Što je PMS i kako olakšati simptome?

dr.med. Tihana Mazalin, ginekolog
Što je PMS i kako olakšati simptome?

PMS (predmenstrualno sindrom) simptome većina žena osjeća svaki mjesec. Oni su raznoliki i variraju od žene do žene, a mogu biti na nekoliko razina – fizičkoj, psihičkoj i emocionalnoj. U današnjem vam blogu objašnjavamo što je zapravo predmenstrualni sindrom i zašto se javlja, koji su najčešći simptomi, kako ih olakšati te kako prepoznati je li u pitanju nešto ozbiljnije od samog PMS-a.

Govorimo i o predmenstrualnom disforičnom poremećaju, ozbiljnom stanju za koje mnoge žene nisu čule, a lako se može zamijeniti s predmenstrualnim sindromom i njegovim simptomima.

ŠTO JE PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS) I ZAŠTO SE JAVLJA?

Predmenstrualni sindrom ili skraćeno PMS termin je koji se odnosi na širok spektar raznih fizičkih, psihičkih i emocionalnih promjena koje se u žena javljaju tjedan ili dva prije početka menstruacije.

Većina žena, njih čak 90% osjeća neke promjene i simptome u periodu prije menstruacije – promjene raspoloženja, pad koncentracije, bolove u grudima, nadutost, grčeve i drugo. Ti simptomi mogu biti blagi i kratkotrajni, ali mogu biti i jakog inteziteta, dugotrajni te ometati ili ograničavati svakodnevne aktivnosti žene. S druge strane, postoje žene koje čitav menstruacijski ciklus prolaze bez ikakvih promjena, što dobro govori o tome koliko je postojanje predmenstrualnog sindroma i njegovih simptoma varijabilno i individualno. Simptomi PMS-a najčešće prestaju nekoliko sati od početka menstruacije, ali mogu potrajati i do nekoliko dana nakon.

Pravi uzrok nastanka simptoma predmenstrualnog sindroma još uvijek nije poznat, međutim pretpostavlja se da je povezan s promjenama razine spolnih hormona u krvi (estrogena i progesterona) čija se koncentracija mijenja u različitim fazama ciklusa te prevelikoj osjetljivosti pojedinih žena na takve hormonalne fluktuacije. Osim toga, postoje pretpostavke da neka stanja u organizmu kao što su manjak kalcija i magnezija te manjak serotonina, tzv. ”hormona sreće” pridonose nastanku simptoma PMS-a. Također, smatra se i da genetska predispozicija u tome ima značajnu ulogu. Međutim, bez obzira na sve teorije koje postoje o razvoju predmenstrualnog sindroma, ipak se još uvijek ne zna točno zašto neke žene bolje podnose tu fazu ciklusa, a neke lošije.


NAJČEŠĆI SIMPTOMI PREDMENSTRUALNOG SINDROMA

Simptomi PMS-a su raznoliki i variraju od žene do žene. Međutim, postoje simptomi koji se češće pojavljuju u toj fazi menstrualnog ciklusa (tjedan do dva prije početka menstruacije), a to su promjene raspoloženja, grčevi u trbuhu, razdražljivost, promjene apetita, problemi s probavom, pojava akni itd. U nastavku teksta govorit ćemo o pet simptoma predmenstrualnog sindroma koji se najčešće javljaju u žena, a predložit ćemo i savjete kako se što lakše nositi s tim promjenama.

Saznajte više na blogu Poliklinike Mazalin.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija