Možemo li se riješiti bolnih menstruacija?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Možemo li se riješiti bolnih menstruacija?

Pretpostavlja se da čak četiri od pet žena pati od bolnih menstruacija svaki mjesec. Za neke od njih, menstrualna bol i nelagoda ne predstavljaju značajne tegobe, dok nekim ženama pojava boli znatno ograničava uobičajene svakodnevne aktivnosti. Ovaj vrlo raširen problem značajno utječe na kvalitetu života, osobito u mladih žena i adolescentica, s obzirom da se u njih najčešće i javlja.

U ovome vam blogu pojašnjavamo zašto i kako menstrualna bol nastaje, kada treba posumnjati da se u njezinoj pozadini nalazi neki ozbiljniji zdravstveni problem, a donosimo vam i mnogo savjeta kako si takvu bol možete olakšati.

KOJI SU SIMPTOMI BOLNIH MENSTRUACIJA?

Menstruacija sama po sebi za većinu žena nije ugodno iskustvo, a bol koja se u to vrijeme pojavljuje može predstavljati značajan problem tih nekoliko dana u mjesecu. Bol se može se javiti u više oblika ̶ kao sijevajuća bol ili grčevi u donjem dijelu trbuha koji se mogu javljati periodički ili u nasumičnim vremenskim intervalima, a najčešće počinju 1 do 3 dana prije početka menstruacije. Menstrualni grčevi vrhunac obično dosežu unutar 24 sata od početka krvarenja, a zatim se smiruju u prvih nekoliko dana. Ponekad se javlja i tupa bol koja je cijelo vrijeme prisutna ili bol koja se širi u donji dio leđa i bedra.

Kod menstrualne boli česte su i popratne mučnine, proljevaste stolice, glavobolje i vrtoglavice. Bolne menstruacije uglavnom slijede svoj obrazac te simptome i vrijeme trajanja žena uglavnom može predvidjeti.

KOJI SU RIZIČNI FAKTORI ZA POJAVU MENSTRUALNE BOLI?

Obzirom da su bolne menstruacije vrlo raširen problem među ženskom populacijom, liječnicima je važno predvidjeti koje su žene pod povećanim rizikom od pojave takvog zdravstvenog problema. Istraživanja su do sada pronašla nekolicinu rizičnih faktora od kojih najsnažniju povezanost s menstrualnom boli imaju mlađa životna dob (manja od 30 godina), pojavnost menstrualne boli u obitelji, pušenje te nuliparitet (nerađanje). Drugim riječima, menstrualna bol će se češće javiti u žena kojima je jedan ili više ženskih članova u obitelji (sestra, majka, baka, teta) imao takav problem te u onih žena koje nisu rađale.

Također, žene i djevojke koje su prije ili u jedanaestoj godini života dobile prvu menstruaciju, pod povećanim su rizikom od pojave boli za vrijeme menstruacije. Dodatno, češća je učestalost boli u žena koje imaju obilna krvarenja i/ili nepravilne cikluse.

Od ostalih čimbenika, s pojavom boli povezana je prehrana bogata nezdravim masnoćama, depresija i anksioznost, pretilost te doživljeno seksualno zlostavljanje.

Saznajte više na blogu Poliklinike Mazalin.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija