Što su tumorski markeri u ginekologiji?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Što su tumorski markeri u ginekologiji?

Tumorski markeri (biljezi) razni su kemijski spojevi koji su proizvod tumorskih stanica. Upravo zbog toga ih nazivamo biljezima, jer su pokazatelj prisutnosti tumora u ljudskom tijelu. Po svome sastavu najčešće su proteini koje tumorske stanice otpuštaju u krvotok te se zbog toga njihova razina određuje vađenjem krvi. Osim u krvi, tumorski se biljezi mogu određivati i u mokraći ili uzorku tkiva dobivenog biopsijom tumora. 

Kako su najčešće produkt zloćudno promijenjenih stanica, tumorski markeri vrijedan su podatak za liječnike onkologe, ali i ginekologe, budući da su tumori ženskog spolnog sustava i dojke relativno česti. Ginekološki tumorski biljezi uobičajeno se koriste za dijagnostiku tumora jajnika (ovarija), ali mogu biti povišeni i u drugih stanja poput:

 • tumora drugih organskih sustava (tumor dojke, probavnog sustava ili pluća)

 • netumorskih bolesti (primjerice ciroze jetre, endometrioze, ciste jajnika, upalne bolesti ginekološkog sustava ili u pušača)


Razvojem medicine, otkriveni su razni tumorski markeri, ali samo neki imaju značaj za svakodnevni rad liječnika i skrb o pacijentima. Zdravo tijelo također proizvodi tumorske markere, ali u malim i beznačajnim količinama. Iz tog je razloga za svaki tumorski biljeg definirana referentna, odnosno normalna vrijednost u krvi ili urinu. Uslijed maligne preobrazbe stanice, dolazi do pojačane proizvodnje tumorskog markera što može ukazivati na postojanje karcinoma ili nekog drugog zloćudnog tumora. Najčešći tumorski biljezi u ginekologiji su:

 • alfa-fetoprotein (AFP) – za prepoznavanje posebne vrste tumora jajnika (karcinom zametnih stanica) ili tumora jetre,

 • CA-125 i CA 19-9 – čije povišene vrijednosti susrećemo kod karcinoma ovarija,

 • CEA – za dijagnosticiranje tumora jajnika i dojke, ali i probavnog sustava,

 • CA 15-3 – čije su visoke vrijednosti tipične za tumore ovarija, dojke, ali i pluća,

 • hCG – osim trudnoće, može ukazivati na trofoblastičnu bolest (benigni oblik, hidatiformnu molu ili malignu inačicu, koriokarcinom).


U ginekologiji i neki hormoni te njihovi receptori mogu služiti kao tumorski biljezi. Primjerice, određivanje razina estrogena ili androgena može pomoći u dijagnozi hormonski aktivnih tumora jajnika. Prisutnost receptora za spolne hormone (estrogen i progesteron) od velike je važnosti za određivanje liječenja kod hormonski ovisnih tumora dojke


Korist od mjerenja tumorskih markera je višestruka te se upotrebljavaju za:

 • postavljanje dijagnoze maligne bolesti

 • utvrđivanje težine bolesti, odnosno prognoze preživljenja

 • odabir najbolje terapije za određeni tip tumora (što je posebno važno kod tumora dojke)

 • određivanje učinkovitosti kemoterapije

 • praćenje pacijenata radi dovoljno ranog uočavanja povrataka (relapsa) tumora


Iako olakšavaju postavljanje dijagnoze i praćenje oboljelih od zloćudnih bolesti, tumorski markeri imaju neke nedostatke. Naime, niti jedan tumorski marker nije univerzalan i dovoljno specifičan. Jedna vrsta tumorskog markera može biti povećana kod različitih vrsta tumora. Osim toga, tumorski markeri nisu povišeni u svake pacijentice koja ima tumor. Međutim, ukoliko su povišeni, tumorski markeri olakšat će praćenje bolesti! 

Tijekom postavljanja dijagnoze, povišena ili normalna razina tumorskog markera nije jedini preduvjet za postavljanje dijagnoze tumora. Osim određivanja tumorskih markera, ginekolog će: 


Simptomi koji mogu upućivati na tumor reproduktivnog sustava su mnogobrojni, a isto tako mogu biti znak nekih drugih stanja. Međutim, nepravilna krvarenja ili iscjedak iz rodnice, jaka bol pri spolnom odnosu ili povećanje opsega trbuha neki su od znakova kod kojih ne smijete odgađati ginekološki pregled!

Iako korisni, tumorske biljege treba koristiti kao dodatan, a ne samostalan alat u kvalitetnoj skrbi o ginekološkom zdravlju. Redoviti samopregled dojki i ginekološki pregledi, uz mamografiju i PAPA test, najbolji su način da se na vrijeme prepoznaju i uspješno liječe tumori reproduktivnog sustava!


Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija