna.

Saznajte više na blogu Poliklinike Mazalin.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija